Eko promet u Dječjem vrtiću 'Pčelica', Čazma

18. srpnja 2019.

U Dječjem vrtiću 'Pčelica' ove pedagoške godine 2018./2019. bilo je mnoštvo različitih eko aktivnosti. Tako je skupina 'Bubamare' imala cjelogodišnji projekt Eko promet. U tom projektu djeca su usvajala različite vještine i znanja, bile su organizirane izvan vrtićke posjete i izlet. Čitale su se priče o prometu, listale slikovnice te časopisi i prospekti vezani uz promet, a bilo je i mnoštvo likovnih aktivnosti. Djeca su od pedagoški neoblikovanog materijala izrađivali prometne znakove i makete vozila što se nastavilo do izrade 'Šarengrada' (maketa izmišljenog grada s prometnim znakovima i vozilima), te vlaka zajedništva. U svim ovim aktivnostima posebno je do izražaja došla dječja mašta i kreativnost.

U šetnjama gradom ponavljali su prometna pravila, a uz to učili o prometnim znakovima i njihovim značenjima. Posjetili su gradsku knjižnicu gdje su posudili dodatne knjige o različitim vrstama prijevoza kroz povijest. Obilježili su i dan pješaka posjetom autoškoli 'Vama'. Osim svih ovih aktivnosti, u vrtiću je gostovao i mađioničar Jozo Bozo uz kojeg su djeca na vrlo zanimljiv način utvrdila znanja o pješacima i djeci u prometu. Isto tako, organiziran je i izlet na kojem su posjetili muzej starih automobila 'Ferdinad Budicki' gdje su djeca više saznala o razvoju automobila kroz povijest i doživjela kako su oni nekad izgledali i što ih je pokretalo.

Projekt je zaključen izradom slikovnice od pedagoški neoblikovanog eko materijala, za koju su djeca uz pomoć odgojiteljica osmislila priču. Eko slikovnica dobila je i nagradu u sklopu projekta Čuvajmo okoliš zajedno. U tom projektu sudjelovale su i ostale skupine iz našeg vrtića. Skupina 'Ribice' je izrađivala kutije za sortiranje otpada u čijoj izradi su sudjelovali i roditelji, dok su ostale skupine izrađivale korisne, uporabne stvari od otpada.