Za miris i čistoću bez kemije!

16. siječnja 2020.

Osnovna škola Stjepana Bencekovića, Zagreb

Izrada eko deterdženta za pranje rublja Bio fix- jagoda mix

 

Kao Ekoškola želimo što više utjecati na svijest naših učenika i njihovih obitelji, kako malim stvarima činimo puno za budućnost naše Planete. Sjetimo se da nismo vlasnici Zemlje, nego njeni zaštitnici i čuvari. Generacije koje dolaze imaju jednako pravo uživati u svim ljepotama Zemlje u kojima danas uživamo i mi. Ne budimo sebični i djelujmo već danas za bolje sutra! S razvojem industrije i tehnologije, sve je više i više različitih kemijskih tvari u vodotocima kao što su npr. razni lijekovi, kozmetički proizvodi, boje, deterdženti, ulja … Možemo slobodno reći da su rijeke, jezera i potoci u današnje vrijeme postali „kokteli“ različitih kemijskih tvari.

Nakon predavanja naučili smo da korištenjem kemikalija, osim što se neodgovorno odnosimo prema našem okolišu, zagađujemo i vlastiti organizam. Ipak, u našim domovima sve ili gotovo sve kemikalije učinkovito možemo zamijeniti prirodnim sredstvima i tako sačuvati naše zdravlje. U isto vrijeme činimo veliku stvar za budućnost naše Zemlje. Primili smo se posla, zasukali rukave i uz pomoć naših roditelja proizveli pravi eko deterdžent za pranje rublja! Dali smo mu ime, vizualni identitet, a k tome još i miriši na zaštitni znak naše škole i mjesta! Jagodu! Za naš proizvod u školi je nastalo veliko zanimanje te se veselimo izradi novih količina našeg proizvoda Bio fix- Jagoda mix!

Ako naš mali eko-krug pomogne u stvaranju boljeg svijeta -učinili smo puno!

Projekt Za miris i čistoću bez kemije! usmjeren je na očuvanje okoliša i na aktivno sudjelovanje učenika u poboljšanju današnjeg načina života, kao i očuvanju okoliša za buduće naraštaje. Cilj je usaditi učenicima saznanje da su sami odgovorni za budućnost naše Planete i da njihovo ponašanje danas utječe na Planetu kakva će biti u budućnosti. Istu poruku želimo prenijeti i roditeljima naših učenika, a na kraju i široj zajednici mjesta Horvati.

 

NAČIN REALIZACIJE AKTIVNOSTI

Učiteljica je zajedno s učenicima i roditeljima prvog razreda proizvela domaći eko deterdžent za pranje rublja s mirisom domaće jagode. Jagoda je zaštitni znak našega mjesta i škole. Koristili su isključivo prirodne sastojke, a sami su osmislili ime i ambalažu za deterdžent od pola kilograma. Prije same izrade, učiteljica je zajedno s učenicima odradila radionice kako bi osvijestila kod učenika važnost što manjeg korištenja raznih kemijskih preparata kojima zagađujemo našu Planetu. Iste radionice i predavanja organizirati će se u prostorijama škole za roditelje ali i ostale stanovnike Horvata.

Naš gotov proizvod predstavili smo na božićnoj priredbi, a iskoristiti ćemo ga za potrebe škole. Neka škola bude prva koja brine o očuvanju okoliša. Neka naš primjer slijedi što veći broj stanovnika našeg mjesta! Na Dan planete Zemlje predstaviti ćemo ga još jednom stanovnicima našeg mjesta.

 

Recept za deterdžent u prahu za strojno pranje bijeloga rublja (60 - 90 °C)

Sastojci koje smo koristili:

  • 1 kg ribanog i mljevenog prirodnoga sapuna za rublje
  • 1 kg sode za čišćenje (natrijev karbonat)
  • 1,2 kg boraksa (natrijev borat ili borna sol)
  • 60 g sode bikarbone
  • 30-ak kapi mirisnog ulja jagode

Način pripreme: Nakon što sameljemo prirodni sapun za rublje, dodati ćemo sve ostale sastojke te izmiješati. Smjesu ćemo pakirati u ambalažu koju smo osmislili sami.

Rok trajanja: minimalan rok trajanja ovog praška je 12 mjeseci.

Doziranje i način upotrebe: kao i uobičajeni deterdžent za strojno pranje rublja.

Nositelji aktivnosti su: učiteljica 1. razreda Sandra Koprivnjak, mag.prim.educ., te učenici 1. razreda s roditeljima