Ekološki kviz „Lijepa Naša“ 2018.

06. svibnja 2018.

Već 26 godina zaredom, učenici osnovnih i srednjih Ekoškola iz Republike Hrvatske natjecali su se u znanju iz nekoliko školskih predmeta koji svojim gradivom zaokružuju sadržaje iz područja zaštite prirode i okoliša (ekologije). Od 1998. s njima se ravnopravno natječu učenici iz hrvatskih škola s prostora Herceg-Bosne, a od 2008. i učenici iz hrvatskih škola/odjeljenja iz Vojvodine. Ovo je, bez sumnje, jedno od najsloženijih natjecanja u izvannastavnim aktivnostima, koje osim gradiva iz pojedinih predmeta uključuje prikaz konkretnih aktivnosti i promišljanja o prirodnim, kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, te razvitku odgovornosti i pozitivnog stava prema okruženju u kojem živimo. Učenici, nastavnici i ostali sudionici ovog natjecanja daju nemjerljiv doprinos u ukupnim nastojanjima da se ekološki problemi na vrijeme uoče i barem djelomice riješe na lokalnoj razini, čime posredno utječu i na globalno stanje.

 

 

Ekološki kviz „Lijepa Naša“ održao se na svehrvatskoj razini od 04. do 06. svibnja 2018. godine u Zagrebu, u Hotelu „I“. Na kvizu su sudjelovale 52 osnovne i srednje škole od čega 37 Ekoškola, te 10 hrvatskih škola ih BiH i 5 hrvatskih škola/odjeljenja iz Vojvodine. Na svečanom otvorenju u petak 04. svibnja, osim doc.dr.sc. Ante Kutle, predsjednika Udruge Lijepa Naša, prisutnima su se obratile i gošće: gđa. Katarina Milković, predstavnica Grada Zagreba, gđa. Lydia Lugar, predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje, gđa. Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja Zapadno-hercegovačke županije, gđa. Katica Čerkez, ministrica obrazovanja županije Središnja Bosna, te gđa. Margareta Uršal predstavnica Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice. Svi su učenicima i njihovim mentorima zaželjeli ugodno druženje i dobre rezultate na natjecanju.

 

Nakon pismenog dijela, prezentacije istraživačkog rada i usmenog dijela natjecanja prvo mjesto je osvojila ekipa Osnovne škole Šime Budinića iz Zadra u kategoriji osnovnih škola, odnosno Srednja škola Mate Balote iz Poreča u kategoriji srednjih škola.

 

Najuspješnije osnovne škole na svehrvatskom Ekološkom kvizu „Lijepa Naša“ 2018.

 

Najuspješnije srednje škole na svehrvatskom Ekološkom kvizu „Lijepa Naša“ 2018.

 

Pohvaljene prezentacije:

Preuzimanje datoteka