Eko škola

Osnovna škola Ivo Lola Ribar, Labin

Rudarska 9
52220 Labin

Telefon: 052855406
Fax: 052880234
E-mail: ured@os-ilribar-labin.skole.hr
Web: http://www.os-ilribar-labin.skole.hr/

Ravnatelj/ica: Miro Alilović, prof.
Školski koordinatori: Hana Šiljan Bembić, šk.psihologinja, Ana Durbić Malinarić, učiteljica prirode i biologije
Godina stjecanja statusa: 2006
Trenutni status: Dijamantni status
Projekti :

  • JADRANSKO MORE – ONEČIŠĆENJE I ZAŠTITA

    Ciljevi: upoznati učenike s problemima onečišćenja mora, uočiti koji su najčešći otpaci koji završavaju u moru, uočiti utjecaj otpadaka na živa bića u moru, poticati učenike na razmišljanje o načinima djelovanja – zaštite mora od onečišćenja, učenici članovi eko grupe se tijekom šk. godine upoznavaju s problematikom onečišćenja Jadranskog mora kroz različite edukacije (filmovi, predavanja, literatura, posjeti)

  • Spoda kamika Plominski zvončić zvoni

    Od 2012.godine učiteljice i učenici PŠ Vozilići provode projekte posvećene korištenju samoniklog ljekovitog bilja našeg zavičaja u prehrani, kozmetici i kao pomoć u liječenju raznih bolesti . Putem raznih radionica puno su naučili o samoniklom ljekovitom bilju i njegovom korištenju u prehrani, liječenju i kozmetici. Tako su uz zanimljive voditelje radionica (aromterapeutkinja gosp. Tatjana Milaković i Nedjeljka Jurin) naučili kako napraviti kamenjar i ukrasiti ga ljekovitim biljem, izraditi prirodni sapun za ruke, izraditi kremu za ruke, pastu za zube, sirup od maslačka, te kako se od ljekovitog bilja može napraviti ukusan i ljekoviti čaj. Uz kuhara - gosta u školi nauči su pripremati jela od šparoga, te štošta o ljekovitosti ove biljke našeg zavičaja. Sve što tijekom radionica nauče, izlažu svake godine na manifestaciji nazvanoj Festival samoniklog ljekovitog bilja, koja se već godinama, tradicionalno održava u Kršanu krajem travnja. Svake godine, već krajem veljače započinju sa pripremama za provođenje projekta, te tijekom ožujka i travnja vrijedno sakupljaju ljekovito bilje, suše ga u školi, pakiraju i pripremaju za izlaganje na sajmu u Kršanu. U školi ugošćuju voditelje radionica od kojih svake godine nauče nešto novo, te zatim samostalno, ono naučeno i pripremaju i izlažu na sajmu. Zahvaljujući ovom projektu PŠ Vozilići je postala prava mala biljna ljekarna, a učenici iz godine u godinu obnavljaju i proširuju svoje znanje o samoniklom ljekovitom bilju našeg zavičaja. U ovoj školskoj godini kao dio projekta IŽ - Institucionalizacija zavičajne nastave IŽ provodi se projekt 'Spoda kamika Plominski zvončić zvoni' s ciljem upoznavanja karakteristika Plominskog zvončića te učenja raspoznavanja ljekovitog bilja u prirodnom staništu, kako samoniklo ljekovito bilje koristiti u prehrani, kozmetici i kao pomoć u liječenju.

  • Očuvanje lokalne kulturne baštine

    Naša škola dugi niz godina osmišljava i provodi projekte usmjerene očuvanju lokalne kulturne baštine i tradicije. Realizirani su projekti usmjereni na očuvanje rudarske baštine (višegodišnji projekti Povijest rudarenja na Labinštini i Sakralno graditeljstvo Labinštine u predmetnoj nastavi, te projekti u trajanju jedne školske godine na razini cijele škole: Rudarenje i Kovari zavajk va srce, kontinuirano uključivanje u obilježavanje Dana rudara. Zatim projekti usmjereni na očuvanje lokalnog dijalekta i običaja poput projekta Domoća beseda (razredna nastava matične škole) te sudjelovanje u projektu Grada Labina Brendiranje cakavice prikupljanjem izreka na lokalnom dijalektu (PŠ Vinež). Pojedini projekti namijenjeni su boljem upoznavanju mjesta u kojem učenici žive poput projekta Vinež va srce (PŠ Vinež) i zavičajne nastave koja se realizira u razrednoj nastavi, a posebno u trećim razredima. Više o ovim projektima možete saznati na web stranici škole. U okviru obilježavanja Dana kruha - dana zahvalnosti za plodove zemlje učiteljice i učenici u razrednoj nastavi često realiziraju samostalne projekte usmjerene na bolje upoznavanje s plodovima zemlje karakterističnim za ovo podneblje (Projekt Gljive - matična škola, Ljekovito bilje - PŠ Kature, Smokva - PŠ Vinež, Kesteni - PŠ Vozilići,....) ili izradom kuharica i knjiga recepata lokalnih jela i slastica...