Boja što traje jer je priroda daje - Dječji vrti 'Mak', Osijek

09. travnja 2021.

PISANICA – bojom ukrašeno jaje – je riječ nastala od glagola pisati, a od 2008. godine pisanica u Hrvatskoj ima status nematerijalnog dobra. 

Pisanica kao simbol rađanja novog života ima posebno mjesto u tradiciji obilježavanja Uskrsa. Bojanje i ukrašavanje jaja koja su se poklanjala drugim osobama za Uskrs prisutno je od davnina u našim krajevima (djevojka mladiću: Ovo jaje snijela koka, da daruje cura momka). Nastojeći oživjeti i sačuvati tradiciju, posvetili smo veću pozornost pisanici i ukazali djeci na mogućnost ukrašavanja jaja na način kako su to radile naše bake.

Aktivnosti smo započeli pričanjem priče Priča o uskršnjem zečiću u kojoj su glavni likovi zečići i uskršnje jaje. Preradili smo priču u mali igrokaz, osmislili svoje kazalište sjena sa papirnatim lutkama na štapu. Odigravajući igrokaz djeca su se držala glavne niti priče dodajući svoje dijelove dijaloga između likova.

Pričajući s djecom o tome kako jaje postaje pisanica, djeca su prepričavala svoja sjećanja na koji način su ukrašavala jaja kod kuće. Uglavnom su to bile kupovne boje i preslikači. Na pitanje Možemo li u prirodi naći nešto čime bismo mogli obojiti jaje?, sjetili su se maslačka, trave i žutike. Ponudili smo djeci fotografije pisanica ukrašenih raznim tehnikama izdvajajući fotografiju na kojoj su jaja ukrašena travom i bojana u ljusci luka. Pogledali smo i video koji pojašnjava tehniku takvog načina ukrašavanja jaja. Zajedno s djecom napravili popis potrebnih materijala, te u suradnji s roditeljima prikupili smo potrebno (svježa jaja, ljuske luka, stare najlonske čarape). U vrtićkom dvorištu nabrali smo lijepe listiće. Pomažući jedni drugima slagali su listiće na jaja i vezali paketiće od jaja. Odmotavanje kuhanih jaja izazvalo je veliko oduševljenje kod djece. Bez posebnog poticaja djeca su izricala svoje želje kome sve žele pokloniti pisanice.

U obližnjem parku igrali smo i tradicionalne igre (natjecateljske) koje su djeca nekad igrala a zadržale su se i do danas: potraga za jajima, nošenje jaja u kuhači, gađanje jaja novčićima, kotrljanje jaja. Ovim malim aktivnostima uspjeli smo osigurati veselo predblagdansko ozračje te pobuditi interes za tradicijske običaje vezane za Uskrs.

Ovo jaje za ljubav se daje

Skupina Ribice, PC Mak i odgajateljice: Slavica Jović i Ena Knežević