Putovanje s Darwinom

11. veljače 2019.

Dječji vrtić 'Radost', Jastrebarsko

U provođenje projekta 'Veliki lov na biljke' uključili smo se u pedagoškoj godini 2018./2019. s tri odgojne skupine. Odgojna skupina 'Sovice' boravi u centralnom objektu, odgojna skupina 'Pingvini' na područnom odjeljenju Radost 2, a odgojna skupina 'Leptirići' na područnom odjeljenju u Gornjem Desincu. Po uključivanju u projekt 'Veliki lov na biljke' te dobivenim smjernicama od strane Udruge Lijepa Naša u odgojnim je skupina realizirano mnoštvo različitih aktivnosti.

 

Iskustva odgojne skupine 'Leptirići' - odgojiteljica Branka Haramija i Ljiljana Pustaj, voditeljica projekta

Provedene aktivnosti: izradili smo maketu staništa, u šetnjama smo tražili biljke te promatrali i upoznali drveće u našem dvorištu, jedna djevojčica je s majkom nas upoznala s biljkom 'čuvarkuća', posadili smo jagode na povišene gredice, upoznali smo život Charlesa Darwina te izradili Darwinove svaštare – bilježnice u kojem djeca dokumentiraju saznanja o biljkama i životinjama naše okoline, upoznali smo ptice koje žive u bližoj okolini. U suradnji s majkom, djevojčica naše skupine, ispričana nam je priča o ptici  jastrebu (po kojoj je naš grad dobio ime), dječaci su nacrtali Darwinov brod - 'Njuškalo', a zatim ga izradili od neoblikovanog materijala, dok je jedan dječak inicirao izradu karte svijeta za Darwinovo putovanje. Djeca i roditelji sakupljali su češere različitih oblika, proučavali i uspoređivali sjemenke, posijali neke te smo sada z iščekivanju prvih mladica, oslikavali smo češere i izrađivali  Borić-čestitku obitelji, a roditelji ukrase za Tjedan solidarnosti. Nakon pročitane Priče o boru (eko sadržaj) djeca su zaključila kako u našem dvorištu ne raste bor, te su predložili da ga zasadimo pa smo izradili identifikacijsku karticu bora. Prilikom posjete nasadu mladih borova, nedaleko vrtića, vlasnik nam je obećao donirati bor koji ćemo u proljeće posaditi.

Što kažu djeca o projektu? Eto odgovora:

  • Naša maketa je baš lijepa. 
  • Radili smo Darwinov brod od kutija, crtali ga i bojali. Igrali smo se kao da putujemo i tražimo biljke. Nosili smo i povećala.
  • Ja sam pričala o jastrebu, a mama me naučila i dala mi slike
  • Ako posadimo bor kitit ćemo ga za Božić! Na njemu će živjeti vjeverica, ptičice i kukci.

Iskustva odgojne skupine 'Sovice' - odgojiteljica Melita Miskić

Provedene aktivnosti: izrada makete našeg vrtića, upoznavanje s užom i širom okolinom, uočavanje promjena u našem okruženju, proučavali smo enciklopedije i razne knjige koje smo prikupili u suradnji s roditeljima, započeli smo s izradom Darwinovog plakata te nastavljamo s istraživanjem.

 

Iskustva odgojne skupine 'Pingvini' - odgojiteljica Lidija Tomačić i Tamara Fabijanić Franić

Pročitavši čitanku Darwinovim stopama znatiželja djece uvela nas je u projekt Veliki lov na biljke. Interes djece od samog početka je velik pa je izrada makete vrtića i osmišljavanje plakata bilo zabavno i dodatno nas potaknulo na istraživanje. Kad smo nešto više saznali o Darwinu, djeca su samoinicijativno krenula tražiti načine kako će istraživati. Samostalno su izradili bilježnice te uz olovku i povećala krenuli u avanturu istraživanja vrtićkog dvorišta. Promatrali smo i bilježili sve što smo uočili i što nam je bilo zanimljivo od biljaka pa sve do kukaca i krtičnjaka. Jedrenjak Beagle kojim je Darwin putovao izazvao je novi interes i stoga u našoj sobi dnevnog boravka u tijeku je konstruiranje jedrenjaka. Veselimo se daljnjem putovanju s Darwinom!

Misli djece tijekom istraživanja:

  • 1. Tema: 'List' - izjave: Ima ljubičasto i zeleno, a kad ga okreneš ima tamno., Našli smo list samo zeleni., List ima točkice i oblik nekakvog zmaja oštrog i šape., Ima kao štap, ima brijegove kao oblak ljubičasti., List i cvijeće je bijelo i rozo., Vidio sam na listu šapu i cvijet ima pikice ko da je oštar, podsjeća me na pikavu oštricu kad se odaljiš, vidi se crveno ali ipak je zeleno.
  • 2. Tema: 'Rupa u zidu' - izjave: Unutra je mrav i glista, glista je zakrpala kućicu, a druga nije dala da joj druge uđu u nju.
  • 3. Tema: 'Igra lego kockama' - izjave: Vozimo brod na kojem je Darwin., Znaš, on je preparirao svinju koju je istraživao., Došao je na otok gdje istražuju., Galapagos.

Ljiljana Pustaj, voditeljica projekta; Branka Haramija, odgojiteljica; Melita Miskić, odgojiteljica; Lidija Tomačić, odgojiteljica; Tamara Fabijanić Franić, odgojiteljica; Marija Svoboda, pedagoginja