ID kartica: kos

29. ožujka 2019.

Dječji vrtić Križ

Projekt „Veliki lov na biljke“ velik je izazov za Vjeveriće, te u njemu sudjeluju s puno entuzijazma. Naša istraživalačka avantura krenula je dalje. Ovog puta upoznali smo jednu jako zanimljivu, iako, možda izgledom neuglednu, pticu KOS.

Kos je, naime, stanovnik parka koji okružuje zgradu našeg vrtića. Tijekom istraživanja saznali smo čitav razne zanimljivosti koje nismo znali o kosu - mužjak i ženka se razlikuju izgledom, pjeva u sumrak i zoru izmjenjujući visoke i niske tonove, svojim pjevom najavljuje početak proljeća, prisutnost kosa važan je čimbenik ekološke ravnoteže, stari Grci su ga smatrali svetom pticom…

Do svih tih saznanja došli smo kroz brojne aktivnosti – obrada pjesme Dobriše Cesarića „Početak proljeća“ od koje smo napravili slikopriču, brojalica „Jedna vrana gakala“, crtanje ptice, bojanka kos… Proučavali smo enciklopedije o pticama, uz pomoć roditelja pretraživali Internet. Saznali smo zanimljivu legendu koja kaže kako je kos nekada bio kćer svećenika. Ona je otišla na rijeku prati crnu vunu. Tamo ju je vidjela vila koja je bila ljubomorna na njenu ljepotu i ukrala joj odjeću. Jadna djevojka se nije mogla tako pojaviti pred ocem i zbog toga se pokrila crnom vunom i molila Boga da je pretvori u pticu.

Još jedan zadatak uspješno je priveden kraju, no Vjeverići su i dalje u potrazi za novim avanturama koje slijede.