Svečanost Ekoškola 2018.

22. svibnja 2018.

Svečanost promocije 18. generacije Ekoškola i obnove statusa 4., 8., 10., 12., 14. i 16. generacije Ekoškola, održana je u petak 11. svibnja 2018. u dvorani Ambasador restorana Gastro Globus na Zagrebačkom Velesajmu. Program je vodila naša prijateljica novinarka Marija Hanzec, koja je na samom početku pozdravila sve nazočne. Nakon državne himne, koju je otpjevala Barbara Othman, nazočnima se obratio doc. dr. sc. Ante Kutle, predsjednik Udruge Lijepa Naša. Nakon pozdrava upućenih svim predstavnicima Ekoškola slavljenica gosp. Kutle kratko je izvijestio o aktivnostima nacionalnog koordinatora za razdoblje od svibnja 2017. do svibnja 2018. godine. Skupu se u ime svih općina i gradova, iz kojih dolaze Ekoškole, pozdravnim govorom obratio i gradonačelnik Obrovca dr. Ante Župan, te gosp. Slavko Borac, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika gosp. Milana Bandića.

 

Na svečanosti smo predstavili projekte na kojima smo radili tijekom ove šk. godine. Među njima su bili: projekt i natječaj Eko-paket, edukativni projekt Ekoškola i Toyote „Veliki lov na biljke“, te natječaj „Persil za hrvatske Ekoškole“.

Sedmu godinu za redom u Hrvatskoj provodi se projekt Eko-paket u suradnji s hrvatskim Ekoškolama i tvrtkom Tetra Pak. Projekt je usmjeren prema djeci i mladima s ciljem educiranja o važnosti odvojenog zbrinjavanja upotrjebljene Tetra Pak ambalaže i odgovornog ponašanja prema prirodi. Ove godine u kreativnom natječaju projekta sudjelovalo je više od 100 Ekoškola, a nagrade su osvojili:

  • Dječji vrtić „Leptir“ iz Sesveta u kategoriji predškolskog uzrasta,
  • Osnovna škola „Ivana Brlić Mažuranić“ iz Strizivojne u kategoriji učenici od 1.- 4. razreda osnovne škole, te
  • Osnovna škola Vladimira Nazora iz Postira u kategoriji učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole te učenici srednjih škola.

 

Prošle školske godine Udruga Lijepa Naša uključila se u edukativni projekt Ekoškola i Toyote nazvan „Veliki lov na biljke“. Projekt se provodi uz podršku Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš i Toyota Fund for Europe zajedno s The Royal Botanic Gardens iz Kew-a. Projekt je usredotočen na biološku raznolikost s posebnim naglaskom na biljkama i njima pridruženim vrstama. „Veliki lov na biljke“ namijenjen je djeci u dobi od 5 do 11 godina, a glavni cilj projekta je obrazovati djecu o biološkoj raznolikosti, njenoj važnosti, te ih poticati na pozitivno djelovanje. Projekt se temelji na odgojno-obrazovnim principima Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, a sadrži i praktični dio, odnosno aktivnosti koje se temelje na materijalima razvijenim u Royal Botanic Gardens, Kew. U ovoj školskoj godini u Hrvatskoj je bilo uključeno 50 Ekoškola (20 dječjih vrtića i 30 osnovnih škola).

 

U suradnji s tvrtkom Henkel Croatia Udruga Lijepa Naša organizirala je natječaj „Persil za hrvatske Ekoškole“ s ciljem edukacije sudionika Ekoškola o važnosti očuvanja okoliša. Natjecatelji su imali zadatak samostalno osmisliti, provesti, te pismeno i s tri fotografije opisati vlastiti ekološki projekt na temu biootpada, s ciljem podizanja svijesti o potrebi odvojenog zbrinjavanja/iskorištavanja biootpada. Natječaj je bio otvoren od 15. ožujka do 30. travnja ove godine, te je na Natječaj prispjelo 26 prijava iz 26 Ekoškola. Natjecalo se 12 dječjih vrtića, 11 osnovnih škola, 2 srednje škole i 1 učenički dom. Dobitnici su:

  • u kategoriji dječjih vrtića dobitnik je Dječji vrtić „Zvirek“, Stubičke Toplice s projektom Odvoji, sortiraj, kompostiraj,
  • u kategoriji osnovnih škola i škola za djecu s posebnim potrebama dobitnik je Osnovna škola Bogumila Tonija, Samobor – Područna škola Farkaševac s projektom Biootpad odvojimo i zdravu hranu uzgojimo,
  • u kategoriji srednjih škola, učeničkih domova i visokoobrazovnih ustanova dobitnik je Srednja strukovna škola Antuna Horvata, Đakovo s projektom Bioenzim-čuvar okoliša.

 

Uslijedila je svečana podjela certifikata o stjecanju statusa 18. generacije Ekoškola i obnovi statusa 4., 8., 10., 12., 14. i 16. generacije Ekoškola. U okviru 18. generacije promovirano je 24 Ekoškola, od čega 11 dječjih vrtića, 10 osnovnih škola i 3 srednje škole. U okviru 16. generacije status je prvi put obnovilo 17 Ekoškola, dok je u okviru 14. generacije status po drugi put obnovilo 14 Ekoškola. 12 Ekoškola 12. generacije primile su brončani certifikat kao priznanje za šest godina neprekidnog statusa. Iz 10. generacije 15 Ekoškola primilo je srebrni certifikati kao priznanje za osam godina neprekinutog statusa, a 15 Ekoškola 8. generacije primile su zlatni certifikati kao priznanje za deset godina neprekidnog statusa. Nakon 15 godina kontinuiranog provođenja programa 23 Ekoškole 4. generacije stekle su dijamantni status. U Hrvatskoj aktivan status Ekoškole imaju 334 odgojno-obrazovne ustanove, odnosno 89 dječjih vrtić, 195 osnovnih škola, 7 COOR-ova, 38 srednjih škola, 2 učenička doma i 3 visokoobrazovne ustanove.