Cvijeće doziva proljeće - 24. Pokladna povorka ekovrtića Mak

17. veljače 2021.

Dječji vrtić 'Mak', Osijek

 

Vođeni uzrečicom Ako izumru običaji, izumrijet će i selo., nastojali smo i ove godine oživjeti, a time i očuvati tradiciju pokladnih običaja našeg kraja, a i našeg vrtića (24. po redu Pokladna povorka). Tradicionalnu Pokladnu povorku, ove godine organizirali smo na nešto drugačiji način, uzimajući u obzir sigurnost djece i epidemiološke mjere koje su na snazi. Iz tih razloga imali smo Pokladni tjedan od 8. do 15. veljače u kojem je svaka skupina pojedinačno, bez pratnje i okupljanja roditelja, prošetala obližnjim ulicama Donjeg grada u svojim maskama.

Tema ovogodišnje povorke bila je cvijeće – Cvijeće doziva proljeće. Tako da su ove godine ulicama našeg grada prošetali: maslačci, visibabe, jaglaci, djeteline, kukurjeci. A najmlađi vrtićarci razveselili nas glazbom zvečki i šuškalica koje su sami izradili.

Pokladne kostime, kao i proteklih godina, izradili smo u suradnji s roditeljima. Naše tradicionalne radionice na kojima smo izrađivali pokladne kostime zamijenile su online radionice (roditelji su kod kuće zajedno s djecom izrađivali dijelove kostima). Pri izradi kostima nastojali smo koristiti što više otpadnih materijala: reklamne letke, iskorištene kartonske tanjure, ostatke spužve, kartonske tuljce, praznu PET ambalažu.

Kao vrtić koji se zalaže za očuvanje okoliša, svojim akcijama nastojimo ukazati na određene ekoprobleme koji nas okružuju. Ove godine cilj nam je bio ukazati na ljepotu prirode te potaknuti sugrađane na očuvanje iste.

Svojim šarenim kostimima, pjesmom i glazbom šuškalica i zvečki razveselili smo naše sugrađane Donjeg grada i najavili dolazak proljeća. I kako pjesma kaže: U našem gradu posvuda cvijeće, nikad ne vene i gradom šeće...