Dan kravate u OŠ Vladimir Bosnar, Stubičke Toplice

03. studenog 2020.

18. listopada se u Hrvatskoj, ali i u svijetu, obilježava kao Dan kravate, tako i mi svake godine u našoj školi obilježimo taj dan.

Kravata je odjevni predmet koji se smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a raširila se Europom u 17. stoljeću sudjelovanjem hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu (1618.-1648.). Razredne učiteljice od 1.-4. razreda svoje su učenike upoznale s ovim i mnogim drugim podacima i zanimljivostima vezanim za kravatu. Pozvani su svi učenici, učitelji i djelatnici škole da 19. listopada oko vrata stave kravatu.

Kravate mame naše poglede svojim skladom boja i oblika, različitim dizajnom, neiscrpnim likovnim kombinacijama. Dan kravate poziva na univerzalnost, zajedništvo i povezivanje, stoga su učenici od 1. do 4. razreda zajedno, svaki učenik jedan dio, oslikali dio kravate na platnu. Platna smo spojili i dobivenu veliku kravatu izložili u holu škole 19. listopada 2020. Na taj smo način pokazali da bez obzira što se ne mogu zajedno družiti za vrijeme odmorom mogu i dalje zajedno stvarati te na taj način ostati povezani. Učenici predmetne nastave na likovnoj skupini slikali su radove na temu kravate.