Pješke ili biciklom u vrtić – Dječji vrtić 'Osmijeh', Samobor

02. lipnja 2016.

Dječji vrtić Osmijeh od svog osnivanja 2006. godine promišlja, djeluje i živi u smjeru što kvalitetnijeg načina života. Ekološko osvještavanje djece i odraslih postalo je svakodnevnica u neposrednom odgojno – obrazovnom radu s djecom svih dobnih skupina. Vjerujemo da je upravo predškolska dob pogodno vrijeme za postavljanje temelja u razvoju interesa, znanja i navika čuvanja okoliša.

Kako bi s ekološkim akcijama i projektima izašli iz okvira ustanove, u studenom 2013. godine povezali smo se s Udrugom Lijepa Naša i započeli uspješnu suradnju. Zahvaljujući uspješnoj primjeni načela i metodologije 7 programskih koraka, pedagoške godine 2013./2014. stekli smo status Ekoškole i tako postali jedini privatni vrtić u Samoboru i Svetoj Nedelji koji krasi zelena zastava. Tema s kojom smo se intenzivno bavili ove pedagoške godine je: 'Održivi prijevoz'.

Održivi prijevoz označuje način korištenja vozila koji je pristupačan svima na planeti, za buduća desetljeća, a njegova je osnovna značajka da ne uzrokuje veću opasnost za ljude, životinje i biljke i ne ugrožava kakvoću prirodnih resursa na zemlji.

Cilj nam je razvijati i jačati svijesti o važnosti zaštite i očuvanja okoliša, potrebi smanjenja prometa automobilima zbog zagađenja, globalnog zagrijavanja i buke te potrebi boravka i kretanja djece i odraslih u prirodi zbog poboljšanja zdravlja.

Sadržaje i aktivnosti vezane uz ovu temu realiziramo prateći stanje prometa u našoj okolini, a prije svega prateći interese djece.

Aktivnosti mogu biti vrlo raznolike: igre, šetnje, vožnje biciklima, zapažanja, uočavanja, pokusi, bilježenje podataka, praktične aktivnosti, stvaralačke – likovne, scenske, glazbene itd.

U ovim aktivnostima sudjeluju djeca svih uzrasta prema svojim razvojnim mogućnostima. Aktivnosti provodimo u oba objekta: Hrastina i Sveta Nedelja. Uključeni su svi djelatnici vrtića: odgojitelji, stručni suradnici i tehničko osoblje.

12. travnja 2016. godine proveli smo Projektni dan pod nazivom: 'Pješke ili biciklom u vrtić'. Tom prilikom ugostili smo naše prijatelje policajce iz PP Samobor s kojima smo ponovili stečena znanja, ali i proigrali naučeno.