Eko škola

Srednja škola Arboretum Opeka, Marčan

Marčan, Vinička 35
42207 Vinica

Telefon: 042 722131
Fax: 0420722131
E-mail: ured@ss-arboretumopeka-marcan.skole.hr
Web: www.ss-arboretumopeka-marcan.skole.hr

Ravnatelj/ica: Rajka Tršinski
Školski koordinatori: Dora Bosak
Godina stjecanja statusa: 2002
Trenutni status: Dijamantni status
Projekti :

  • Mi jedemo odgovorno - We Eat Responisible

Godišnji plan i program Eko škole

Naziv teme: Suradnja s lokalnom zajednicom
Cilj:
  • Suradnja s udrugom „Vinea Vinica“.
  • Suradnja s kulturno umjetničkim društvom Vinica.
  • Suradnja sa općinom Vinica.

Zadatak:
  • Učenici poljoprivrednih zanimanja i učenici kuharskog zanimanja pod vodstvom mentorice Vesne Šipek sudjeluju u radnom dijelu ocjenjivanja vina. Učenici dobivaju priliku proširiti znanje iz predmeta vezanih uz enologiju i somelijerstvo  te iz prve ruke učiti o organoleptičkom ocjenjivanju vina.
  • Uređenje pozornice u sklopu održavanja Viničkih jeseni.
  • Uređenje i održavanje cvjetnih gredica općine Vinica.

Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Tijekom cijele školske godine 2021./2022. 


Nositelji:

Dora Bosak, Vesna Šipek, Ana Ernoić Milošević, Verica Tot, Gabriela Sraga, Lidija Vrček, učenici.

Naziv teme: Voda
Cilj:
  • Naučiti racionalno raspolagati sa vodom.
  • Ostvariti uštedu u potrošnji vode.

Zadatak:
  • Razborito i štedljivo trošiti vodu.
  • Koristiti podzemne vode za zalijevanje školskog rasadnika.
  • Obilježiti slavine upozorenjima za uštedu vode.
  • Mjeriti potrošnju vode, analizirati mogućnosti uštede.

Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Tijekom cijele školske godine 2021./2022.

  • Analiza ukupne potrošnje na kraju kalendarske godine. 

Nositelji:

Miljenko Martinčević, Jure Orlović.

Naziv teme: Energija
Cilj:

Upoznati se sa načinima dobivanja električne energije, uočiti prednosti i nedostatke po okoliš, naučiti racionalno trošiti energiju.


Zadatak:
  • Razborito i štedljivo trošiti električnu energiju.
  • Obilježiti prekidače upozorenjima za uštedu struje.
  • Mjeriti potrošnju struje, analizirati mogućnosti uštede.

Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Tijekom cijele školske godine 2021./2022.

  • Analiza ukupne potrošnje na kraju kalendarske godine. 

Nositelji:

Miljenko Martinčević, Jure Orlović.

Naziv teme: Otpad
Cilj:
  • Naučiti učenike pravilno zbrinjavati otpad.
  • Podizanje ekološke svijesti.

Zadatak:

Odvojeno prikupljanje otpada, izrada informativnih listića o gospodarenju otpadom, provjera postavljenih kutija za odvojeno prikupljanje otpada po učionicama.


Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Tijekom cijele školske godine 2021./2022.


Nositelji:

Miljenko Martinčević, Jure Orlović, Dora Bosak, Vesna Šipek, Marina Šmidlehner.

Naziv teme: Zdravi život
Cilj:
  • Naučiti o ljekovitim svojstvima meda, upoznati metode i postupke  proizvodnje meda u školskom pčelinjaku.
  • Upoznati mogućnosti iskorištavanja ostataka hrane.
  • Naučiti uzgojiti hranu (povrće, začinsko i ljekovito bilje) u školskom povrtnjaku i primijeniti metode uzgoja brz upotrebe pesticida i umjetnih gnojiva.
  • Provođenje mjera za očuvanje zdravlja i podizanje zdravstvene svijesti.
  • Obilježiti Europski dan sporta.

