Tratinčica u DV Križ

03. lipnja 2019.

Dolaskom sve sunčanijih dana, na našem igralištu i dvorištu počelo je nicati sve više tratinčica. „Vjeverićima“ je to bio znak za novo istraživanje. Odmah smo znali – radimo ID karticu tratinčice. 

Podigli smo rukave i krenuli na posao. Prvi zadatak nam je bio saznati njeno znanstveno ime. Tu su nam dobro došle brojne enciklopedije i časopisi o biljkama. Naš centar prirode postao je najfrekventniji centar sobe dnevnog boravka.

Sami su smišljali domaće zadaće koje su im ujedno pomagale oko izrade ID kartice. Jedna djevojčica se sjetila nastupa na kojem smo pjevali pjesmu „Tratinčice“. To nam je nakratko postala himna grupe jer smo je, gotovo svakodnevno, pjevali i slušali.

Tratinčicu smo, u likovnom centru, naslikali na proljetnoj, zelenoj livadi; u matematičkom centru smo joj brojali latice i zbrajali ih; u centru prirode istraživali izgled njenog korijena i samu ljekovitost; pomoću domaćih zadaća saznali smo kako je dobila ime. U narodu je zovu „sunčeva nevjesta“ jer joj se cvjetovi okreću prema Suncu od istoka prema zapadu kao suncokretu i samim izgledom podsjećaju na Sunce. A po kršćanskoj predaji, njeni su cvjetovi nikli iz Marijinih suza, koje je prolila u bijegu za Egipat.

Jedan dječak se za vrijeme istraživanja razbolio, te je molio mamu da mu napravi čaj od tratinčice jer je ona bogata vitaminom C i sigurno će brže ozdraviti. Mama nam je s ushićenjem ispričala tu anegdotu i potvrdila nam koliko zapravo „žive“ u ovom projektu i koliko im je važno sve što saznaju i nauče. Njihova osviještenost raste iz dana u dan i daje nam pozitivnu sliku o svemu što radimo.