Eko škola

Osnovna škola Vladimira Vidrića, Kutina

Školska 2
44320 Kutina

Telefon: 004/682-326
Fax: 044/682-325
E-mail: skola@os-vvidrica-kt.skole.hr
Web: www.os-vvidrica-kt.skole.hr

Ravnatelj/ica: Snježana Coha
Školski koordinatori: Manda Ferk, Nataša Šporčić i Aleksandra Savić Nikitović
Godina stjecanja statusa: 2011
Trenutni status: Zlatni status
Projekti :

 • Gospodarenje otpadom

  OTPAD NIJE SMEĆE! I ne bi trebao završiti u smeću jer su to one stvari koje nam više ne trebaju, ali se mogu ponovo iskoristiti, popraviti, reciklirati ili kompostirati. Cilj je osvijestiti i potaknuti učenike da u svojim domovima odvajaju otpad, recikliraju kako bi ga što manje završavalo u prirodi i okolišu. Uz Dan planeta Zemlje i globalnu ekološku akciju Zelena čistka, učenici i djelatnici OŠ Vladimira Vidrića pokazali su kako odgovorno gospodariti otpadom nizom aktivnosti u sklopu projektnoga dana ekoškole. Uz mentorstvo razrednika učenici su u kreativnim radionicama dokazali koliko su maštoviti i inovativni jer su od otpada (papir, plastika, tekstil, drvo...) izradili predmete koji se mogu svrsishodno upotrijebiti. Svoje uratke izložili su na zajedničkoj izložbi u predvorju škole.

 • Priče iz Kutine

  Učenici i učitelji OŠ Vladimira Vidrića organizirali su projektni dan uz Dan planeta Zemlje s temom Priče iz Kutine. Kroz Priče iz Kutine željeli su bolje upoznati grad u kojem žive, njegove povijesne i kulturne vrijednosti te gospodarske i turističke mogućnosti u okvirima poštivanja ekoloških standarda te zaštite i očuvanja okoliša.\nUsvojili su znanja i stekli nove spoznaje o Kutini koje su predstavili na prigodnom programu u školi svim gostima, učenicima i učiteljima. Program je, zaista, bio sadržajan, raznolik i poučan, u njega je uloženo puno truda i rada što nam je potvrdio i, zasigurno, najbolji poznavatelj kutinske povijesti i kulture Dragutin Pasarić kao gost i sudionik naših Priča iz Kutine. Učenici su govorili o Gradu kroz prostor i vrijeme, o baroknoj crkvi Marije Snježne i kapelici u Donjoj Gračenici, zvjezdarnici u Crkvenoj ulici, Petrokemiji i zaštiti okoliša, života i zdravlja stanovnika Kutine, snimili kraći film Welcome to Kutina, o prirodi kao vječnoj inspiraciji svih umjetnika – glazbenika, književnika, slikara, fotografa i filmaša. \nU sklopu Priča iz Kutine učenici i učitelji razredne nastave dali su svoj doprinos i priključili se nacionalnoj akciji Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš prikupljajući smeće i otpad oko škole te uređujući cvjetnjake i kamenjare.\nPriče iz Kutine popraćene su kulturno-umjetničkim programom u kojem su nastupile recitatorske, pjevačke i plesne skupine naše škole. Priče smo objedinili, uredili, objavili i tiskali u Biltenu s projektnoga dana.