Zadatak:
  • Dopuniti knjižicu o iskorištavanju ostataka hrane.
  • Proslijediti knjižicu učenicima prvih razreda.
  • Prirediti obroke i kuhati čajeve biljem uzgojenim na školskim poligonima.
  • Uzgojiti voće, povrće i začinsko bilje na školskim poligonima.
  • Pripremiti proizvode od ljekovitog bilja za prezentaciju škole.

Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Tijekom školske godine 2021./2022., a obilježavanje Europskog dana sporta tijekom listopada.


Nositelji:
  • Nataša Posavec, učenici zanimanja veterinarski tehničar.
  • Jelica Ladić, Ljerka Klarić, Dora Bosak, učenici. zanimanja vrtlar, poljoprivredni gospodarstvenik i pomoćni vrtlar.
  • Marina Šmidlehner, Vesna Šipek, Sanja Zlatić, učenici zanimanja cvjećar.
  • Darko Auker, Božidar Auker, Ervin Nižetić, učenici zanimanja kuhar.
  • Velimir Žganec, učenici.
Naziv teme: Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje
Cilj:

Obilježiti Dan kruha.


Zadatak:

U školi urediti izložbeni prostor i podsjetiti učenike na važnost zdrave prehrane, vrijednosti rada, te posebno odnosa zahvalnosti na kruhu i plodovima zemlje.


Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Listopad 2021.


Nositelji:

Dora Bosak, Lana Hajsok, Nataša Posavec, Ana Ernoić Milošević, Darko Auker, učenici.

Naziv teme: Svjetski Dan jabuka
Cilj:

Obilježiti Dan jabuka. 


Zadatak:

Postaviti izložbu starih sorti jabuka, označiti sorte, podsjetiti se na djelotvorni učinak jabuka na zdravlje, biranje XXL Jabuke, provesti natjecanje u jedenju jabuka prema jabučnom bontonu.


Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Listopad 2021.


Nositelji:

Jelica Ladić, Ljerka Klarić, Sanja Zlatić, Nataša Posavec, učenici.

Naziv teme: Svjetski Dan kuhara
Cilj:

Obilježiti Svjetski dan kuhara.


Zadatak:

Pripremiti zdravi obrok od jabuka i podijeliti učenicima i nastavnicima.


Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Listopad 2021. 


Nositelji:

Darko Auker, Božidar Auker,  Ervin Nižetić, i učenici zanimanja kuhar.

Naziv teme: Svjetski Dan kravate
Cilj:

Upoznati porijeklo i povijest kravate kao odjevnog predmeta kroz priču. 


Zadatak:
  • Motivirati učenike i djelatnike škole na nošenje kravate na Dan kravate.
  • Odijevanjem kravate podsjetiti  se na vrednote koje ona posjeduje: ljudsko dostojanstvo, kulturu uljudnosti,  poslovnu uspješnost, duh zajedništva među ljudima i narodima.
  • Anketirati učenike u vezi poznavanja povijesti kravate (obrada podataka).

Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Listopad 2021. 


Nositelji:

Dora Bosak, Elena Kostanjevec.

Naziv teme: Školski vrt i voćnjak
Cilj:

Naučiti uzgojiti hranu u vlastitom vrtu i primijeniti metode uzgoja bez upotrebe pesticida i mineralnih gnojiva.


Zadatak:
  • U školskom povrtnjaku i voćnjaku uzgojiti voće i povrće te začinsko bilje na školskim poligonima.
  • Pripremiti proizvode od ljekovitog bilja za prezentaciju škole.
  • Berba jabuka i izrada soka od jabuka, berba bundeva i proizvodnja bučinog ulja iz koštica.

Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Tijekom školske godine 2021./2022. 


Nositelji:

Jelica Ladić, Ljerka Klarić, Vesna Šipek, Sanja Hraščanec, Matija Žmegač, Ivana Havaić Marković, učenici.

Eko kodeks

Eko kodeks:

"Priroda nam je jedini dom, čuvajmo je."


Eko himna: