Eko škola

Dječji vrtić Sisak Stari, Sisak

Lonjska 19
44 000 Sisak

Telefon: 044 400 315
Fax: 044 400 311
E-mail: dvsisakstari@optinet.hr
Web: www.dvss.hr

Ravnatelj/ica: Tihana Kokanović
Školski koordinatori: Snježana Dobrinić - odgajateljica savjetnica, Mirjana Šebalj - odgajateljica mentorica, Ivana Matijević - pedagoginja, Jasenka Šebalj - odgajateljica
Godina stjecanja statusa: 2007
Trenutni status: Zlatni status
Projekti :

 • Eko-paket
 • Veliki lov na biljke - The Great Plant Hunt
 • Mali vrtlari

  Cilj nam je kroz vrtlarenje odmalena naučiti voljeti i štititi prirodu, shvatiti važnost i vrijednost svakog živog bića, razvijati ekološku svijest i odgovornost prema vlastitome zdravlju i zdravlju drugih. Zadaće su nam stjecati znanja o vrtu kao izvorištu hrane, te imenovanje i prepoznavanje povrća i voća; spoznati prirodu kroz konkretne aktivnosti sadnje sadnica voća i povrća; razvijati sva osjetila; spoznavati što je sve potrebno biljkama za rast i razvoj; usvajati radne navike aktivnim sudjelovanjem u sadnji i brizi za biljke igrajući se vrtlara. Rad u vrtu pomaže djeci da shvate osnovne životne procese i da nauče oakle dolazi njihova hrana na stol. Vrtlarstvo pomaže djeci i da budu fizički aktivna i dobrog zdravlja. Povremena pomoć oko čišćenja korova zapravo je izvrsna mini vježba. Očekujemo da će djeca pokazati veći interes za jedenje voća i povrća ukoliko su ga sama uzgojila. Tijekom vrtlarenja razgovaramo s djecom, gradimo pozitivan odnos od najranije dobi. Briga o vrtu daje djeci osjećaj odgovornosti i postignuća, te im omogućuje upoznavanje prirode u malom poznatom prostoru. Poruka za roditelje i ostale odrasle je da djecu ne treba doživljavati kao uljeze koji gaze po vrtu i smetaju već ih treba zaposliti i uživati zajedno u plodovima obiteljskog druženja u vrtu i dvorištu.

 • Gredica začinskog bilja

  Cilj projekta je uzgoj i briga o bilju, te primjena ljekovitosti začinskog bilja. Zadaće su upoznati izgled začinskog bilja, te važnost svakodnevne upotrebe u prehrani i način sadnje začinskog bilja; proširiti spoznaju o otjecaju okolnih uvjeta na razvoj i rast različitog začinskog bilja (temperatura, vlaga, svjetlost), te sam prirodni proces rasta, razvijati taktilnu i vizualnu percepciju te njegovati pozitivan stav prema začinskom bilju. U sklopu projekta posadili smo razno začinsko bilje: bosiljak, kadulja, peršin, origano, ružmarin, menta, kopar i luk vlasac. Odlučili smo se za podignutu gredicu zbog bolje drenaže, bolje cirkulacije zraka, zaštite biljke od hladnoće, optimalne raspodjele hranjivih tvrai i jednostanog pristupa djeci.

 • Orjentacija u prostoru

  Cilj projekta je razvijati sposobnost djece za snalaženje u prostoru, prepoznavanje posebnosti okoliša u kojem se nalaze prema strana stranama svijeta.\nU prvoj fazi projekta djeca su s svojim odgajateljicama učila o orjentaciji u prostoru vrtićkog dvorišta. Dvorište je uređeno sa smjerokazima koji pokazuju u kojem se smjeru nalaze određeni djelovi grada koji su poznati djeci.\nSlIjedile su aktivnosti orjentacije s kompasom, te uspredba orjentacije u prostoru s kompasom i sa prirodnim pokazateljima strana svijeta.