Eko škola

Osnovna škola Gornja Vežica, Rijeka

Gornja Vežica 31
51000 Rijeka

Telefon: 051 411-516
Fax: 051411516
E-mail: ured@os-gornja-vezica-ri.skole.hr
Web: os-gornja-vezica-ri.skole.hr

Ravnatelj/ica: Bojana Matešin
Školski koordinatori: Nevena Matijašić
Godina stjecanja statusa: 2004
Trenutni status: Dijamantni status
Projekti :

  • Urbani vrt

    2014./2015. godine krenuli smo s projektom izgradnje povišenih gredica na školskom travnjaku. Ovaj projekt e svake godine sve više širio i uključivao sve više zainteresiranih ljudi i organizacija (udruga ZMAG, MO Gornje Vežice). Ciljevi ovog projekta su: upoznati učenike sa značenjem školskog vrta, upoznavanje autohtonih biljnih kultura i agrokulturnih mjera, održavanje vrtnih površina, razvijanje interesa za prirodu, zdravu prehranu i pravilne prehrambene navike, poticanje suradnje i povezivanje s lokalnim inicijativama, stvaranje knjižnice sjemena i dr.

  • Drvo

    Za ovaj smo se projekt odlučili potaknuti ljepotom različitih tipova šumskih zajednica kojima je naša županija doista bogata. Od primorske listopadne šume riječkog zaleđa do vazdazelenih šuma jele i smreke Gorskog Kotara. \nCiljevi projekta: \n- potaknuti istraživačko i suradničko učenje, razviti interes i motivaciju za timski rad \n- proširiti znanje i sposobnosti \n- stečena znanja primijeniti u praksi\n- razvijati toleranciju i uspješnu komunikaciju\n- poticati individualnost i kreativnost u radu \n- razvijati organizacijske sposobnosti i prezentacijske vještine\n- razvijati samopouzdanje.\nAktivnosti kroz koje smo ostavarili projekt:\nprof. prirode Nevena Matijašić – terenska nastava; upoznavanje najzastupljenijeg listopadnog drveća i crnogorice u našem kraju\nprof. geografije Ivana Balaško – orijentacija na terenu, utjecaj klime na drveće i njihova zastupljenost u našem podneblju\nprof. matematike Diego Tich – Pitagorin poučak i drveće\nprof. likovne kulture Sanja Marušić Vukasović –crtanje fraktala, neobično drvo, lišće, kulturna baština; drvene igračke i drvena arhitektura \nknižničarka Danila Ferenčević i psihologinja Helena Žagar – drveće u književnosti, složenice i zagonetke\nUčiteljice razredne nastave - novogodišnje dekoracije od piljevine, drva i češera

  • Starkom po Europi - Danska

    Projekt Starkom po Europi uspješno se provodi već par godina u našoj školi. Do sada smo se bolje upoznali s Mađarskom, Italijom i Slovenijom. Ove godine smo se bavili Danskom. Proučavali smo dansku kulturu, običaje, geografska obilježja, kuhinju i dr. S aspekta ekologije proučavali smo zbrinjavanje otpada po kojem je Danska među vodećim zemljama u svijetu. Iz njihovog primjera pokušali smo zaključiti što bi smo mogli napraviti da se količina nezbrinutog otpada i u našoj zemlji smanji.