Land art u školskom vrtu

14. studenog 2018.

OŠ Milana Langa, Bregana

Učenici 8.a razreda su s puno volje i mašte odradili povjereni im zadatak. Nakon osnovnih informacija o land artu tj.  pejzažnoj umjetnosti i analize fotografija, osmaši su umjesto papira i olovke dobili školski vrt kao mjesto za likovno izražavanje. Što su u 20-ak minuta osmislili i što su koristili za izradu svojih prekrasnih radova, vidjet ćete na priloženim fotografijama.

Land art, odnosno earth-art ili pejzažna umjetnost je umjetnički pokret 1970-ih koji  izlazi  iz galerijskih prostora  u prirodu. Osim naglaska na vrijeme i proces, važna značajka land arta je da se ne može shvatiti na osnovu jednog prizora. Land art može sa sobom donijeti i suradnju s prirodnim procesima, kao i preinaku, ili čak protuslovlje prirode, odnosno izraz modernističke želje za vlašću nad prirodom. Dokumentacija djela fotografijom, videom, mapama s crtežima i slično  nužna je  jer radovi mogu biti veliki, nepokretni, krhki i nerijetko skloni brzom propadanju (npr. instalacije od leda). Dokumentacija se prezentira u galeriji kao samostalno umjetničko djelo.

Iako se provodi konstantno od njegovog nastanka, land art bi s punim pravom mogao postati opet vrlo aktualan, uzevši u obzir ekološko stanje planete. Land art je izvrstan način da se svijetu prenese poruka. U našim se krajevima u land artu ističe magistar kiparstva Nikola Faller, koji je, zajedno s nekolicinom entuzijasta istomišljenika, oformio Land art festival Slama koji se svake godine održava sredinom kolovoza na slamnatim poljima u blizini sela Luga u Baranji.

Kornelija Turić Dorotić, učiteljica