Eko škola

Osnovna škola Vladimira Nazora, Postira

Polježice 12
21410 Postira

Telefon: 021632106
Fax: 021632106
E-mail: ravnatelj@nazor-postira.hr
Web: www.nazor-postira.hr

Ravnatelj/ica: Sanja Nejašmić
Školski koordinatori: Ivana Blagaić Oršulić, Ana Lovrić, Senka Zrilić
Godina stjecanja statusa: 2012
Trenutni status: Brončani status
Projekti :

  • Eko-paket
  • PRIKUPLJANJE , RAZVRSTAVANJE I SMANJIVANJE OTPADA

    Cilj projekta: Uočiti bitnost procesa recikliranja papira, kartona, plastike i starih baterija te upotrebe recikliranog papira, čuvajući naše šume. Steći naviku prikupljanja starog papira, kartona i baterija i razvrstavanja navedenog otpada. Uočiti štetnost i opasnost odlaganja navedenog otpada u prirodi .Steći naviku razvrstavanja otpada. Organizirano prikupljamo otpadni papira, karton i stare baterije. Način realizacije: šk. okoliš je podijeljen na parcele, a za svaku je zadužen pojedini razred. Učenici zajedno s razrednikom izvršavaju svoje dužnosti održavanja parcela. Tehničko se osoblje također brine za pravilno razvrstavanje otpada, a spremačice pomažu pri održavanju biljaka u ulaznom dijelu škole i na parcelama. Postoji suradnja s tvrtkom Michielli-Tomić (komunalna tvrtka) kroz čitavu godinu, kroz različite aktivnosti (uređenje školskog igrališta i dvorišta, donacija novih spremnika za smeće, proširenje znanja o gospodarenju s otpadom)…1. a) Prikupljanje starog papira i kartona u kutijama Papirko prvi i treći ponedjeljak u mjesecu po svim učionicama i prostorijama škole te u okolišu. Isto tako drugi i četvrti ponedjeljak u mjesecu, prikupljanje starih baterija pronađenih u unutrašnjosti škole, školskom okolišu i domovima učenika. U radu sudjeluju svi učenici i razrednici te vanjski suradnici (tvrtke).1. b) Jednom mjesečno se vrši selekcija papirnatog otpada i komposta te mješovitog otpada. Isto tako se provodi čišćenje okoliša škole po parcelama koje je organizirano prema utvrđenom i planiranom rasporedu. U tome sudjeluju svi učenici i djelatnici škole. Napomena: U okviru ovog samostalnog projekta povezali smo sadržaje projekta sa akcijama:prikupljanja plastičnih čepova u humanitarne svrhe, uređenje Šantića vode i Postirskih plaža i akcijom \"Zelena čistka\".

  • ZDRAVA PREHRANA

    Cilj projekta: Potaknuti djecu na zdravu prehranu. Ukazati im na važnost konzumiranja 5 obroka dnevno (tri glavna i dva međuobroka). Istaknuti važnost uzimanja namirnica iz svih pet skupina. Pokazati im da je konzumiranje hrane ljudska potreba, ali da to može biti i kreativno i zanimljivo iskustvo. Uz pomoć djelatnica školske kuhinje i koordinatorica, a uz savjetovanje nutricionistice osmišljava se zdravi jelovnik za školski tjedan. On se temelji na kombinaciji namirnica iz svih skupina. Učenici na početku školske godine sami daju ideje i prijedloge namirnica za izradu zdravog jelovnika. U ovom projektu surađivamo sa članovima Učeničke zadruge , sekcijom Mladi slastičari i Mladi voćari. Mladi slastičari sudjeluju u izradi slastica, zdravih kolača (integralno, cjelovito brašno, zamjenimo šećer medom...), zdravih zalogaja (zdravi sendviči,sokovi,voćne salate..)-ovisno o sezonskom voću. Mladi voćari sudjeluju u prikupljanju plodova iz školskog voćnjaka ( za kuhanje marmelada, izradu voćnih kolača, salata ...), svježe voće kao zdrav obrok je na taj način uključeno u ponudu zdravog jelovnika,proizvodnji maslinovog ulja iz školskog maslinika... U ovom projektu tražili bi pomoć i od naših tvrtki sa kojima surađujemo a imaju veze sa hranom (Sardina, PZ Postira, Studenac.) Od ove školske godine u našoj kuhinji se dva puta tjedno učenicima nudi svježe mlijeko ili kakao koje škola dobiva donacijom te sezonsko voće. Radove naših sekcija i učenika zabilježiti ćemo tekstom i slikom te također predstaviti učenicima preko panoa. Naši sakuplači ljekovitog bilja pripremili su zdrave čajeve iz školskog vrta. Svim gore navedenim proizvodima naša škola će se predstaviti na smotri učeničkih zadruga. Nastavljamo i dalje na radu novog izdanja učeničke kuharice, povezujući tako zdrave životne navike s kulturnom baštinom otoka. Prije dvije godine tiskali smo našu prvu tradicijsku kuharicu otoka Brača ,rad učiteljice Ane Lovrić i učenika naše škole, pod naslovom \\\" Kužina moje none\\\", radimo na njenoj dopuni i novom izdanju uključujući nove izvore i učenike . Također nastavljamo sa brigom o malom povrtnjaku, započetim projektom Mi jedemo odgovorno, te njegujemo sadnju biljaka iz domaćeg sjemena.

  • VODE NAŠEGA OTOKA

    Opis projekta: Cilj-Veći niz godina bavimo se temama vezanim uz vodu pa sve dublje i raznolikije ulazimo u ovu temu proučavajući vodu i njenu ulogu kroz povijest, proučavajući je i danas u redovnoj nastavi , uočavajući da voda omogućuje život živim bićima u vodi ali i izvan nje, ali i pridavajući joj razne uloge i vrijednosti. Cilj nam je sve dugogodišnje teme odrađene u našoj školi vezane za vode našeg otoka ujediniti u jedan projekt i povezati u jednu priču koja će se nadograđivati i kroz slijedeće generacije.Projekt će nositi naslov \"Vode našega otoka\", a činiti će ga više manjih međusobno povezanih uradaka. Zadatak : osposobiti i obrazovati učenike da budu dobri domaćini, ali i kulturni gosti pri predstavljanju svojih projekata, ukloniti im strah od javnog izlaganja, potaknuti učenike na drugačiju prezentaciju mjesta Postira i našeg otoka, znati prepoznati i cijeniti svoja ali i tuđa kulturna i prirodna nasljeđa i vrijednosti, upoznati se sa zaboravljenim a kulturno i ekološki vrijednim lokalitetima našeg kraja, vratiti im važnost i očuvati ih. Potaknuti lokalnu zajednicu i upravu na što veću suradnju sa školom i podržavanje učeničkih projekata. Način realizacije: izrazražavanje kroz prezentacije, literarno i likovno izražavanje, kroz akcije čišćenja , istraživački rad, uređivanje podataka-arhiviranje i objedinjavanje podataka (prezentacije, zapisi, fotografije, filmovi...) iz vezanih projekata u jednu cjelinu, objava rezultata. Nositelji: svi učenici naše škole, školske koordinatorice, učitelji, roditelji, djelatnici komunalnog odjela Općine Postira. Vrijeme realizacije: kroz cijelu nastavnu godinu.