Svečanost Ekoškola 2019.

24. svibnja 2019.

Svečanost promocije 19. generacije Ekoškola i obnove statusa 5., 9., 11., 13., 15. i 17. generacije Ekoškola, održana je u petak 10. svibnja 2019. u dvorani Ambasador restorana Gastro Globus na Zagrebačkom Velesajmu. Program je vodila naša prijateljica novinarka Marija Hanzec, koja je na samom početku pozdravila sve nazočne. Nakon državne himne, koju je otpjevala Barbara Othman, nazočnima se obratio Ante Kutle, predsjednik Udruge Lijepa Naša. Nakon pozdrava upućenih svim predstavnicima Ekoškola slavljenica gosp. Kutle kratko je izvijestio o aktivnostima nacionalnog koordinatora za razdoblje od svibnja 2018. do svibnja 2019. godine.

Svojom nazočnošću svečanost Ekoškola uveličali su: gđa. Sandra Tucak Zorić, izaslanica gosp. Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika, gosp. Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice, izv.prof.dr.sc. Vesna Bedeković, izaslanica gosp. Gordana Jandrokovića, predsjednika Hr. sabora. Svi su uputili riječi hvale i izrazili najbolje želje Ekoškolama slavljenicama.

Tradicionalno koristimo ovu svečanost za promociju projekata koje provodimo unutar programa Ekoškole. Pa smo i ove godine promovirali edukativni projekt Ekoškola i Toyote Veliki lov na biljke. Projekt se provodi uz podršku Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš i Toyota Fund for Europe zajedno s The Royal Botanic Gardens iz Kew-a. Veliki lov na biljke usredotočen je na biološku raznolikost s posebnim naglaskom na biljkama i njima pridruženim vrstama, te je namijenjen djeci u dobi od 5 do 11 godina: Njegov je cilj je obrazovati djecu o biološkoj raznolikosti, njenoj važnosti, te ih poticati na pozitivno djelovanje. U ovoj školskoj godini u Hrvatskoj je bila uključena 51 Ekoškola (29 dječjih vrtića i 22 osnovne škole). Ovom prigodom svim sudionicima projekta uručeni su certifikati.

Uslijedila je svečana podjela certifikata o stjecanju statusa 19. generacije Ekoškola i obnovi statusa 5., 9., 11., 13., 15. i 17. generacije Ekoškola. U okviru 19. generacije promovirano je 16 Ekoškola, od čega 6 dječjih vrtića, 7 osnovnih škola, 1 škola za odgoj i obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju i 1 srednja škola. U okviru 17. generacije status je prvi put obnovilo 17 Ekoškola, dok je u okviru 15. generacije status po drugi put obnovilo 11 Ekoškola. 18 Ekoškola 13. generacije primile su brončani certifikat kao priznanje za šest godina neprekidnog statusa. Iz 11. generacije 18 Ekoškola primilo je srebrni certifikati kao priznanje za osam godina neprekinutog statusa, a 15 Ekoškola 9. generacije primile su zlatni certifikati kao priznanje za deset godina neprekidnog statusa. Nakon 15 godina kontinuiranog provođenja programa 26 Ekoškola 5. generacije stekle su dijamantni status. U Hrvatskoj aktivan status Ekoškole ima 340 odgojno-obrazovnih ustanova, odnosno 93 dječja vrtića, 197 osnovnih škola, 6 COOR-ova, 39 srednjih škola, 2 učenička doma i 3 visoko-obrazovne institucije.