OŠ Đuro Ester postala dijamantna Ekoškola

22. rujna 2021.

Povodom stjecanja dijamantnog statusa Ekoškole 20. rujna 2021. u OŠ „Đuro Ester“, Koprivnica održana je svečanost podizanja zelene zastave, simbola Međunarodne Ekoškole. Ravnateljica Sanja Prelogović naglasila je da slavimo 14. godišnjicu Ekoškole. Dijamantni status plod je 14-ogodišnjeg rada učenika i učitelja na podizanju ekološke svijesti i svijesti o važnosti očuvanja prirode.

Ako idemo na iskonski početak, onda ćemo se sjetiti da je prvo stvorena priroda, a onda je u nju stavljen čovjek. Podizanjem ove zastave prihvaćamo veliku odgovornost da ćemo se i dalje brinuti o njezinoj zaštiti, istaknula je ravnateljica.

Svečanosti podizanja zelene zastave prisustvovali su predstavnici eko-kumova naše škole – Grada Koprivnice i Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac. Pročelnica Ana Mlinarić, kao predstavnica Grada Koprivnice, pozdravila je okupljene učenike, učitelje i roditelje te im zahvalila na aktivnostima kojima doprinose očuvanju prirode. Čestitke na stjecanju dijamantnog statusa uputila je i Nataša Tetec, predsjednica Uprave Komunalca naglasivši kako će nam i dalje biti podrška u eko-aktivnostima.

Tijekom cijele nastavne godine nastojimo potaknuti učenike na aktivno sudjelovanje u zaštiti prirode i promicanje održivog razvoja, i to radom na projektima, u okviru izvanučioničke nastave, učeničke zadruge, sata razrednika i međupredmetno, istaknula je učiteljica Ana-Marija Gončar, koordinatorica projekta Ekoškola „Đuro Ester“. Učiteljica Gončar navela je brojne ekološke aktivnosti kojima su učenici tijekom protekle četiri godine doprinosili očuvanju okoliša. Iako se zbog epidemioloških mjera pojedine planirane aktivnosti nisu mogle ostvariti na terenu, učenici su i u okviru online nastave organizirali virtualne izložbe povodom Svjetskog dana voda i Dana planete Zemlje.

U kulturnom dijelu programa recitacijom su nastupile učenice Katja Šimić i Ema Varga iz 3.a razreda, koje je pripremila učiteljica Maja Sinjeri. Velečasni Dominik Vukalović blagoslovio je zastavu koja je podignuta uz pjevanje himne Ekoškole “Đuro Ester“. Eko-himnu pjevala je Franka Tasoti Kivač iz 2.a razreda. Tekst eko-himne napisala je bivša učenica naše škole Marija Vertuš, a uglazbio učitelj Mihael Kivač. U podizanju zastave pomogli su učenici iz 2.a razreda koje je pripremila učiteljica Sanja Ciber.

Ne nasljeđujemo Zemlju od svojih predaka, posuđujemo je od svoje djece. Na ovu staru indijansku poslovicu podsjetila nas je koordinatorica Ekoškole Ana-Marija Gončar, kao misao vodilju za odnos prema prirodi u kojoj živimo.

Nikolina Sabolić, prof., dipl. bibl.