Svečanost Ekoškola 2016.

31. svibnja 2016.

Svečanost promocije 16. generacije Ekoškola i obnove statusa 2., 6., 8., 10., 12. i 14. generacije Ekoškola, održana je u petak 13. svibnja 2016. u dvorani Ambasador restorana Gastro Globus na Zagrebačkom Velesajmu, te je okupila preko 400 sudionika, gostiju i uzvanika.

Program je vodila naša prijateljica novinarka Marija Hanzec, koja je na samom početku pozdravila sve nazočne. Nakon državne himne, koju je otpjevala Barbara Othman u pratnji pijanistice Eve Kirchmayer Bilić, nazočnima se obratio doc. dr. sc. Ante Kutle, predsjednik Udruge Lijepa Naša i predsjednik Hrvatskog povjerenstva Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš. Nakon pozdrava upućenih svim predstavnicima škola slavljenica - ravnateljima, školskim koordinatorima i učenicima, zatim kumovima škola, predstavnicima lokalnih zajednica, različitih državnih tijela i medija, gosp. Kutle je kratko izvijestio o aktivnostima nacionalnog koordinatora za razdoblje od svibnja 2015. do svibnja 2016. godine.

  

 

Nakon dr. Kutle skupu se u ime svih općina i gradova, iz kojih dolaze Ekoškole, pozdravnim govorom obratio gosp. Marijan Maras, pročelnik Ureda za za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba.

U sklopu Državne svečanosti Ekoškola predstavili smo i nekoliko projekata na kojima smo radili tijekom ove šk. godine. Među njima su bili predstavljeni: projekt i natječaj „Eko-paket“, te kampanja „Za manje otpada“. Već petu godinu za redom u Hrvatskoj provodi se projekt „Eko-paket“ u suradnji sa hrvatskim Ekoškolama i tvrtkom Tetra Pak. Projekt je usmjeren prema djeci i mladima sa ciljem educiranja o važnosti odvojenog zbrinjavanja upotrjebljene Tetra Pak ambalaže i odgovornog ponašanja prema prirodi. U kreativnom natječaju projekta najbolji, ove školske godine, bili su:

  • Dječji vrtić Križ – u kategoriji predškolskog uzrasta;
  • Osnovna škola Kalnik – u kategoriji učenici od 1.- 4. razreda osnovne škole; te
  • Osnovna škola „Milan Amruš“, Slavonski Brod – u kategoriji učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole te učenici srednjih škola.

   

 

Već petu godinu za redom u Hrvatskoj se provodi i Kampanja „Za manje otpada“ koju sponzorira tvrtka Wrigley, a u Hrvatskoj je organiziraju Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš i Udruga Lijepa Naša. Ove godine kampanju je provelo 35 hrvatskih Ekoškola, a glavni cilj im je bio smanjiti otpad te dugoročno utjecati na promjenu navika kod mladih. Aktivnosti kampanje pokazali su nam Osnovna škola Marije i Line iz Umaga, Osnovna škola Popovac i Dječji vrtić „Tratinčica“ iz Koprivnice.

Dobitnicima i sudionicima ovih natječaja i projekata dodijeljena su priznanja i nagrade na čemu im od srca čestitamo.

   

 

Nakon podijeljenih nagrada gosp. Josip Gregac predstavio je novi projekt u koji se uključila Udruga Lijepa Naša. Projekt „Mi jedemo odgovorno“, financira Europska unija i prvi je pokušaj u EU ka izgradnji školskog programa koji rješava ključna pitanja potrošnje hrane. Kroz akcijski orijentiranu pedagošku metodologiju, poznatih 7 koraka Ekoškole, mladi će razvijati kritičko razmišljanje, znanje, vještine i stavove te postati globalni građani i izazvati sami sebe da usvoje nove obrasce ponašanja i nove prehrambene navike. „Bitno je osposobiti mlade da budu aktivni i odgovorni akteri naših prehrambenih navika. Naravno, sve počinje s izborom hrane koju konzumiramo i nekoliko pitanja: što jedem, koliko otpada produciram, odakle dolazi moja hrana, kako je moja hrana proizvedena i tko ju je proizveo, te kako sve hrana utječe na ljude i planet? Potraga za odgovorima na ova pitanja je iznimno uzbudljivo i prosvjetljujuće putovanje. Svjesno istraživati, doživljavati i primjenjivati druge načine konzumiranja hrane mogu biti uzbudljivi koraci koje ćemo poduzeti kako bi učinili razliku i postigli globalnu promjenu bez da se pomaknemo s mjesta na kojem stojimo“, poručio je gosp. Gregac prilikom predstavljanja projekta nazočnima.

 

 

Uslijedila je svečana podjela Zelenih zastava i certifikata o obnovi i stjecanju statusa školama 2., 6., 8., 10., 12., 14. i 16. generacije Ekoškola. U okviru 16. generacije promovirano je 17 Ekoškola, od čega 7 dječjih vrtića, 7 osnovnih škola, 1 škola za djecu s posebnim potrebama, te 2 visoko-obrazovne institucije. U okviru 14. generacije status je prvi put obnovilo 17 Ekoškola, dok je u okviru 12. generacije status po drugi put uspješno obnovilo 13 Ekoškola. 16 Ekoškola 10. generacije primile su brončani certifikat kao priznanje za šest godina neprekidnog statusa. Iz 8. generacije je 15 Ekoškola primilo srebrni certifikati kao priznanje za osam godina neprekinutog statusa, a 20 Ekoškola 6. generacije primile su zlatni certifikati kao priznanje za deset godina neprekidnog statusa Ekoškole. Nakon 15 godina kontinuiranog provođenja programa 19 Ekoškola 2. generacije je steklo dijamantni status.

  

    

 

Galerija slika!