Eko škola

Osnovna škola Vladimira Nazora, Postira

Polježice 12
21410 Postira

Telefon: 021632106
Fax: 021632106
E-mail: ravnatelj@nazor-postira.hr
Web: www.nazor-postira.hr

Ravnatelj/ica: Sanja Nejašmić
Školski koordinatori: Ana Lovrić
Godina stjecanja statusa: 2012
Trenutni status: Srebrni status
Projekti :

 • PRIKUPLJANJE , RAZVRSTAVANJE I SMANJIVANJE OTPADA

  Cilj projekta: Uočiti bitnost procesa recikliranja papira, kartona, plastike i starih baterija te upotrebe recikliranog papira, čuvajući naše šume. Steći naviku prikupljanja starog papira, kartona i baterija i razvrstavanja navedenog otpada. Uočiti štetnost i opasnost odlaganja navedenog otpada u prirodi .Steći naviku razvrstavanja otpada. Organizirano prikupljamo otpadni papira, karton i stare baterije. Način realizacije: šk. okoliš je podijeljen na parcele, a za svaku je zadužen pojedini razred. Učenici zajedno s razrednikom izvršavaju svoje dužnosti održavanja parcela. Tehničko se osoblje također brine za pravilno razvrstavanje otpada, a spremačice pomažu pri održavanju biljaka u ulaznom dijelu škole i na parcelama. Postoji suradnja s tvrtkom Michielli-Tomić (komunalna tvrtka) kroz čitavu godinu, kroz različite aktivnosti (uređenje školskog igrališta i dvorišta, donacija novih spremnika za smeće, proširenje znanja o gospodarenju s otpadom)…1. a) Prikupljanje starog papira i kartona u kutijama Papirko prvi i treći ponedjeljak u mjesecu po svim učionicama i prostorijama škole te u okolišu. Isto tako drugi i četvrti ponedjeljak u mjesecu, prikupljanje starih baterija pronađenih u unutrašnjosti škole, školskom okolišu i domovima učenika. U radu sudjeluju svi učenici i razrednici te vanjski suradnici (tvrtke).1. b) Jednom mjesečno se vrši selekcija papirnatog otpada i komposta te mješovitog otpada. Isto tako se provodi čišćenje okoliša škole po parcelama koje je organizirano prema utvrđenom i planiranom rasporedu. U tome sudjeluju svi učenici i djelatnici škole. Napomena: U okviru ovog samostalnog projekta povezali smo sadržaje projekta sa akcijama:prikupljanja plastičnih čepova u humanitarne svrhe, uređenje Šantića vode i Postirskih plaža i akcijom \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'Zelena čistka\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'.

 • S RIBOM MOGU SVE

  Cilj projekta: Potaknuti djecu na zdravu prehranu. Ukazati im na važnost konzumiranja ribe u prehrani. Istaknuti važnost uzimanja namirnica iz svih pet skupina. Pokazati im da je konzumiranje hrane ljudska potreba, ali da to može biti i kreativno i zanimljivo iskustvo. Ovo je partnerski projekt sa srednjom školom Brač. Uz savjetovanje nutricionistice osmišljava se zdravi jelovnik te uočava zašto je riba bitna u prehrani. Učenici na početku školske godine sami daju ideje i prijedloge namirnica za izradu zdravog ribljeg jelovnika. U ovom projektu unutar naše škole surađujemo sa članovima Učeničke zadruge , sekcijom Mladi kuhari. Učenici pripremaju tradicionalne riblje recepte: riba na lešopečena riba, brudet,rižot od plodova mora, pašteta od tune. Kao prilog koriste se plodovi iz školskog vrta (blitva, krumpir,salata, radić...)o kome brine sekcija Eko vrtlari. U ovom projektu tražili bi pomoć i od naših tvrtki sa kojima surađujemo a imaju veze sa hranom (Sardina, PZ Postira, Studenac.) Učenici će se svojim pripremljenim jelima predstaviti široj javnosti (npr.ljetne manifestacije Nonino slatko, Međunarodna kulinarska manifestacija Biser mora...) a dio recepata biti će objavljen u drugom izdanju učeničke kuharice Kužina moje none.

 • LORA-laboratorij održivog razvoja (Maslina-snaga života)

