Akcijski dan kampanje 'Za manje otpada' u OŠ dr. Franjo Tuđman“, Beli Manastir

21. srpnja 2017.

Dana 24.4.2017 u našoj školi organiziran je akcijski dan kampanje 'Za manje otpada'. Toga dana organizirali smo čišćenje školskog dvorišta. U čišćenju su sudjelovali svi učenici te nastavno i tehničko osoblje. U suradnji s tvrtkom 'Baranjska čistoća' organizirali smo odvoz prikupljenog otpada. Učenici nižih razreda s njihovim učiteljicama, u suradnji s istom tvrtkom, organizirano su posjetili gradsko odlagalište otpada gdje su se upoznali s vrstama otpada i sortiranju, te vidjeli i gradsku deponiju. Poslije su pogledali dokumentarni film Ekološko kompostiranje i organizirano gospodarenje otpadom

Na Trgu slobode su glumci belomanastirskog amaterskog kazališta izveli igrokaz Smećko i Čistko, a tamo je bilo postavljeno i mini reciklažno dvorište u koje se otpad dovozio smetlarskim triciklom, pa su djeca samostalno kroz igru Iz ruke u ruku sortirali i odlagali otpad u kante određene boje, ovisno o vrsti otpada. Djeca su se najviše obradovala zanimljivim natjecateljskim igrama, Kantoball (loptu treba košarkaški 'ubaciti' u kantu za otpad) i Kantomet (nogom udariti loptu i nogometaški je ubaciti u ležeću kantu), poslije kojih su oni najuspješniji za nagradu dobili loptu ili čokoladu. 

Dobra zabava i veselo druženje odvijalo se i oko metalnog kontejnera, kojega su učenici likovne sekcije s učiteljicom  Dinom Lukić, ukrašavali motivima šarenog cvijeća. Ponosno smo izložili i kućicu izrađenu od Tetra Pak ambalaže. Kao trajnu uspomenu sva djeca dobila su priznanja od Baranjske čistoće za sudjelovanje na ovoj akciji, jer su poslije nje postali prijatelji prirode koji znaju puno više o sortiranju otpada i kompostiranju, te da je otpad korisna sirovina za neke druge namjene i proizvode.