Eko škola

Osnovna škola Vladimira Nazora, Postira

Polježice 12
21410 Postira

Telefon: 021632106
Fax: 021632106
E-mail: ravnatelj@nazor-postira.hr
Web: www.nazor-postira.hr

Ravnatelj/ica: Sanja Nejašmić
Školski koordinatori: Ivana Blagaić Oršulić, Ana Lovrić, Senka Zrilić, Ružica Babarović (na zamjeni)
Godina stjecanja statusa: 2012
Trenutni status: Srebrni status
Projekti :

 • PRIKUPLJANJE , RAZVRSTAVANJE I SMANJIVANJE OTPADA

  Cilj projekta: Uočiti bitnost procesa recikliranja papira, kartona, plastike i starih baterija te upotrebe recikliranog papira, čuvajući naše šume. Steći naviku prikupljanja starog papira, kartona i baterija i razvrstavanja navedenog otpada. Uočiti štetnost i opasnost odlaganja navedenog otpada u prirodi .Steći naviku razvrstavanja otpada. Organizirano prikupljamo otpadni papira, karton i stare baterije. Način realizacije: šk. okoliš je podijeljen na parcele, a za svaku je zadužen pojedini razred. Učenici zajedno s razrednikom izvršavaju svoje dužnosti održavanja parcela. Tehničko se osoblje također brine za pravilno razvrstavanje otpada, a spremačice pomažu pri održavanju biljaka u ulaznom dijelu škole i na parcelama. Postoji suradnja s tvrtkom Michielli-Tomić (komunalna tvrtka) kroz čitavu godinu, kroz različite aktivnosti (uređenje školskog igrališta i dvorišta, donacija novih spremnika za smeće, proširenje znanja o gospodarenju s otpadom)…1. a) Prikupljanje starog papira i kartona u kutijama Papirko prvi i treći ponedjeljak u mjesecu po svim učionicama i prostorijama škole te u okolišu. Isto tako drugi i četvrti ponedjeljak u mjesecu, prikupljanje starih baterija pronađenih u unutrašnjosti škole, školskom okolišu i domovima učenika. U radu sudjeluju svi učenici i razrednici te vanjski suradnici (tvrtke).1. b) Jednom mjesečno se vrši selekcija papirnatog otpada i komposta te mješovitog otpada. Isto tako se provodi čišćenje okoliša škole po parcelama koje je organizirano prema utvrđenom i planiranom rasporedu. U tome sudjeluju svi učenici i djelatnici škole. Napomena: U okviru ovog samostalnog projekta povezali smo sadržaje projekta sa akcijama:prikupljanja plastičnih čepova u humanitarne svrhe, uređenje Šantića vode i Postirskih plaža i akcijom \\\'Zelena čistka\\\'.

 • ZDRAVA PREHRANA

  Cilj projekta: Potaknuti djecu na zdravu prehranu. Ukazati im na važnost konzumiranja 5 obroka dnevno (tri glavna i dva međuobroka). Istaknuti važnost uzimanja namirnica iz svih pet skupina. Pokazati im da je konzumiranje hrane ljudska potreba, ali da to može biti i kreativno i zanimljivo iskustvo. Uz pomoć djelatnica školske kuhinje i koordinatorica, a uz savjetovanje nutricionistice osmišljava se zdravi jelovnik za školski tjedan. On se temelji na kombinaciji namirnica iz svih skupina. Učenici na početku školske godine sami daju ideje i prijedloge namirnica za izradu zdravog jelovnika. U ovom projektu surađivamo sa članovima Učeničke zadruge , sekcijom Mladi slastičari i Mladi voćari. Mladi slastičari sudjeluju u izradi slastica, zdravih kolača (integralno, cjelovito brašno, zamjenimo šećer medom...), zdravih zalogaja (zdravi sendviči,sokovi,voćne salate..)-ovisno o sezonskom voću. Mladi voćari sudjeluju u prikupljanju plodova iz školskog voćnjaka ( za kuhanje marmelada, izradu voćnih kolača, salata ...), svježe voće kao zdrav obrok je na taj način uključeno u ponudu zdravog jelovnika,proizvodnji maslinovog ulja iz školskog maslinika... U ovom projektu tražili bi pomoć i od naših tvrtki sa kojima surađujemo a imaju veze sa hranom (Sardina, PZ Postira, Studenac.) Od ove školske godine u našoj kuhinji se dva puta tjedno učenicima nudi svježe mlijeko ili kakao koje škola dobiva donacijom te sezonsko voće te riblji proizvodi ( pašteta od tune i srdele) također donacija tvrtke Sardina. Radove naših sekcija i učenika zabilježiti ćemo tekstom i slikom te također predstaviti učenicima preko panoa. Naši sakuplači ljekovitog bilja pripremili su zdrave čajeve iz školskog vrta. Svim gore navedenim proizvodima naša škola će se predstaviti na smotri učeničkih zadruga. Nastavljamo i dalje na radu novog izdanja učeničke kuharice, povezujući tako zdrave životne navike s kulturnom baštinom otoka. Prije dvije godine tiskali smo našu prvu tradicijsku kuharicu otoka Brača ,rad učiteljice Ane Lovrić i učenika naše škole, pod naslovom \\\'Kužina moje none\\\', radimo na njenoj dopuni i novom izdanju uključujući nove izvore i učenike . Također nastavljamo sa brigom o malom povrtnjaku, započetim projektom Mi jedemo odgovorno, te njegujemo sadnju biljaka iz domaćeg sjemena.

