Aktivnosti Kampanja „Za manje otpada“ u OŠ „Dr. Franjo Tuđman, “ Beli Manastir

14. veljače 2017.

Kampanju smo započeli čišćenjem našeg školskog dvorišta. U čišćenje su se uključili svi učenici, nastavnici i tehničko osoblje. Ukupno smo prikupili 23 kg otpada.

    

 

U unutarnjem školskom dvorištu imamo tri kompostišta u kojima uzgajamo crvene kalifornijske gujavice. Osim biljnog otpada povremeno ih hranimo i sa kartonskom ambalažom (kutije za pizzu koje uzimamo iz školske kantine).

  

 

Uključili smo se i u projekt Eko-paket u kojem prikupljamo tetrapak ambalažu, dio ambalaže iskoristit ćemo za izradu raznih radova na temu reciklaže. 

 

 

Reciklirali smo stari papir i od njega izrađivali božićne ukrase za jelku i straničnike.

    

 

Reciklirali smo stare svijeće i od njih radili nove, izrađivali smo svijećnjake u starim staklenkama i adventske ukrase sa recikliranim svijećama.

      

 

Od starih majica izrađivali smo ogrlice.

  

 

Od starog papira izrađivali smo naušnice.

  

 

Božićne ukrase izrađivali smo još i od starih plutenih čepova, tuljaka toaletnog papira i kutija za jaja, metalnih čepov, plastičnih boca i starih žarulja.

     

      

 

Stare limenke ponovo smo iskoristili jer smo ih ukrasili i u njih sadili božićnu pšenicu, lukovice zumbula i razne sukulente.

    

 

Mnogi razredi odlučili su se za prikupljanje plastičnih čepova…prikupljanje aktivno traje i dalje. Prikupili smo te planiramo odvoz elektroničkog otpada.

Drugo organizirano čišćenje školskog dvorišta planirano je u travnju. Planiramo i radionice te posjet komunalnom poduzeću „Baranjska čistoća“.

Dobivena novčana sredstva iskoristit ćemo za kupovinu dodatnih posuda za odvojeno prikupljanje otpada.