Erasmus+ KA2 projekt: CONNECTED WITH THE ENVIRONMENT

27. travnja 2020.

I. osnovna škola Varaždin jedna je od prvih 20 škola u Republici Hrvatskoj koja je stekla status međunarodne Ekoškole. Kroz generacije je provedeno nebrojivo mnogo različitih eko aktivnosti s kojima se u školi živi. Svaka aktivnost koja započinje, ne završava već se nastavlja i nadograđuje. Tako je izrasla i želja za širenjem znanja i vidika i izvan granica naše domovine i s početkom školske godine 2017./2018. započet je Erasmus+ KA2 projekt Connected with the Environment i škola se našla u europskom društvu.

Nositelj projekta bila je Medzynarodowa Szkola Podstawowa „Paderewski“, Lublin iz Poljske. Osim Poljske kao glavnog koordinatora, u projektu kao partneri sudjelovale su i Osnovna šola „Danile Kumar“ iz Ljubljanje (Slovenija), International School Carinthia (Austrija), Costeas Geitonas School, Atena (Grčka) i iz Hrvatske I. osnovna škola Varaždin. Projekt je trajao 24 mjeseca, od 1.9. 2017. do 31.8. 2019. Vrijednost projekta od 114.285,00 eura dijelila se na pet partnera za istraživanja i mobilnosti u svrhu učenja učenika i učitelja škole, a vrijednost bespovratnih sredstava za varaždinsku školu bila je 25.270,00 eura. Koordinator projekta I. osnovne škole bila je Draženka Kolonić, učiteljica razredne nastave, školska koordinatorica Ekoškole. Pomagao joj je učiteljski eko tim uz eko tim od 12 učenika.

Projekt se temeljio na ekološkim načelima, a kroz četiri različita modula svaka zemlja je pokazala kako je okoliš utjecao ili utječe na promjene u međusobnim odnosima kroz razne aspekte u različitim sredinama. Uz to cilj projekta je bio i razvijati ICT vještine, usavršavati znanje engleskog jezika u zajedničkoj suradnji, te upoznati različite školske sustave i metodologije rada. Sve to ostvarivalo se kroz 4 zadana modula: I. – History and Culture, II. – Relationship, III. – Technology i IV. – Ecology.

Svaka zemlja sudionik odrađivala je svoje zadatke koji su prezentirani i uspoređivani na mobilnostima u Lublinu (Poljska), Ateni (Grčka) i u Velden am Woertersee (Austrija). Teme mobilnosti bile su povezane s modulima i zadacima, pa su tako na prvoj mobilnosti predstavljane legende grada iz kojeg sudionici dolaze. U Lublinu su svi sudionici podijeljeni u internacionalne timove i napravili su jednu veliku zajedničku legendu od dijelova pojedinih legendi zemalja sudionika. U Ateni je tema bila korištenje tehnologije i njen utjecaj na okoliš i nas. Tamo su učenici uz diskusije izrađivali i  logo projekta u 3D dizajnu. Idejno rješenje za logo cijelog projekta je bilo hrvatsko, a odabrano je tajnim glasanjem zemalja sudionika. Vrlo zanimljivo je bilo i na mobilnosti u Austriji gdje su tema bile klimatske promjene o čemu su učenici radili istraživanje i sudjelovali u debatama.

U svakom modulu je odrađeno jako puno zadataka, pa izdvajamo samo neke. Svi zadaci odrađeni su osim na materinjem jeziku i na engleskom jeziku, a rezultati su izrađivani uz pomoć raznih digitalnih alata. Tako su učenici varaždinske škole u I. modulu o prošlosti izrađivali svoje lente vremena, intervjuirali umirovljenu učiteljicu kako bi si približili školovanje u prošlosti. U okviru II. modula o vezama napravili su školsko obiteljsko stablo jer školu doživljavaju kao jednu veliku obitelj. Iz III. modula o tehnologiji ističe se Dan bez tehnologije na što su učenici i voditelji vrlo ponosni, jer se nastava održavala kao nekad, nije se koristila nikakva tehnologija tog dana što nije bilo nimalo lako u današnje vrijeme kad je ona svugdje oko nas. IV. modul o ekologiji bio je vrhunac svih aktivnosti i tu se od mnoštva aktivnosti ističe mjerenje eko otiska s 'Footprint calculatorom', a i odlazak školskog eko tima I.OŠ u Gradsku vijećnicu k dogradonačelnici kako bi saznali koliko je Grad Varaždin eco friendly. Na razgovoru su uz ostalo iznijeli i svoju inicijativu o zabrani korištenja pvc vrećica i jednokratne plastike u Gradu i prije zakonske obveze, a posebno na velikim događanjima. Upravo raznim inicijativama i akcijama u školi, kroz cijelo vrijeme provedbe projekta, članovi eko tima širili su svoje ideje i uključivali sve učenike.

Svi rezultati rada po modulima javno su dostupni na web stranici škole, na školskom Erasmus +  panou, blogu projekta, portalu eTwinning i ostalim dostupnim platformama, a na kraju projekta objavljen je zajednički vodič (Guide Book) u kojem su prikazani rezultati svih zemalja. Sudjelovanjem u projektu stekli smo međunarodna prijateljstva, jačali naše jezične i digitalne kompetencije i upoznali kulturnu baštinu zemalja domaćina.

Po završetku projekta eko tim I.osnovne škole i koordinatorica Draženka Kolonić za uspješnost provedbe projekta i vidljivost rezultata na platformi eTwinning nagrađeni su nacionalnom Oznakom kvalitete (Quality Label) za projekt koju dodjeljuje Agencija za mobilnost i programe EU.

Na kraju bi istaknuli da smo u I.OŠ Varaždin jako ponosni što smo naš 20 godišnji staž Ekoškole okrunili europskim projektom i dodali da krećemo dalje još snažniji i obogaćeni novim spoznajama i idejama ostati prepoznatljiva eco-friendly škola.

Sve aktivnosti u sklopu projekta financirane su iz Europskih fondova, a odobrene od strane Agencije za mobilnost i programe EU.