Darwinovi promatrači i pronalazači u Dječjem vrtiću 'Koraci', Velika Gorica

31. siječnja 2019.

U projektu Veliki lov na biljke sudjeluju odgojno-obrazovne skupine Jabučice kao Darwinovi promatrači i Loptice kao Darwinovi pronalazači.

 

Aktivnosti koje smo provodili u skupini JABUČICE u jesen i zimu 2018.

  • Izrada karte staništa - Prva aktivnost bila je izrada karte staništa našeg vrtićkog dvorišta, što smo započeli izlaskom van, promatranjem, i crtanjem. Na kraju smo izradili trodimenzionalnu maketu na kojoj se nalazi zgrada vrtića, ograda, drveće, puteljak, sprave za igranje. 
  • Sadnja graha - U dvorištu vrtića dječak K. pronašao je zrno graha te ga pokazao odgojiteljicama i nekolicini prijatelja nakon čega su ga odlučili zajedno posaditi. Pronašli smo odgovarajuće mjesto u cvjetnjaku te ga posadili i označili mjesto gdje se nalazi. Svakodnevno smo ga zalijevali te čekali kad će početi rasti. Nakon nekoliko dana praćenja grah nije proklijao te smo odlučili posaditi nove sjemenke graha u posude za navodnjavanje koje smo sami izradili te smo tako pratili klijanje i rast graha kroz određeno razdoblje. Na taj način puno smo saznali o dijelovima biljaka te što im je sve potrebno za rast.
  • LOV NA BILJKE - Nakon upoznavanja sa likovima Darwina i Fione i sami krećemo u lov na biljke. U blizini našeg vrtića prepoznajemo i pronalazimo biljke s kojima smo se upoznali putem identifikacijskih kartica: tratinčica i crvena djetelina. Djeca su zapazila i neke nove vrste biljaka te smo zajedno pokušali odgonetnuti njihove nazive. Nekolicinu biljaka smo zatim izvadili iz zemlje zajedno sa korijenom te odnijeli u vrtić kako bismo ih bolje promotrili i pomoću enciklopedija biljaka odgonetnuli nazive novih vrsta. Tako smo saznali da se u blizini našeg vrtića nalaze biljke bijela djetelina i cikorija. Nakon što smo biljke proučili, odlučili smo ih posaditi u dvorištu našeg vrtića te označiti njihove nazive kako bismo povećali biološku raznolikost u našem dvorištu.
  • Banka sjemenja - Potaknuti pričom o liku Fione koja radi u Milenijskoj banci sjemenja, i sami dolazimo na ideju za osnivanjem vlastite banke sjemenja. Već za vrijeme voćne užine djeca počinju sakupljati razne sjemenke voća, a takve aktivnosti smo nastavili i prilikom šetnji i u suradnji s roditeljima. Sve smo sjemenke razvrstali, označili nazivima i spremili u banku kako bismo ih kasnije mogli i posaditi.

Odgojiteljice Martina i Snježana

 

Aktivnosti koje smo provodili u skupini LOPTICE u jesen i zimu 2018.:

  • Šetnja za razmišljanje - U listopadu smo s djecom krenuli u šetnju okolicom vrtića. Djecu smo potaknuli na uočavanje i prepoznavanje poznatih biljnih vrsta. Uočili su maslačka kojeg svi prepoznaju i imenuju te biljke stolisnik i cikoriju koje su im bile nepoznate. Biljke smo iskopali zajedno s korijenom i presadili u vrtićki cvijetnjak: te im izradili identifikacijske kartice. Zajedno s roditeljima djeca su kod kuće izradila maslačke u raznim likovnim tehnikama te smo napravili malu izložbu pod nazivom Maslačak uz poljski put.
  • Dani jabuka - Početkom pedagoške godine 2018/2019., putem roditeljskog sastanka i eko-panoa obavijestili smo roditelje o sudjelovanju u projektu Veliki lov na biljke. Majka djevojčice D.P. iz naše skupine Loptice pokazala je interes da se uključi u provedbu projekta. U sklopu Dana jabuka, krajem listopada je boravila u skupini i kroz sliko-priču Jabuka, kraljica voća djeci je ukazala na važnost jedenja jabuka. Počastila ih je velikom košarom  punom jabuka koje su djeca slasno pojela. Nakon ispričane priče i razgovora o jabukama, djeca su se likovno izrazila i sami su osmišljavali svoje sliko-priče o voću.
  • Izrada kućice za kukce - Za vrijeme boravka na zraku, majka iste djevojčice je zajedno s djecom izradila kućice za bubamare i uholaže. Od bambusovih štapića koji se vežu špagom napravila je kućicu za bubamare, a od keramičkih posuda u koje smo stavili sijeno, kućicu za uholaže. Nakon što su kućice napravljene, objesili smo ih na grane stabla u dvorištu vrtića. Djeca pokazuju interes za njih te ih često obilaze i promatraju što se događa u njima.

Odgojiteljice Brankica i Zrinka