Creska ekološka priča – OŠ Frane Petrića, Cres

Creska ekološka priča – OŠ Frane Petrića, Cres
12. listopada 2016.

Predstavljanje slikovnice Creska ekološka priča – OŠ Frane Petrića, Cres

Predstavljanjem dvojezične slikovnice Creska ekološka priča/Eco Story of the Island of Cres u našoj je školi obilježen ovogodišnji Europski dan jezika (26. rujna). Europski dan jezika obilježavamo od 2001. godine izložbama, igraonicama, radionicama i istraživačkim projektima, a ove smo godine odlučili tiskati našu prvu dvojezičnu slikovnicu.

Projekt koji je trajao nešto više od godine dana pokrenule su i ostvarile Ana Boca-Velčić, profesorica engleskog jezika i Ana Pelčić, školska knjižničarka i profesorica hrvatskog jezika. Tekst slikovnice napisan je na hrvatskom i engleskom jeziku i govori o ekološkim aktivnostima koje provode učenici uključeni u ekološku grupu. Autorica teksta na hrvatskom jeziku je Ana Pelčić, na engleski jezik ga je prevela učenica Ines Rizvić, a autorica svih crteža u slikovnici je učenica Rahela Asani. Rahelin se crtež našao i na plakatima kojima je događaj najavljen kao i na pozivnicama. Slikovnica je u potpunosti home made jer su skeniranje crteža, unos teksta i priprema za tisak napravljeni u našoj školi. Tiskala ju je tvrtka Intergrafika u  nakladi od 150 primjeraka.

U projekt se uključila i gospođa Vesna Jakić iz udruge Ruta. Ona je pomogla učenici Raheli Asani u izradi lutke od vune koja predstavlja Janu, glavni lik iz slikovnice.

Okupljenim se uzvanicima, učenicima i učiteljima na početku svečanosti obratio i ravnatelj Josip Pope, a u programu je sudjelovala i creska klapa Teha pod vodstvom profesorice Mirjane Mikičić-Flego.

Ana Pelčić