Eko škola

Osnovna škola Vladimira Vidrića, Kutina

Školska 2
44320 Kutina

Telefon: 004/682-326
Fax: 044/682-325
E-mail: skola@os-vvidrica-kt.skole.hr
Web: www.os-vvidrica-kt.skole.hr

Ravnatelj/ica: Snježana Coha
Školski koordinatori: Manda Ferk, Nataša Šporčić i Aleksandra Savić Nikitović
Godina stjecanja statusa: 2011
Trenutni status: Srebrni status
Projekti :

 • Gospodarenje otpadom

  OTPAD NIJE SMEĆE! I ne bi trebao završiti u smeću jer su to one stvari koje nam više ne trebaju, ali se mogu ponovo iskoristiti, popraviti, reciklirati ili kompostirati. Cilj je osvijestiti i potaknuti učenike da u svojim domovima odvajaju otpad, recikliraju kako bi ga što manje završavalo u prirodi i okolišu. Uz Dan planeta Zemlje i globalnu ekološku akciju Zelena čistka, učenici i djelatnici OŠ Vladimira Vidrića pokazali su kako odgovorno gospodariti otpadom nizom aktivnosti u sklopu projektnoga dana ekoškole. Uz mentorstvo razrednika učenici su u kreativnim radionicama dokazali koliko su maštoviti i inovativni jer su od otpada (papir, plastika, tekstil, drvo...) izradili predmete koji se mogu svrsishodno upotrijebiti. Svoje uratke izložili su na zajedničkoj izložbi u predvorju škole.

 • Priče iz Kutine

  Učenici i učitelji OŠ Vladimira Vidrića organizirali su projektni dan uz Dan planeta Zemlje s temom Priče iz Kutine. Kroz Priče iz Kutine željeli su bolje upoznati grad u kojem žive, njegove povijesne i kulturne vrijednosti te gospodarske i turističke mogućnosti u okvirima poštivanja ekoloških standarda te zaštite i očuvanja okoliša.\nUsvojili su znanja i stekli nove spoznaje o Kutini koje su predstavili na prigodnom programu u školi svim gostima, učenicima i učiteljima. Program je, zaista, bio sadržajan, raznolik i poučan, u njega je uloženo puno truda i rada što nam je potvrdio i, zasigurno, najbolji poznavatelj kutinske povijesti i kulture Dragutin Pasarić kao gost i sudionik naših Priča iz Kutine. Učenici su govorili o Gradu kroz prostor i vrijeme, o baroknoj crkvi Marije Snježne i kapelici u Donjoj Gračenici, zvjezdarnici u Crkvenoj ulici, Petrokemiji i zaštiti okoliša, života i zdravlja stanovnika Kutine, snimili kraći film Welcome to Kutina, o prirodi kao vječnoj inspiraciji svih umjetnika – glazbenika, književnika, slikara, fotografa i filmaša. \nU sklopu Priča iz Kutine učenici i učitelji razredne nastave dali su svoj doprinos i priključili se nacionalnoj akciji Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš prikupljajući smeće i otpad oko škole te uređujući cvjetnjake i kamenjare.\nPriče iz Kutine popraćene su kulturno-umjetničkim programom u kojem su nastupile recitatorske, pjevačke i plesne skupine naše škole. Priče smo objedinili, uredili, objavili i tiskali u Biltenu s projektnoga dana.

