Biljkovite zimske aktivnosti

01. travnja 2019.

Područna škola Banjole - OŠ dr. Mate Demarina, Medulin

Još su krajem prošle školske godine učenici u produženom boravku brali lavandu i smilje u školskom dvorištu. Mirisi suhe lavande i smilja u hodniku potaknuli su nas da napravimo mirišljave vrećice. Učiteljice su tako sašile vrećice, a učenici su ih ukrasili i napunili.

Jedan dio smilja, nevena i kantariona iskoristili smo za napraviti macerate. Svježe cvjetove stavili smo u teglice i napunili našim maslinovim uljem te stavili na osunčano mjesto. Nakon tri mjeseca dobili smo prekrasna ulja koja nisu samo mirisna nego i korisna. Kantarionovo ulje smo ulili u tamnu bočicu i čuvamo ga u našem ormariću prve pomoći. Od macerata nevena i smilja napravit ćemo nevenovu mast i balzame za usne.

Zimski su dani kratki i hladni, a imajući na umu da dosta vremena provodimo u učionici igrajući razne društvene igre sinula nam je super ideja da izradimo društvenu igru Lavanda-Smilje. Učenici su u parovima izradili ploče i figurice za igru te osmislili pravila igre. Primili su kockice u ruke i veselo zaigrali.

Proučili smo sve ljekovite biljke u našem školskom dvorištu, napravili identifikacijske kartice za iste, te napravili plan sadnje za proljeće. Osim lavande, smilja, ružmarina i nevena voljeli bi u dvorištu imati još metvicu, matičnjak, kadulju i još poneku biljku. Učenici su naučili blagodati ljekovitog bilja, za što ga sve možemo koristiti, ali su i svoje znanje primijenili u praksi, pa smo tako osim izrade mirisnih vrećica i macerata pili topli čaj od mente, mazali ruke nevenovom kremom, te izradili “čudotvoran” sprej za kosu od ružmarina. Čak je i naš bor ove godine dobio mirisne ukrase. Učenici su izradili ukrase od gipsa, dodali par kapi eteričnih ulja i okitili bor.

12.2.2019. obilježili smo Međunarodni dan Charlesa Darwina. Pročitali smo motivacijske priče iz knjižice Darwinovim stopama i pogledali uvodni video sa stranice The Great Plant Hunt. Učenici su, potaknuti zanimljivom pričom o Darwinu, krenuli povećalom promatrati prve cvjetiće tratinčice i maslačka što su niknuli u našem dvorištu.

Učenici su primijetili da se livada u našem školskom dvorištu “probudila” u ožujku. Prepuna je tratinčica, maslačaka i potočnica. Kako se počeo bližiti Dan žena, odlučili smo razveseliti mame cvjetnim privjescima. Učenici su ubrali livadne cvjetiće koje smo prešali i zalijepili na drvene pločice. Livada prepuna cvijeća nas jako veseli, a cvjetnim pločicama razveselili smo i mame. Zima se bliži kraju, a učenici s nestrpljenjem iščekuju proljetno buđenje i raduju se proljetnoj akciji sadnje u školskom dvorištu.