Projektni dan Dječjeg vrtića 'Proljeće', Kloštar Ivanić

24. ožujka 2021.

Projektni dan, kao središnji događaj ekološkog djelovanja je proveden na nasljeđu projekta „Veliki lov na biljke“ koji je provodila odgojna skupina Bubamare tijekom prošle pedagoške godine. Smjernica je bila da se djeca, umjesto proučavanja staništa i biološke raznolikosti okoliša vrtića koji je svima zajedničko okruženje, pozabave svojim primarnim okruženjem – dvorište, vrt, poljoprivredno zemljište, terasa-balkon i u njemu zapaze biološku raznolikost. Tako da se zapažalo od vrsta kukaca do vrsta bilja koje se može naći u najužem okolišu. Uzmemo li u obzir mjere sprečavanja i širenja pandemije COVID-19 HZJZ i MZO, razvidno je da obilježavanje projektnog dana na kakvo smo navikli, ove godine više nije dolazilo u obzir.

   

Tijekom jeseni 2020. godine zamolili smo roditelje da zajedno s djecom naprave nešto za svoj najuži okoliš (posade biljku u dvorištu, očiste neki kutak u blizini svoje kuće i slično…) i to dokumentiraju fotografijom ili videozapisom od kojih smo kasnije napravili kolaž koji smo predstavili u vrtiću i internetskoj stranici. Kolaž je predstavljen u polivalentnoj dvorani zgrade centralnog objekta vrtića te je od svih dobivenih materijala sastavljen video koji je predstavljen na internetskoj stranici vrtića.

Ovakav oblik realizacije Projektnog dana je naišao na pozitivan odaziv od strane roditelja, ali i svih drugih uključenih te je na 3. sjednici Odgajateljskog vijeća održanoj 4. veljače 2021. zaključeno da je s obzirom na prilike koje vladaju na polju organizacije bilo kakvih događanja postignut maksimum u realizaciji Projektnog dana za 2020./2021. pedagošku godinu.

Ravnateljica: Grozdana Jakovljević

Eko-koordinatori: Minja Jelić,odgojiteljica i Zoran Buhač, pedagog