Eko škola

Osnovna škola Vjenceslava Novaka, Zagreb

Vile Velebita 15 a
10 040 Zagreb

Telefon: 01 2853800
Fax: 01 2859598
E-mail: igrguric12341@gmail.com
Web: www.os-vnovaka-zg.skole.hr

Ravnatelj/ica: Žarko Ćorić
Školski koordinatori: Ines Grgurić
Godina stjecanja statusa: 2001
Trenutni status: Platinasti status
Projekti :

 • Veliki lov na biljke - The Great Plant Hunt
 • Maleni, ali moćni- mikroorganizmi

  Cilj ovog projekta je bakteriološki ispitati predmete u školi poput kvake, mobitela, tipkovnice, školske klupe, kovanice, wc školjke, zatim analizirati dobivene kolonije i na kraju prikazati rezultate ostalim učenicima škole i objasniti važnost redovnog pranja ruku.Učenici su sami izradili agare, uzeli uzorke bakterija i nanijeli ih na gare i analizali dobivene rezultate. Eko patrole su rezultate prikazale po razredima i educirali su učenike kako se pravilno peru ruke. Na kraju su izradili plakat za promjenjivi pano.

 • Od igle do...

  Naziv projekta: „ Od igle do....“ Cilj: Razviti kod učenika vještinu šivanja iglom i koncem, vunom. Osvijestiti im činjenicu da otpad nije smeće te da se od njega , u našem slučaju tekstil, mogu izraditi uporabni predmeti. Opis projekta: Učenici od prvog razreda osnovne škole do drugog ili trećeg, uz suglasnost roditelja, uče kako uvesti konac u iglu, kako napraviti čvor na koncu, kako prišiti gumb, kako krojiti i šiti te kako od starih odjevnih predmeta napraviti nešto novo. Tako su, između ostaloga, nastale njihove čizmice za Svetog Nikolu u 1. razredu te jabuke za Dan jabuka u 2. razredu.

 • Kroz kakve promjene prolazi listopadno drveće u jesen

  Cilj ovog projekta je promatranjem u prirodi otkriti prolaze li svi listovi u krošnji stabla isti redoslijed promjena boja. Učenici prate promijene tijekom 9., 10. i 11. mjeseca. Klorofil je važna boja zelenih listova o kojem ovisi fotosinteza, najvažniji proces na Zemlji, nastajanja kisika i hranjivih tvari. U jesen dolazi do razgradnje klorofila pa su vidljivi drugi pigmenti i na kraju lišće otpada. Učenici su odabrali listopadno drveće i grmlje i prate listove na granama, fotografiraju i opažaju promjene tijekom jeseni. Na kraju istraživanja napravit će prezentaciju o nastalim promjenama.

Godišnji plan i program Eko škole

Naziv teme: Zrno, Eko-kozmetika,Održivi razvoj, Zeleni, Pčelice, Planinarsko-znanstvena skupina
Cilj:
 • Cilj je na odgovoran i poučan način utjecati na razvojni interes učenika za brigu o okolišu u kojem borave. na taj način proširiti će svoja zanja o štednji vode, električne energije, zbrinjavanju otpada i čuvanju okoliša, snalaženju u prirodi, orfživom razvoju i izradi prirodne kozmetike.         
 • Osim toga cilj je potaknuti učenike na razmišljanje o svom zdravlju.  Također cilj je da učenici sva znajnja stečena unutar skupina primjenjuju u svakodnevnom životu, te prenesu na okolinu u kojoj borave. 

Zadatak:

Razvijanje ekološke svijesti i brige o okolišu, smanjivanje i zbrinjavanje otpada, racionalno  korištenje energije i vode te uređenje  školskog vrta, okoliša škole te izrada eko kozmetike.

 


Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Tijekom cijele školske godine 2021./2022.

 • Izrada plakata, prezentacija, pokusa, planinarenje, istraživanje u prirodi, te promicanje ekološkog načina života. 

Nositelji:
 • Prof. Milica Peter
 • Prof. Nikoina Turkalj
 • Melita Horvaćanin prof
 • Prof. Ines Grgrurić
 • Učiteljica Krisitina Pavlović 
 • Učiteljica Sunčica Sosić Majstorović