Akcija čišćenja dvorišta u OŠ 'Milan Amruš', Slavonski Brod

16. ožujka 2016.

Dana 2. ožujka 2016. godine, četvero učenika Osnovne škole 'Milan Amruš' za djecu s teškoćama u razvoju u Slavonskom Brodu prikupljalo je otpad koji se nalazio u školskom dvorištu u cilju provođenja aktivnosti kampanje „Za manje otpada“. Školsko dvorište uključuje školsko igralište, zelene površine te staze do ulaza u školu. Prikupljali su uz podršku dvije defektologinje  i jedne učiteljice – školske eko – koordinatorice (Jasna Biljan, Ivona Jerković i Ivana Pečuvćić).

Učenici su na početku akcije dobili plastične rukavice i jasne upute za rad te su prikupili sav otpad koji su uočili. Skupljalo u najlonskoj vrećici, a broj komada se bilježio. Nakon što su prikupili, učenici su odnijeli otpad do kontejnera i razvrstali ga.

Tijekom prikupljanja učiteljice su fotografirale tijek zbivanja, a učenici su rado sudjelovali u akciji i znatiželjno tražili otpad u školskom dvorištu. Akcija je trajala jedan školski sat,  45 minuta.

U školskom dvorištu prikupilo se 129 komada otpada (papirići, omoti od slatkiša, komadi kartona, ostatci cigareta, staklo...). Prikupilo se znatno više otpada nego pri prošlom skupljanju. Ukupno su prikupljene dvije vreće (srednje veličine) otpada što je iznosilo 0,7 kg.

Nakon što smo prikupili sav uočen otpad, još smo jednom pregledali cijelo dvorište. U tom pregledavanju nismo uočili više nijedan komad otpada. Učenici su uspješno obavili zadatak. Naglašeno je kako je sada okoliš škole čist, lijep i bez otpada i da tomu treba težiti radi očuvanja prirode.