  Cilj ovog projekta je upoznati učenike, djelatnike škole, roditelje i širu javnost što je to održivi razvoj te primjerom dobre prakse i pokazati . S projektom smo započeli 2019.g. te ga nastavljamo u 2020./2021.šk. godini. Zadatak: je educirati učenike o održivom razvoju, primjerom dobre prakse i učeničkom aktivnošću potaknuti ovu teme iskoristivši aktivnosti u voćnjaku i masliniku (primjeri eko uzgoja) te razvijati sposobnost učenika da educiraju širu javnost i ostale učenike na osnovi primjera dobre prakse. Nastojali bi u maslinik uvesti sjeckalicu i tradicionalni način spaljivanja grana i ostataka zamjeniti uporebom sjeckalice te stvaranjem komposta.Ovu ideju i primjer iznosili bi javnosti na javnim događanjima kao primjer dobre prakse za budućnost. Ujedno bi kod učenika razvijali poduzetnički duh (prodaja maslinovog ulja iz školskog maslinika, izrada prepoznatljive ambalaže i sl.).Izradili bi kalendar za 2021.godinu inspiriran maslinom i radovima u masliniku. Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka: Provođenje bi se pratilo objavama sadržaja, intervjuima, predstavljanjem na raznim manifestacijama, izvješćima, fotografiranjem. Nositelji: Koordinatorice eko škole i projekta LORA Ana Lovrić i Senka Zrilić , učenici, voditeljica učeničke zadruge Ana Lovrić , TZ Postira, PZ Postira.

Eko odbor

Eko odbor

Članovi eko odbora:
 • SANJA NEJAŠMIĆ, ravnateljica škole
 • MIRELA TVAROG, pedagog – šk. koordinator
 • ANA LOVRIĆ, učiteljica prirode, biologije, kemije,voditeljica UZ Podježice – šk. koordinator
 • MAGDALENA ŠANTIĆ, učiteljica RN – šk. koordinator
 • RAZREDNICI od I. – VIII. razreda
 • FANITA MILIŠIĆ, županijski koordinator                              ŽELJKA FRANČESKI, predsjednica Vijeća roditelja
 • MARIJANA KLIČINOVIĆ, šk. knjižničarka 
 • ANTONIJA JANKOVIĆ, tajnica škole
 • JOSIPA GALIĆ, DENISA PIVALICA, JADRANKO ŠANTIĆ – tehničko osoblje škole
 • IVO MATULIĆ, predstavnik općine Postira
 • IVANA JELINČIĆ, direktorica TZ općine Postira
 • LJERKA VLAHOVIĆ, upraviteljica PZ Postira
 • NIKŠA MICHIELI TOMIĆ, direktor tvrtke “Michieli-Tomić” d.o.o., G. Humac
 • Učenici - predstavnici Eko-patrole:
  • Duje Banić, Karla Novak, Marijana Vlahović - 3.r.
  • Ivano Duhović, Nikola Mikačić – 4. razred
  • Josip Frančeski i Luka Babarović – 5. razred
  • Zorana Šantić i Jakov Babarović – 6. razred
  • Ante Buljević i Vana Kusanović – 7.razred
  • Nikolina Koljanin i Keka Martinović – 8. razred

Godišnji plan i program Eko škole

Naziv teme: Zdravi život - S ribom mogu sve
Cilj:

Uočiti važnost ribe u prehrani i ribarstva kao gospodarske grane u lokalnoj zajednici.


Zadatak:

U suradnji sa SŠ Supetar kroz temu riba naučiti pripremati riblje recepte kako bi se riba uvrstila na jelovnik školske kuhinje i kućanstava. Kroz radionice pletenja mreže, edukacije, posjet tvornici za preradu ribe uočiti važnost ribarstva ko gospodarske grane, razlikovati tradiciju i moderno ribarstvo, uočiti važnost ekologije u ovoj gospodarskoj grani.


Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Kroz školsku godinu 2021./2022.


Nositelji:

Učitelji, učenici OŠ V.Nazora-Postira, učenici SŠ Brač.

Naziv teme: Održivi razvoj
Cilj:

Povezati aktivnosti eko škole s UZ Podježice i lokalnom zajednicom kroz eko proizvodnju u školskom masliniku, voćnjaku i vrtu.


Zadatak:

Izvođenje aktivnosti u vrtu, vočnjaku, masliniku prema kalendaru rada. Proizvode koristiti kroz sekcije voćara, maslinara, slastičara i kuhara pri UZ Podježice. Raditi na dizajnu pakiranja proizvoda i promociji putem lokalne zajednice i sudjelovanjem na smotrama i konferencijama (Županijske smotre, Biser Mora, ENTER konferencija...).


Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Kroz školsku godinu 2021./2022.


Nositelji:

Učitelji, učenici članovi UZ Podježice i eko patrole, lokalna zajednica.

Naziv teme: Otpad
Cilj:

Smanjiti otpad (recikliranje, odvajanjem). Razlikovati otpad i smeće.


Zadatak:

Poticati aktivnosti odvajanja otpada. Organizirati akcije prikupljanja otpada (stari papir, elektro otpad, PET ambalaža, baterije), akciju prikupljanja plastičnih čepova (Humanitarna akcija), akciju čišćenja Postirskih plaža. Organizirati radionice recikliranja.


Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Kroz školsku godinu 2021./2022.


Nositelji:

Učitelji, učenici,eko patrola, lokalna zajednica.

Naziv teme: Promjene u okolišu - klimatske promjene
Cilj:

Uočiti promjene koje se događaju u našem okolišu i djelovati na smamjenje štetnih posljedica.


