Šesta godina kampanje 'Za manje otpada' u Hrvatskoj

Šesta godina kampanje 'Za manje otpada' u Hrvatskoj
16. studenog 2016.

Udruga Lijepa Naša tijekom mjeseca studenog 2016. godine ponovno pokreće kampanju „Za manje otpada“ (Litter Less Campaign) u Republici Hrvatskoj, koja se provodi već šestu godinu za redom kroz program Međunarodne Ekoškole, uz podršku Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education - FEE) i zaklade Wrigley Company Foundation, te Wrigley Hrvatska podružnica tvrtke Mars Hrvatska.

Više od 720.000 djece i učenika iz gotovo 1350 dječjih vrtića i škola iz 27 država diljem svijeta sudjelovalo je u Litter Less kampanji prošle školske godine (2015/2016), što pokazuje izvrstan angažman djece, učenika, odgojitelja i učitelja. Od vrtića do osnovnih i srednjih škola, kampanja se provodila na svim razinama odgojno-obrazovnog sustava, doprinoseći smanjenju količine otpada i utječući na promjenu navika kod djece i mladih.

Ove školske godine (2016/2017) kampanja „Za manje otpada“ će se provesti u 35 država, uključujući i Hrvatsku, a cilj kampanje je angažirati djecu i mlade i educirati ih o problemima otpada, potičući ih da se aktivno uključe u kampanju. Kampanja nadopunjuje dosadašnji rad tvrtke Wrigley i Mars na poticanju odgovornog odlaganja otpada.

U Hrvatskoj će djeca u dobi od 3-18 godina provoditi kampanju „Za manje otpada“ kroz program Ekoškola. Oni će provoditi akcije za smanjenje otpada provedbom dana čišćenja, donošenjem hrane u školu s malo ambalaže ili bez ambalaže, izradom umjetničkih radova, čime će pomoći u sprječavanju nakupljanja otpada, anketama i edukacijom roditelja i građana u svojoj lokalnoj sredini, te mnogim drugim njima primjerenim aktivnostima. U tome će aktivno sudjelovati i djelatnici tvrtke Mars Hrvatska.

'Iznimno nam je drago sudjelovati u ovoj kampanji koja se lansira već šestu godinu, te i u ovoj školskoj godini 2016/2017. nadograđujemo našu suradnju sa školama i vrtićima, aktivno se, kao volonteri, uključujemo u programe koje oni provode. Tijekom protekle školske godine surađivali smo s Dječjim vrtićem Križ, Dječjim vrtiće „Tratinčica“ iz Koprivnice, VI. osnovnom školom Varaždin, Osnovnom školom „Antun i Stjepan Radić“ iz Gunje, Ugostiteljsko-turističkom školom iz Osijeka, te Centrom za odgoj i obrazovanje Podravsko sunce iz Koprivnice. Naši djelatnici, kao volonteri, sudjeluju u akcijama čišćenja okoliša, odlagališta otpada, izradi eko igračaka, razvrstavanju otpada, sadnji drveća. Kroz praksu uključenosti djece i mladih u stvaranje čišćeg okoliša, kampanja će i dalje promicati sadržajnu promjenu stava prema otpadu', izjavila je Martina Zorko iz Mars Hrvatska.

Kampanju će, u šestoj godini, provoditi 32 Ekoškole (u program su uključeni dječji vrtići, osnovne i srednje škole, te škole za djecu sa posebnim potrebama) u Republici Hrvatskoj (popis škola i kontakata u prilogu), a tijekom listopada i studenog će promovirati i službeno svojim aktivnostima započeti kampanju. Svoja iskustva podijelit će s djecom iz drugih država sudionica putem stranice: https://esllc.exposure.co/.

Zavirite i u našu galeriju slika!