Veliki lov na biljke nastavlja se i u 2019.-2020.

30. listopada 2019.

I ove školske godine smo nastavili s edukativnim projektom Ekoškola i Toyote 'Veliki lov na biljke'. U prošloj školskoj godini u projekt je bilo uključeno više od 76 000 djece i učenika, 6 000 odgojitelja i učitelja iz 700 odgojno-obrazovnih ustanova iz 13 europskih zemalja (Belgija, Bugarska, Danska, Estonija, Hrvatska, Irska, Italija, Latvija, Nizozemska, Slovenija, Srbija, Španjolska i Turska). Organizatori projekta su Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education - FEE) i Toyota Motor Europe zajedno s The Royal Botanic Gardens, Kew te nacionalnim koordinatorima programa Ekoškole u zemljama sudionicama - u Hrvatsko je to Udruga Lijepa Naša.

Projekt je usredotočen na biološku raznolikost s posebnim naglaskom na biljkama i njima pridruženim vrstama. 'Veliki lov na biljke' namijenjen je djeci u dobi od 5 do 11 godina, a glavni cilj projekta je obrazovati djecu o biološkoj raznolikosti, njenoj važnosti, te ih poticati na pozitivno djelovanje. Projekt se temelji na odgojno-obrazovnim principima Zaklade za odgoj i obrazovanje (FEE), a sadrži i praktični dio, aktivnosti koje se temelje na materijalima razvijenim u Royal Botanic Gardens, Kew.

U 2019./20. školskoj godini Velikom lov na biljke pridružilo se i 58 Ekoškola iz Hrvatske. Provedbu četvrte godine Velikog lova na biljke u Hrvatskoj započeli smo edukacijama za koordinatore koje su se održale 04. listopada u Osnovnoj školi Jure Kaštelana, Zagreb za predstavnike osnovnih škola i 11. listopada u Dječjem vrtiću Malešnica, Zagreb za predstavnike dječjih vrtića.

Uz predstavnike Lijepe Naše na edukaciji su nam se pridružile i prenijele svoja iskustva o temi biološke raznolikosti i aktivnostima projekta Marina Lucin i Zdravka Ciglenečki iz OŠ Jure Kaštelana, te Inga Hafizadić iz Dječjeg vrtića Malešnica. Na edukacijama sudionici su imali prilike čuti i izlaganja Olgice Martinis, Azoo o motivacijskim aktivnostima za djecvu u prirodi , kao i predavanje Irene Franjić iz Hrvatskih šuma o šumskoj pedagogiji. Uz predavanja, sudionici edukacije su sudjelovali u radionicama 'Kartiranje staništa' i 'Mreža života'.

Pratite aktivnosti Velikog lova na biljke putem: