Darwinovi detektivi iz OŠ Vladimira Gortana, Rijeka

20. svibnja 2020.

Osnovna škola „Vladimir Gortan“, Rijeka

 

Aktivnost Ekoškole „Vladimir Gortan“ u projektu Veliki lov na biljke u ovoj školskoj godini predvodili su članovi grupe Darwinovi detektivi kao nastavak aktivnosti iz prošlih godina. Glavni ciljevi, ostvareni uz pomoć učitelja, roditelja i predstavnika Mjesnog odbora, su:

  • podići razinu znanja o biološkoj raznolikosti kod djeteta, uže i šire zajednice
  • povećati broj i raznolikost autohtonih vrsta u vrtićkom okolišu i šire
  • proširiti dječju spoznaju o biološkoj raznolikosti
  • razvijati vrijednosti vezane uz očuvanje biološke raznolikosti
  • promocija lokalnih akcija vezanih uz biološku raznolikost
  • promicanje kritičkog razmišljanja
  • pružiti iskustvo učenja o stvarnom svijetu

Okoliš škole je velik i bogat biljnim vrstama koji želimo dodatno oplemeniti i učiniti ga multidisciplinarnim. Kroz obilazak i šetnje za razmišljanje učenici su osmišljavali prijedloge o uređenju. Ideju izrade ciglenog labirinta podržao je veliki broj učenika. Suradnjom s Mjesnim odborom i roditeljima realizirana je donacija cigle gđe .R.W. Medice.

U listopadu 2019. smo očistili školski vrt od kamenja koje je zaostalo nakon radova na izmjeni cjevovoda, a koje je bilo raspršeno na zapadnoj strani školske zgrade. Nakon čišćenja krenuli su radovi na ozelenjivanju očišćenih površina. Akcija je provedena u okviru projektnog dana“ Zasadimo stablo“ u prisutnosti svih razrednih odjela, djelatnika, roditelja i stanovnika Mjesnog odbora.

Veliki dio aktivnosti, vezan uz istraživanje biljnog i životinjskog svijeta, učenici su realizirali iskustvenim putem – istraživanjem okruženja, upoznavanjem lokalnih vrsta i nastojanjem povećanja brojnost tih vrsta u našem okruženju. Rad na cjelokupnom projektu omogućio je učenicima da budu aktivni promatrači koji opažaju, otkrivaju, prikupljaju i istražuju biološku raznolikost. Svoj su doživljaj prikazivali raznim kreativnim izričajima: govornim, likovnim, izradom plakata, kroz životno praktične aktivnosti.

Projekt nastavljamo i sljedeće školske godine!

Anka Molnar, voditeljica projekta u školi