Eko odbor

Eko odbor

Članovi eko odbora:
 • SANJA NEJAŠMIĆ, ravnateljica
 • IVANA BLAGAIĆ ORŠULIĆ, pedagoginja– šk. koordinatorica
 • RUŽICA BABAROVIĆ - na zamjeni - pedagoginja - šk.koordinatorica
 • ANA LOVRIĆ, učiteljica prirode, biologije, kemije – šk. koordinatorica
 • SENKA ZRILIĆ, učiteljica RN – šk. koordinatorica
 • RAZREDNICI od I. – VIII. razreda
 • FANITA MILIŠIĆ, županijski koordinator
 • ŽAN RAVLIĆ, voditelj Učeničke zadruge
 • ŽELJKA FRANČESKI, predstavnik Vijeća roditelja
 • GROZDANA RADIĆ, tajnica škole
 • EMILIJA KATIĆ / DENISA PIVALICA - na zamjeni/, JOSIPA GALIĆ  i JADRANKO ŠANTIĆ – tehničko osoblje škole
 • SINIŠA MAROVIĆ, predstavnik općine Postira
 • IVANA JELINČIĆ, direktorica TZ općine Postira
 • LJERKA VLAHOVIĆ, upraviteljica PZ Postira
 • NIKŠA MICHIELI TOMIĆ, direktor tvrtke “Michieli-Tomić” d.o.o., G. Humac

Godišnji plan i program Eko škole

Naziv teme: Hrana - nekad i sad
Cilj:
 • Cilj nam je razviti naviku odabiranja zdravih namirnica u našoj prehrani, njegovati tradicijske recepte u pripremi hrane i razviti naviku uzgoja vlastite hrane.

Zadatak:
 • Zadatak  teme Hrana - nekad i sad je aktivirati učenike da sami uzgajaju hranu, njeguju staro sjeme i nastoje ga očuvati, a to ćemo realizirati radom u malom školskom povrtnjaku.
 • Učenici će sudjelovati u pripremi drugog izdanja Školske kuharice. Prvo smo izdali u projektu Mi jedemo odgovorno. Od pristiglih plodova u školskoj kuhinji pripremati će različite recepte i pri tome uočiti na važnost odabira različitih i zdravih namirnica u našoj prehrani.

Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Provedba teme Hrana - nekad i sad provoditi će se kroz cijelu školsku godinu 2019./2020.


Nositelji:
 • Učiteljice Senka Zrilić i Ana Lovrić, učenici 2.razreda te  učenici ostalih razreda koji iskažu želju za sudjelovanjem u ovom projektu.
Naziv teme: Održivi razvoj
Cilj:
 • Cilj ove teme je upoznati učenike, djelatnike škole, roditelje i širu  javnost što je to održivi razvoj te primjerom dobre prakse i pokazati je. Provedbu ove teme i realizirali bi kroz projekt LORA .

Zadatak:
 • Zadatak je educirati učenike o održivom razvoju, primjerom dobre prakse i učeničkom aktivnošću potaknuti ovu teme iskoritivši aktivnosti u voćnjaku i masliniku (primjeri eko uzgoja) te razvijati sposobnost učenika da educiraju širu javnost i ostale učenike na osnovi primjera dobre prakse. 
 • Nastojali bi u maslinik uvesti sjeckalicu i tradicionalni način spaljivanja grana i ostataka zamjeniti uporebom sjeckalice te stvaranjem komposta.Ovu ideju i primjer iznosili bi javnosti na javnim događanjima kao primjer dobre prakse za budućnost. Ujedno bi kod učenika razvijali poduzetnički duh (prodaja maslinovog ulja iz školskog maslinika, izrada prepoznatljive ambalaže i sl.).

Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Ova tema i projekt LORA provodili bi se kroz školsku godinu 2019./2020. 

 • Provođenje bi se pratilo objavama sadržaja, intervjuima, predstavljanjem na raznim manifestacijama, izvješćima, fotografiranjem.

Nositelji:
 • Koordinatorice eko škole i projekta LORA Ana Lovrić, Senka Zrilić i Rzužica Babarović, učenici, voditelj učeničke zadruge Žan Ravlić, TZ Postira, PZ Postira.
Naziv teme: OTPAD
Cilj:
 • Cilj uvođenja ove teme je smanjivanje otpada te razvoj navika kod učenika i članova njihovih obitelji i šire javnosti da razvrstavaju otpad te razlikuju otpad od smeća.

Zadatak:
 • S temom otpad zadatak nam je nastaviti i dalje kao i prijašnjih godina razdvajati otpad, organizirano ga prikupljati kroz akcije prikupljanja papira, elektrootpada, plastičnih čepova.
 • Zadatak učenika je i sudjelovati i organizirati akciju čišćenja Postirskih plaža te u nju uključiti što više aktera izvan škole.
 • Jedan od zadataka je i brinuti o uređenju okoliša škole te školskoj kompostani te pobrinuti se da sve boce i limenke od pića koje se koriste u školi završe na odgovarajuće mjesto. 

Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Tema otpad provlači se kroz cijelu školsku godinu 2019./2020. 

 • Količina prikupljenog otpada se mjeri i bilježi, a sve akcije prate članovi eko patrole i bilježe fotografijom te objavama na webu škole ili drugim prikladnim medijima.

Nositelji:
 • Nositelji opisanih aktivnosti su koordinatorice eko škole, učiteljice Ana Lovrić, Senka Zrilić i Ružica Babarović, članovi eko patrole te svi učenici i djelatnici škole.
Naziv teme: Školski vrt - mali povrtnjak
Cilj:
 • Cilj ove teme je uređenje školskog vrta tj, malog povrtnjaka kojeg smo osmislili sudjelujući u projektu Mi jedemo odgovorno.
 • Razvoj učeničkih navika za brigu o okolišu, prirodi.
 • Razvijanje navika ekološke proizvodnje.

Zadatak:
 • Kroz ovu učeničku aktivnost zadatak nam je urediti školski vrt, zasaditi biljke iz vlastitog sjemena, brinuti o njima te očuvati sjeme za slijedeću godinu. Od prispjelih plodova učenici će prirediti različite recepte u školskoj kuhinji.

Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Projekt će se realizirati kroz cijelu školsku godinu 2019./2020.

 • Pratiti će se fotografijama i objavama na web stranici škole.

Nositelji:
 • Učiteljice Senka Zrilić i Ana Lovrić s učenicima 2.razreda te učenicima ostalih razreda koji iskžu želju za sudjelovanje o ovom projektu.

Praćenje stanja i ocjenjivanje

Naziv teme: Obilježavanje eko datuma u online okruženju
Ostvareni ciljevi:
 • Cilj nam je bio potaknuti i zadržati eko aktivnosti i razmišljanje i u vrijeme odvijanja nastave na daljinu pa smo redovito objavlivali eko sadržaje, učeničke radove, poruke i sl. Obilježili smo tako npr. Svjetski dan Voda, Dan planet Zemlje u virtualnom okruženju.

Realizirani zadaci:
Vrijeme realizacije:
 • ožujak- travanj 2020.

Nositelji:
 • Učiteljice, eko koordinatorice, učenici 3,5,6,7,i8.razreda.
Naziv teme: 3. svjetsko prvenstvo u branju maslina
Ostvareni ciljevi:
 • Predstaviti našu Eko školu i ideje koje promičemo te aktivnosti koje provodimo  široj javnosti

Realizirani zadaci:
 • I ove godine naši učenici i učitelji sudjelovali su svjetskom prvenstvu u branju maslina. Predstavili su aktivnosti u našoj eko školi, predstavili su naše maslinovo ulje te sudjelovali u netakmičarskom dijelu.

Vrijeme realizacije:
 • listopad 2019.

Nositelji:
 • Eko koordinatorice, učenici 1.-8.r, voditelj učeničke zadruge Polježice, eko patrola
Naziv teme: Mali čuvari prirode - naš mali povrtnjak
Ostvareni ciljevi:
 • Cilj ove aktivnosti je razviti djeci naviku rada u povrtnjaku, naučiti ih da vode brigu o okolišu škole, uzgajaju hranu, konzumiraju lokalno i ekološki uzgojene  proizvode, istaknu važnost očuvanja vlastitog sjemena biljaka koje uzgajamo.

