Eko škola

Osnovna škola Vjenceslava Novaka, Zagreb

Vile Velebita 15 a
10 040 Zagreb

Telefon: 01 2853800
Fax: 01 2859598
E-mail: igrguric12341@gmail.com
Web: www.os-vnovaka-zg.skole.hr

Ravnatelj/ica: Žarko Ćorić
Školski koordinatori: Ines Grgurić
Godina stjecanja statusa: 2001
Trenutni status: Platinasti status
Projekti :

 • Upoznajmo Sunčev sustav

  Cilj: Cilj ovoga projekta je napraviti sve panete Sunčevog sustava, te izradom planeta upoznati svemir i svaki planet malo više. \\nOpis projekta: Učenici će metodom kaširanja izraditi sve planete, a tijekom izrade paziti će se na proporcije svemirskih tijela. Prirodni sateliti i planeti izraditi će se od recikliranog otpada (plastčne boce, papir, katron). Tijeom izrade pojedinog planeta učenici će sakupljati informacije o njemu i napraviti prezentaciju.

 • Vremenski vremeplov

  Cilj: Učenici će se upoznati sa zanimljivim činjenicama i predmetima iz prošlosti. \\nOpis projekta: Učenici će samoistraživanjem bolje shvatiti koliki napredka se dogodio u informatičkom sektoru, ali ujedno koliko se promijenio i svijet te način razmišljanja i kultura u posljednim godinama. Pošto naša škola slavi 50 godina odličili smo se vratiti 50 godina unazad i vidjeti koliko je uznaredovala znanost, medica, tehnologij, kao i zaštita okoliša te briga za bioraznolikost. Učenici su izradili informativne postere sa naslovima prije 50 godina i danas, a posteri poviješani po hodnicima škole.

 • Sve boje jeseni

  Cilj ovog projekta je promatranjem u prirodi otkriti prolaze li svi listovi u krošnji stabla isti redoslijed promjena boja. \\nOpis projekta: Učenici prate promijene tijekom 9., 10. i 11. mjeseca. Klorofil je važna boja zelenih listova o kojem ovisi fotosinteza, najvažniji proces na Zemlji, nastajanja kisika i hranjivih tvari. U jesen dolazi do razgradnje klorofila pa su vidljivi drugi pigmenti i na kraju lišće otpada. Učenici su odabrali listopadno drveće i grmlje i prate listove na granama, fotografiraju i opažaju promjene tijekom jeseni. Na kraju istraživanja napravit će prezentaciju o nastalim promjenama.

Godišnji plan i program Eko škole

Naziv teme: Zrno, Eko-kozmetika,Održivi razvoj, Zeleni, Pčelice, Planinarsko-znanstvena skupina
Cilj:
 • Cilj je na odgovoran i poučan način utjecati na razvojni interes učenika za brigu o okolišu u kojem borave. na taj način proširiti će svoja zanja o štednji vode, električne energije, zbrinjavanju otpada i čuvanju okoliša, snalaženju u prirodi, orfživom razvoju i izradi prirodne kozmetike.         
 • Osim toga cilj je potaknuti učenike na razmišljanje o svom zdravlju.  Također cilj je da učenici sva znajnja stečena unutar skupina primjenjuju u svakodnevnom životu, te prenesu na okolinu u kojoj borave. 

Zadatak:

Razvijanje ekološke svijesti i brige o okolišu, smanjivanje i zbrinjavanje otpada, racionalno  korištenje energije i vode te uređenje  školskog vrta, okoliša škole te izrada eko kozmetike.

 


Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Tijekom cijele školske godine 2021./2022.

 • Izrada plakata, prezentacija, pokusa, planinarenje, istraživanje u prirodi, te promicanje ekološkog načina života. 

Nositelji:
 • Prof. Milica Peter
 • Prof. Nikoina Turkalj
 • Melita Horvaćanin prof
 • Prof. Ines Grgrurić
 • Učiteljica Krisitina Pavlović 
 • Učiteljica Sunčica Sosić Majstorović