Zadatak:

Uočiti promjene u okolišu s naglaskom na klimatske promjene na globalnoj i lokalnoj razini. Suradnja s drugim zemljama (Portugal, Francuska, Guadalupe, Rumunjska) na istoj temi.Na osnovi znanstvenih činjenica iznači rješenja za djelovanje na lokalnoj razini. Izvještavati o navedenoj temi sve učenike škole te objavljivati sadržaje na web stranici kako bi time upoznali javnost a u suradnji s navedenim zemljama (naši partneri u projektu Erasmus +) promotriti primjere dobre prakse.


Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Kroz školsku godinu 2021./2022. Zadatci se izvode kroz radionice, edukacije (u školi i izvan škole), primjere dobre prakse, a prate kroz objave, učeničke prezentacije, izlaganja, panoe.


Nositelji:

Učitelji, učenici (članovi eko patrole i članovi projekta Erasmus+).

Praćenje stanja i ocjenjivanje

Naziv teme: Hraniti se zdravo - S ribom mogu sve
Ostvareni ciljevi:

Razvijatai navike zdrave prehrane, odabira lokalno uzgojene ili proizvedene hrane.


Realizirani zadaci:

Provedene dvije edukacije u školi,radionica pletenja mreže, sudjelovanje učenika na manifestaciji Biseri mora, priprema jela u školskoj kuhinji.


Vrijeme realizacije:

Školska godina 2021./2022.


Nositelji:

Učenici 5.-8.razreda, UZ Podježice sekcija kuhari,eko patrola, koordinatorica eko škole Ana Lovrić.

Naziv teme: Radovi u okolišu škole
Ostvareni ciljevi:

Uredan okoliš, briga o okolišu škole.


Realizirani zadaci:
 • Radovi u masliniku- berba i obrezivanje te prerada ulja. Suradnja s UZ Podježice.
 • Radovi u voćnjaku- berba grejpa, naranči i mandarina. Suradnja s UZ Podježice.
 • Rad u aromatičnom vrtu, označavanje biljaka.
 • Rad u povrtnjaku, sadnja, berba i priprema jela u školskoj kuhinji.
 • Održavanje kompostane.

Vrijeme realizacije:

Školska godina 2021./2022.


Nositelji:

Učenici 4.r-8.r., eko patrola, koordinatorice eko škole Magdalena Šantić i Ana Lovrić.

Naziv teme: Promjene u okolišu
Ostvareni ciljevi:

Uočavanje promjena u okolišu uzrokovanih globalnim zatopljenjem.


Realizirani zadaci:

Izrada prezentacije (The changes in the environment), predstavljanje iste na platformi e-twinning i projektu Erasmus+.


Vrijeme realizacije:

Ožujak 2022.


Nositelji:

J.Lovrić, K.Martinović, M.Štrba, S.Babarović i Ana Lovrić- kkordinatorica eko škole.

Naziv teme: Otpad - akcija prikuplanja papira
Ostvareni ciljevi:

Razvrstavati otpad, uočiti važnost prikupljanja starog papira i njegove ponovne prerade.


Realizirani zadaci:

Provedene 4 akcije prikupljanja papira. Tvrtka Michielli Tomić u školsko dvorište postavila je kontejner za papir kako bi redovito mogli provoditi ovu akciju. Kontejner je namjenjen za korištenje  isključivo zapotrebe i aktivnosti škole..


Vrijeme realizacije:

Školska godina 2021./2022.


Nositelji:

Učenici i učitelji škole, Koordinatorica škole, domar.

Naziv teme: Akcija prikupljanja čepova
Ostvareni ciljevi:

Odvajati otpad (plastične čepove) od ostalog otpada, razvijati osjećaj za empatiju i volonterski te humanitarni rad.


Realizirani zadaci:

Prikupljeno 20 vreća čepova. S akcijom ćemo nastaviti i dalje.


Vrijeme realizacije:

Listopad - studeni 2021.


Nositelji:

Učenici OŠ V.Nazora iz Postira, članovi eko patrole Jakov Matulić i Luka Duhović (fotografija, obavješćivanje), školski domar, koordinatorica eko škole, učenici 4.razreda.

Obavješćivanje javnosti i uključivanje medija

Eko kodeks

Eko kodeks:

Bez otrova i smeća, zdravlja puna vreća.


Eko himna:

Eco school

 Naša škola

Bit će eco fora!
cvrčka glas
nas poziva na spas!

Za čisti zrak
I uređen park.
Bez otrova i smeća
Zdravlja puna vreća!

Eco school
Baš je cool!
               jer  prirodu vole         2X
eco patrole!

Uredan budi
Pa se potrudi.
jer bit će ti žao
Što nisi sve dao.

Ne reci NE
jer možeš  sve.
Kada dođe taj dan
Naša škola bit će number one!

Eco school
Baš je cool!
jer  prirodu vole          2X
eco patrole!