Realizirani zadaci:
 • Pripremili smo zemljište, zagnjojili stajskim gnojem, posadili krumpir, grah, luk, češnjak, peršin, selen a posebno smo ponosni na starinsko sjeme rajčice, blitve i tikvi. S naim radom predstavili smo svoje aktivnosti i djelovanje u Eko školi na nagradnom natječaju udruge Biovrt – u skladu s prirodom u kojem je sudjelovalo 38 škola iz cijele Hrvatske ,a naša škola ostvarila je 3. mjesto.

Vrijeme realizacije:
 • Listopad 2019.-lipanj 2020.

Nositelji:
 • Učiteljice Ana Lovrić i Senka Zrilić, učenici 2.razreda, eko patrola.
Naziv teme: Maslina - snaga života (program održivog razvoja LORA)
Ostvareni ciljevi:
 • Cilj aktivnosti vezanih za ovaj projekt održivog razvoja je educirati učenike za ekološki prihvatljivu obradu maslinika i proizvodnju ulja te osposobiti učenike da educiraju širu javnost. Cilj nam je bio prikupiti sredstava za kupnju sjeckalice za granje te kreativno izlagati naše ideje i aktivnosti.Na sastanku je razrađen program održivog razvoja koji će se provesti u našoj školi, a čiji je cilj uključivanje i povezivanje lokalne zajednice sa školom. Izrađen je suvremeni obrazovni program za održivi razvoj koji je prilagođen potrebama škole.

Realizirani zadaci:
 • Od listopada do veljače realizirali smo prijavu u projekt, osmislili aktivnosti i povezali ih s idejom i aktivnostima naš Eko škole. U veljači ostvarili smo sastanke, dogovore i prezentirali naše ideje. U svibnju se završava dizajn etikete za maslinovo ulje i izrada kalendara. Zbog pandemije COVID-19 nismo bili u mogućnosti javno predstavljati naš rad, ideje ali smo to aktivno radili u online okruženju, virtualnim izložbama i sl.Dio planiranih zadataka odgađa se za slijedeću školsku godinu zbog trenutne situacije.

Vrijeme realizacije:
 • Od listopada2019. do prosinca 2020.

Nositelji:
 • Eko koordinatorice(S.Zrilić, A.Lovrić, R.Šantić), suradnik ak.kipar Emil Trutanić, članovi eko patrole, učenici 1.-8.razreda, djelatnici TZ Postira i PZ Postira
Naziv teme: OTPAD - akcija prikupljanja plastičnih čepova
Ostvareni ciljevi:
 • Ovom humanitarnom akcijom učenici su potakli sve djelatnike, učenike naše škole te mnoge roditelje i javnost da se uključe u ovu akciju s ciljem prikupljanja plastičnih čepova za pomoć oboljelima od zločudnih bolesti.
 • Ciljevi su bili razdvajati otpad, prikupljati ga u adekvatne spremnike te iskoristiti ka u prave svrhe a to su recikliranje i humanitarna akcija.

Realizirani zadaci:
 • Učenici uz pomoć učiteljica Senka Zrilić i Ane Lovrić organizirano su provodili ovu akciju od početka školske godine. U akciju su se uključili i drugi učitelji te roditelji i mještani te je prikupljen velika količina čepova ( preko 360kg). Uz dobru volju ljudi za pomoć kada je potrebna ( djelatnici i kooperanti tvrtke Vindija) čepovi su našeg otoka  prevezeni do Čakovca i predani udruzi oboljelih od limfoma i leukemije.

Vrijeme realizacije:
 • Ova prva  akcija realizirana je od rujna do prosinca 2019. a sa prikupljanjem čepova nastavlja se i dalje.

Nositelji:
 • Učiteljice Senka Zrilić i Ana Lovrić te učenici svih razreda.

Obavješćivanje javnosti i uključivanje medija

Eko kodeks

Eko kodeks:

Bez otrova i smeća zdravlja puna vreća!


Eko himna:

Eco school

Eco school
Baš je cool!
Oni koji prirodu vole
Juriš u eco patrole!

Naša škola
Bit će eco fora!
Našeg cvrčka glas
Poziva na spas!

Za čisti zrak
I uređen park.
Bez otrova i smeća
Zdravlja puna vreća!

Uredan budi
Za prirodu se potrudi.
Da ti ne bude žao
Što nisi dovoljno dao.

Nećemo reći NE
Jer mi možemo sve.
Kada dođe taj dan
Naša škola bit će number one!