 • Jedimo zdravo, živimo zdravo

  Jedemo li zdravo, živimo li zdravo? Obzirom na porast broja pretilih osoba, a posebno djece, jasno je da moramo nešto poduzeti. Neznanje o ljudskoj prehrani utječe na zdravlje i uzrokuje bolesti srca i krvnih žila, šećernu bolest, aterosklerozu, kancerogene bolesti... Velik broj čimbenika utječe na našu prehranu. Jedemo da bismo zadovoljili osjećaj gladi, ali često jedemo i zbog sreće, osjećaja ugode i veselja što nam ga pruža hrana ili zbog pojačanog stresa, tuge i depresije.\nJedan od modula u Kurikulumu zdravstvenog odgoja i obrazovanja je i učenje o zdravoj prehrani. Učenici i učitelji naše škole organizirali su projektni dan na temu zdrave prehrane i zdravog načina života. Kroz predavanja i radionice učenici su stekli znanja o prehrambenim namirnicama, njihovoj nutritivnoj i kalorijskoj vrijednosti, dobili savjete i upute što bi i u kojim količinama trebali jesti. Učenici su zaključili da njihova prehrana mora biti bogata voćem i povrćem, žitaricama, mliječnim proizvodima, ribom i mesom, a slatkiše, razne grickalice, gazirana pića i kolače trebali bi konzumirati u malim količinama. Učenici su zajedno s učiteljima pripremili i degustirali zdravu hranu kao što su jabuke, bundeve, kruške, sjemenke, orašasti plodovi, voćni sokovi, biljni čajevi...\nOsim prehrane, na zdravlje utječe i tjelesna aktivnost, pa su organizirane i sportske aktivnosti kako bi se djecu potaknulo na svakodnevnu tjelovježbu i kretanje. Moto projektnog dana bio je Jedimo zdravo, živimo zdravo. Rezultate rada objavili smo u biltenu, a plakate i proizvode izložili u predvorju škole. Naše aktivnosti vezane uz projektni dan i zdravu prehranu prezentirat ćemo i javnosti na gradskoj izložbi uz Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.\nZdrava prehrana kao stil života osobna je stvar pojedinca, kao i određene prehrambene navike koje se razvijaju i usvajaju od djetinjstva, mijenjaju tijekom života, ali određena pravila zdrave prehrane trebali bi slijediti kako bismo očuvali naše zdravlje i podigli kvalitetu življenja.

Eko odbor

Eko odbor

Članovi eko odbora:
 • Snježana Coha - ravnateljica, Manda Ferk, Nataša Šporčić, Aleksandra Savić Nikitović, Una Mikša, Vlatka Antolović, Melita Posavčić, Grozdana Škurić, Valerija Galic Antolić, Anamarija Lacko, Kristina Mikuličić, Alen Miler, Dubravka Prebeg Novak, Dubravko Trbojević, Lucija Števinović, Nika Krznarić, Dorotea Jugović, Ema Šoštarić, Niccol Starčić, Antonijo Rajković, Paula Tomašković 

Godišnji plan i program Eko škole

Naziv teme: Energija
Cilj:
 • Upoznati važnost štednje energije

Zadatak:
 • Postavljanje naljepnica za štednju el. energije i vode. Kontrola pipa i stanja vodokotlića. Praćenje potrošnje vode i el. energije. Izračun potrošnje po učeniku.

Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Tijekom školske godine 2019./2020.


Nositelji:
 • Učenici, ekolozi, razrednici, domar, ekoodbor.
Naziv teme: Otpad nije smeće
Cilj:
 • Razlikovati otpad od smeća. Važnost razvrstavanja otpada. Shvatiti važnost gospodarenja otpadom.

Zadatak:
 • Prikupljanje i razvrstavanje otpada. Ponovna upotreba, recikliranje. Izrada košarica, organizatora, pernica i vaza od otpadnog papira. Prodaja plastičnih boca i kupnja cvijeća za uređenje okoliša škole. Prikupljanje plastičnih čepova za kupnju lijekova za djecu oboljelu od limfoma.

Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Tijekom školske 2019./2020. godine.


Nositelji:
 • Razrednici,učenici, nastavnici, domar, spremačice.
Naziv teme: Voda
Cilj:
 • Upoznati važnost čiste vode za zdravlje. Upoznati kruženje vode u prirodi. Koliko vode je potrebno čovjeku.

Zadatak:
 •  Analizirati vode u okolici škole ( kemijska i biloška analiza vode ).

Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Ožujak, 2020.

 • Plakati, prezentacije, grafikoni.

Nositelji:
 • Ekolozi, razrednici, učenici, osoblje škole
Naziv teme: Prirodom do zdravlja - Okusi prirode
Cilj:
 • Upoznati ljekovite biljke i kako djeluju na zdravlje čovjeka, kako hrana može biti i lijek. Važnost ekološke proizvodnje. 

Zadatak:
 • Sakupljanje ljekovitog bilja, izrada raznih pripravaka koji povoljno djeluju na zdravlje čovjeka. 

Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Travanj, 2020.

 • Plakati, proizvodi za sajam, izložba radova i uradaka.

Nositelji:
 • Razrednici, učenici, domar, kuhari.