 • Jedimo zdravo, živimo zdravo

  Jedemo li zdravo, živimo li zdravo? Obzirom na porast broja pretilih osoba, a posebno djece, jasno je da moramo nešto poduzeti. Neznanje o ljudskoj prehrani utječe na zdravlje i uzrokuje bolesti srca i krvnih žila, šećernu bolest, aterosklerozu, kancerogene bolesti... Velik broj čimbenika utječe na našu prehranu. Jedemo da bismo zadovoljili osjećaj gladi, ali često jedemo i zbog sreće, osjećaja ugode i veselja što nam ga pruža hrana ili zbog pojačanog stresa, tuge i depresije.\nJedan od modula u Kurikulumu zdravstvenog odgoja i obrazovanja je i učenje o zdravoj prehrani. Učenici i učitelji naše škole organizirali su projektni dan na temu zdrave prehrane i zdravog načina života. Kroz predavanja i radionice učenici su stekli znanja o prehrambenim namirnicama, njihovoj nutritivnoj i kalorijskoj vrijednosti, dobili savjete i upute što bi i u kojim količinama trebali jesti. Učenici su zaključili da njihova prehrana mora biti bogata voćem i povrćem, žitaricama, mliječnim proizvodima, ribom i mesom, a slatkiše, razne grickalice, gazirana pića i kolače trebali bi konzumirati u malim količinama. Učenici su zajedno s učiteljima pripremili i degustirali zdravu hranu kao što su jabuke, bundeve, kruške, sjemenke, orašasti plodovi, voćni sokovi, biljni čajevi...\nOsim prehrane, na zdravlje utječe i tjelesna aktivnost, pa su organizirane i sportske aktivnosti kako bi se djecu potaknulo na svakodnevnu tjelovježbu i kretanje. Moto projektnog dana bio je Jedimo zdravo, živimo zdravo. Rezultate rada objavili smo u biltenu, a plakate i proizvode izložili u predvorju škole. Naše aktivnosti vezane uz projektni dan i zdravu prehranu prezentirat ćemo i javnosti na gradskoj izložbi uz Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.\nZdrava prehrana kao stil života osobna je stvar pojedinca, kao i određene prehrambene navike koje se razvijaju i usvajaju od djetinjstva, mijenjaju tijekom života, ali određena pravila zdrave prehrane trebali bi slijediti kako bismo očuvali naše zdravlje i podigli kvalitetu življenja.

Eko odbor

Eko odbor

Članovi eko odbora:
 • Snježana Coha
 • Manda Ferk
 • Nataša Šporčić
 • Aleksandra Savić Nikitović
 • Una Mikša
 • Zvonimir Vidić
 • Anamarija Lacko
 • Ondina Sambolek
 • Sonja Markanović
 • Lana Lacko
 • Emili Mlinar
 • Hana Demiri
 • Gabrijela Jugović
 • Marija Štimac
 • Mona Hrastnik

Godišnji plan i program Eko škole

Naziv teme: Šume - pluća našeg grada
Cilj:

Upoznati važnost šuma za život u industrijskom gradu.


Zadatak:
 • Upoznati uloge šume, posjetiti šume (igra, odmor, rekreacija, zdravlje).
 • Prikupiti lišće za herbarij, izrada otiska kore drveta.

Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Travanj - svibanj 2022.

 • Izložba fotografija, herbarij, plakati, kratki film, eko bilten.

Nositelji:

Ekolozi, učitelji, učenici, ekoodbor, ekopatrole, ekokoordinatorice, ravnateljica.

Naziv teme: Označavanje biljaka u Vanjskoj učionici
Cilj:

Upoznati biljke i način njihova označavanje i njihove taksonomije.


Zadatak:

Pronaći nazive biljaka, izrada pločica za označavanje biljaka i postavljanje.


Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Studeni, prosinac 2021., siječanj 2022. 

 • Bit će postavljene pločice u vanjskoj učionici.

Nositelji:

Ekolozi, mladi tehničari, učitelj tehničke kulture, nastavnica prirode i biologije.

Naziv teme: Otpad nije smeće
Cilj:

Razlikovati otpad i smeće,i upoznati važnost odvajanja otpada.


Zadatak:

Sakupljanje i recikliranje otpada.


Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Tijekom školske 2021./22. školske godine.


Nositelji:

Ekoodbor, ekopatrola, učenici i nastavnici.

Naziv teme: Međunarodni dan biološke raznolikosti
Cilj:

Upoznati važnost svake pojedine vrste na Zemlji i važnost očuvanja biološke raznolikosti.


Zadatak:

Fotografirati biljke i životinje i izrada digitalnog panoa.


Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Svibanj 2022.


Nositelji:

Svi učenici i nastavnici.

Naziv teme: Fizikalna i kemijska analiza vode
Cilj:

Upoznati važnost vode za život na Zemlji, shvatiti da voda za piće mora biti bez boje, okusa i mirisa. 


Zadatak:

Analizom vode shavtiti kakva je voda koju pijemo. Analizirati i vodu Kutinice.


Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Ožujak 2022., izrada plakata, PPt.


Nositelji:

Ekolozi, kemičari, biolozi, učenici šestih i sedmih razreda, nastavnica prirode, biologije i kemije.