Najveća svjetska lekcija u Hrvatskoj

 

'Najveća svjetska lekcija u Hrvatskoj' je projekt Švicarsko-hrvatskog programa suradnje koji za cilj ima približiti globalne Ciljeve održivog razvoja (engl. Sustainable development goals - SDGs) djeci i mladima u Hrvatskoj kroz prijevod i izradu obrazovnog sadržaja, kroz radionice, seminare i studijske posjete. Partneri na projektu su Institut za društveno odgovorno poslovanje (koordinator projekta), Udruga Lijepa Naša Zagreb, Osnovna škola Jabukovac i Prva privatna gimnazija s pravom javnosti iz Zagreba.

Ovim projektom stvara se obrazovni sadržaj za učenike osnovnih i srednjih škola kako bi u budućnosti bili spremni na nove društvene i okolišne izazove i mogli donositi važne životne i poslovne odluke. Od velike je važnosti stvoriti ovakav obrazovni sadržaj upravo za učenike osnovnih i srednjih škola koji su u životnom periodu kada dnevno primaju najviše informacija koje trebaju integrirati u svakodnevne aktivnosti i o kojima najviše ovisi daljnji razvoj njih kao pojedinaca, kao i društva u kojem djeluju.

Obrazovni sadržaj koji će rezultirati ovim projektom pristupa podučavanju teme održivog razvoja na privlačan i jednostavan način. Kako bi ovaj tip obrazovanja i sam bio dugoročno održiv, u projektu je stavljen fokus kako na razvoj obrazovnog sadržaja tako i na razvoj kompetencija za cjeloživotno obrazovanje kroz istraživački i stvaralački element mladih.

U prvim fazama projekta fokus će biti na prevođenju, izradi i prilagodbi edukativnih materijala iz područja održivog razvoja za učenike, nastavnike i roditelje/skrbnike. Također se će se provesti i radionice za roditelje/skrbnike te učenike i nastavnike. Program izobrazbe za održivi razvoj namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola provest će se kroz debate, brainstorming, radove u skupinama, radove u paru, korištenje multimedije, iskustvene vježbe, Eko kviz te studijske posjete primjerima dobre prakse održivog razvoja. 


Pratite nas na društvenim mrežama:

Projekt je trajao od 1. ožujka 2019. do 01. ožujka 2021.

 

Preuzimanje datoteka

Najveća svjetska lekcija u Hrvatskoj - Priručnik za nastavnike i sve zainteresirane za globalne ciljeve održivog razvoja

Seminar o projektu održan 01. i 04. srpnja 2019.

Webinari