Putujemo u prošlost – Dječji vrtić 'Slavuj', Sveta Nedelja

02. lipnja 2016.

Pod nazivom 'Putujemo u prošlost', 20. i 21. travnja, održani su projektni dani na sva tri objekta Dječjeg vrtića Slavuj. Naše Putovanje u prošlost započelo je nastupom djece s folklornim pjesmama i plesovima, a nastavljeno izložbom starih predmeta te igranjem tradicijskih igara. 
Cilj ovog interesantnog druženja bio je od zaborava sačuvati najvažniji dio svakog djetinjstva, a to su dječje igre. Uz to, htjeli smo novim generacijama djece pokazati koji su to predmeti svakodnevno bili korišteni u vrijeme naših mama, baka i prabaka. U prikupljanje eksponata za izložbu uključili su se roditelji. Tako se na našoj izložbi moglo vidjeti: pegle na žar, vretena, rifljače, fenjere, crno-bijele fotografije, starinske vage, mlince za kavu, telefone, pisače mašine, vekerice i još štošta drugo. Izložbeni prostor bio je ukrašen pisanim stolnjacima s narodnim vezom svetonedeljskog kraja i nezaobilaznim narodnim nošnjama.
Svoje vještine su na dvorištu vrtića odmjeravali najmlađi, ali i malo stariji, skačući u vrećama, noseći jaja u žlicama, pikulajući se, valjajući u sijenu, ruleći kukuruz...
Dječjem veselju nije bilo kraja! Moramo se pitati, što nama odraslima to zapravo poručuje?. Sjetimo se našeg djetinstva i spoznajmo da se zabava krije u jednostavnim igrama u prirodi na svježem zraku, pa ako je to stvarno potrebno, i u raspršenoj bali sijena.

Ana Golubić