Proučavanje gljiva i ostale aktivnosti projekta Veliki lov na biljke

12. svibnja 2020.

Osnovna škola dr. Branimira Markovića, Ravna Gora

 

Početkom školske godine učenici uključeni u projekt krenuli su s upoznavanjem različitih vrsta gljiva koje rastu na području Gorskog kotara (šetnje za razmišljanje). Učenici su promatrali gljive, imenovali ih te naučili razlikovati jestive vrste od onih nejestivih. U suradnji s Gljivarskim društvom „Grljak“ iz Liča na terenskoj nastavi proširili smo svoje znanje. U šumi u Fužinama doista je bilo raznolikih gljiva. U organiziranoj aktivnosti svaka grupa je pronašla puno gljiva različitih boja, izgleda i oblika. Nakon naše potrage za gljivama, vratili smo se u Lič i prisustvovali prezentaciji koja nas je još više obogatila novim spoznajama o tim zanimljivim šumskim plodovima. Izabrali smo i najljepšu gljivu – pobjednici su bili učenici iz OŠ Rudolfa Strohala Lokve. Veselimo se ponovnom susretu i druženju sljedeće godine.

Učenici 4. razreda posvetili su se istraživanju sadnica biljaka. Svaki učenik donio je sjeme biljke prema svom izboru i zasadio ga. Učenici su naučili kako brinuti o biljkama te koji su uvjeti u kojima svaka biljka raste i napreduje. Bilo je tu različitih biljnih vrsta – limuna, naranče, jabuke i sličnih. Možda neka od njih pronađe svoje mjesto i u dvorištu naše škole.

Koordinacijom Primorsko-goranskog ogranka zaduženog za projekt „Zasadi drvo, ne budi panj”, donirano nam je 20 sadnica smreke od strane Hrvatskih šuma (podružnica Delnice). Željeli smo prostor oko naše škole zasaditi novim biljkama. Smreke smo posadili na zelenu površinu. Učenici 8. razreda pripremili su rupe za sadnice, a u sadnju su se uključili svi – polaznici Podružnice predškolskog odgoja i obrazovanja pri Osnovnoj školi dr. Branimira Markovića, Ravna Gora i svi učenici 1. - 8. razreda naše škole.