Europski tjedan mobilnosti u DV Mak, Osijek

18. listopada 2021.

Dječji vrtić „Mak“, Osijek

 

U Dječjem vrtiću Mak obilježili smo Europski tjedan mobilnosti. Aktivnosti smo započeli čitajući priču „Dječak i bicikl“ u kojoj imamo dva glavna lika koji se različito odnose prema svojim biciklima. Nakon razgovora o priči, posjetili smo obližnji biciklistički klub „Furaj, lega“. Održali su radionicu za djecu o dijelovima bicikla, kako pravilno održavati bicikl te kako zbrinuti stare bicikle. Saznali smo da mnogi stari bicikli završe na mjestima koja nisu primjerena za zbrinjavanje otpada. Iako bicikle smatramo prijevoznim sredstvima koji su „prijatelji okoliša“, njihovo neprimjereno zbrinjavanje onečišćuje okoliš. Naučili smo kako stare bicikle možemo pokloniti biciklističkom klubu gdje će ih pregledati, popraviti i pokloniti drugoj djeci. Učili smo i o drugim prijevoznim sredstvima; kopnenom, vodenom i zračnom prometu, te smo naučili prepoznati održive načine prijevoza.

Ove pedagoške godine naš vrtić je u novom ruhu. Oslikan je edukativnim muralima na temu četiri elementa: zemlja, vatra, voda i zrak, koji su nastali u suradnji s udrugom Mjesta kreativnog pogleda čiji je osnivač obitelj Matoković. Murale smo koristili u svakodnevnom radu s djecom. Kredama su oslikavali površinu murala na kojoj se nalazi prikaz kopnenog/cestovnog prometa. Tijekom obrade teme zračnog prometa, djeca su mnoga zračna prijevozna sredstva prepoznala na muralu koji predstavlja element zraka. Proveli smo i origami radionicu, presavijanje papira kako bi dobili oblik aviona.

U vodenom svijetu murala smo razgovarali o prometu, a djeca su pomoću okružja uspješno prepoznala koja vrsta prometa je tema. Na zidu su uočili podmorinicu, prijevozno sredstvo koje im je razvilo interes i poticaj da ga više istražimo. O vodenom prometu razgovarali smo i uz obali rijeke Drave gdje smo pripremili likovnu radionicu.

Eko vrtić Mak sudjeluje u Erasmus plus projektu „Let's go green“ pomoću kojeg smo u naš rad uveli elemente ICT-a. Djeca su uz pomoć odgojiteljica izradila prve QR kodove na temu zračnog, kopnenog i vodenog prometa. Naši QR kodovi nalaze se na muralima koji predstavljaju odgovarajuće elemente.

Ove godine u radu s djecom koristimo i naše prve robote Bluebote. Djeci su na stolu ponuđene kartice koje prikazuju različita prijevozna sredstva i prometne znakove. Dijete dobije uputu od odgojitelja (kasnije si međusobno daju upute) npr. „Odvedi bluebota do kartice koja prikazuje: zračno prijevozno sredstvo, cestovno, vodeno, znak za obavezno zaustavljanje…“ Dijete zatim programira kretanje bluebota do  odgovarajuće kartice. Pokazali su interes za robote i uspješno su savladali osnove kretanja bluebota.

Tijekom tjedna mobilnosti prošetali smo promenadom gdje su imali priliku vidjeti tri različite vrste mostova: cestovni, željeznički i pješački most. U šetnji smo podijelili medalje biciklistima uz zahvalu što čuvaju naš zrak.