Aktivnosti projekta „Veliki lov na biljke“ u Osnovnoj školi Visoko

19. lipnja 2017.

Aktivnosti edukativnog projekta Ekoškola i Toyote 'Veliki lov na biljke'

 

Hotel za kukce

Učenici su aktivno sudjelovali u događajima/ aktivnostima koje smo zajedno provodili tijekom projekta.  Najviše su se bili angažirani  kod izrade hotela za kukce i sakupljanja materijala za njihovu izradu. Bili su aktivni promatrači životinja oko nas te su koristili brojne izvore informacija kaka bi doznali što više zanimljivosti o njima.

   

 

Poučna staza u našem dvorištu

Upoznali smo školsko dvorište na posve nov način. Obilazak dvorišta u ulozi malih istraživača omogućio nam je upoznavanje biljaka. Potražili smo nama do tada nepoznate i nezapažene biljke i životinje te ih upisali na našu kartu školskog dvorišta. Uočili smo da imamo jako bogato i raznoliko dvorište, ali i uočili potrebu za napretkom u njegovom daljnjem razvoju. Odlučili smo školskom dvorištu dodati zanimljivu poučnu taktilnu stazu. Šetajući poučnom stazom svaki posjetitelj moći će je upoznati svim svojim osjetilima. Stazom posjetitelj može proći i bos te tako osjetiti razne podloge kojima prolazi. Putem može ubrati te pojesti i time osjetiti okus slatkih jagoda ili pak kiselih višanja. Domaće jagodne zasadili smo uz stazu te zaštitili malom ogradom od drvenih stupova. Na kraju staze posjetitelja dočekuje mirisni kutak gdje smo k postojećim grmovima lavande dosadili, timijan, origano, santonelu i kadulju. Proučavali smo zadane biljke i životinje, naučili razne zanimljivosti o njima, uočavali smo ih i proučavali svakodnevno u svom okruženju, za vrijeme odmora i na putu od škole do kuće.

     

 

Staništa

Nakon što smo saznali i naučili što je to stanište te upoznali različite vrste staništa, odlučili smo u našoj okolini detektirati razna staništa (potok, livada, suhozid). Od svih staništa najzanimljivije nam se činilo stanište suhozida te smo tamo odlučili sakupljati biljke. Interesantno nam je bilo kada smo prepoznali neke biljke koje nas okružuju, ali zbog smanjenih uvjeta za život su sada u suhozidu postale manje (paprat, tisa, breza i druge).  Neke biljke smo i sakupili te izradili mali razredni herbarij i upoznali s njime i ostale učenike koji nisu sudjelovali u projektu.