Eko škola

Dječji vrtić Radost, Jastrebarsko

Braće Radić 10
10 450 Jastrebarsko

Telefon: 01 6281 241
Fax: 01 6272 489
E-mail: djecji.vrtic.radost1@zg.t-com.hr
Web: www.radost-jaska.hr

Ravnatelj/ica: Jadranka Stojković
Školski koordinatori: Marija Svoboda, Mirjana Šimanović, Petra Golub
Godina stjecanja statusa: 2007
Trenutni status: Dijamantni status
Projekti :

 • Mi jedemo odgovorno - We Eat Responisible
 • Veliki lov na biljke - The Great Plant Hunt
 • Kišni dan

  PROJEKT 'KIŠNI DAN' odgojne skupine Krijesnice, Zvjezdice, Loptice i Slonići tijekom pedagoške godine provodili su aktivnosti u sklopu projekta pod nazivom 'Kišni dan'. U zajedničkom prostoru oformljen je centar istraživanja 'Voda'. Cilj projekta bio je povećati kvalitetan boravak djece na zraku te tako omogućiti uvjete za optimalan rast i razvoj djeteta. Zadaci ovog projekta bili su: proširiti spoznaje o vodi općenito (počevši od već stečenih spoznaja i postavljenih pitanja djece, razne aktivnosti i sadržaji iz svih područja, voda u prirodi, stanja vode, važnost vode za život, kruženje vode u prirodi), omogućiti stjecanje iskustava na tu temu (istraživanjem i eksperimentiranjem, neposrednim iskustvom – boravak na zraku + aktivnosti), kroz spoznaje o temi približiti djeci vremenske prilike i neprilike (kao uobičajen dio života koji zahtjeva određene prilagodbe ovisno o promjenama), razviti naviku samostalnog, odgovornog ponašanja i brige o sebi (praćenje vremenskih prilika, odgovarajuća obuća, odjeća, zaštitna oprema), u što većoj mjeri koristiti blagodati svježeg zraka (neophodnog za optimalan rast i razvoj djece). Neke od aktivnosti: voda u prirodi: vodni ciklus, vrste voda, slikanje u tehnici akvarela, igra vodom (zapremnina, tekuće stanje), slikanje “ledenim” bojama, otapanje u vodi (bilježenje), dopuna enciklopedijama i fotografijama, dopuna slikovnicama na temu (što je voda? što mi treba za život, bez čega ne mogu? voda – vrjednija od zlata), stihovi „Voda“, u vrijeme snijega-istraživanje i igra snijegom, otapanje u hladnoj i vrućoj vodi, isparavanje vode, pjesma „Kišna pjesma“, vodeni ksilofon, vrste oblaka, suradnja s Crvenim križem 'Male čiste ruke', 'Želim saznati još...' priprema za posjetu Državnom hidrometeorološkom zavodu u Zagrebu. Djeca kažu: 'Meni je bilo lijepo ići van na kišu! Osjećao sam se sretno! Volim kišu!', 'Marko i ja smo hvatali rukama i jezikom kišu i pili smo ju!', 'Super mi je bilo skakati po lokvicama!', 'Meni se sviđa kad možemo van kad pada kiša.', 'A ako bi onak grmilo ili bi bila tuča ili ledena kiša, onda ne!', 'Meni se to baš ne sviđa kad idemo po kiši jer moram držati kišobran.', 'Svidjelo mi se što smo hodali ispod kišobrana i na kiši narasli!', 'Najzabavnije je bilo kad smo sa kišobranima hodali po cesti!'. Odgojitelji navode da su zadovoljni s provođenjem projekta jer su djeca uvelike proširila spoznaje o kiši, ostalim padalinama i vodi općenito, riješili smo neke dileme s početka (nabavka potrebnih sredstava, hoće li roditelji htjeti sudjelovati,...), kišni dan nas više ne sprječava da izađemo, prošećemo ili npr. odemo na tjelesni u donji vrtić, djeca se samostalno spremaju za izlazak i ostavljaju kišobrane i kabanice na sušenje po povratku s boravka na zraku, samostalno procjenjuju stanje vani “Ne pada jako, možemo!”, vesele se izlascima na kišu. Poruka djece i odraslih je: 'Naša prognoza za budućnost: Veselo s kišom!'.

 • Dječja olimpijada

  Dječja olimpijada održava se kontinuirano od pedagoške godine 2008./2009. 12. po redu Dječja olimpijada nije održana zbog pandemije COVID-19. 13. po redu Dječja olimpijada će se ove pedagoške godine održati u skladu s higijensko-epidemiološkim mjerama.

 • TRADICIJSKI DORUČAK I BLAGOSLOV HRANE

  TRADICIJSKI DORUČAK I BLAGOSLOV HRANE - Blagoslovu hrane prethodio je 'Tradicijski doručak jaskanskog kraja' za roditelje spremljen s mnogo ljubavi i pažnje te poslužen u predvorju centralnog objekta. Roditeljima su poslužena jela koja su nekada jeli 'naši stari', ali i oni sami u svojem djetinjstvu. Namjera je bila potaknuti sjećanja i motivirati povratak izvornim zdravim navikama kulture pripreme i konzumiranja namirnica, a između ostalog bila je poslužena prežgana juha, trena kaša, greblica i žganci. Roditelji su reagirali iznenađenjem i srećom prisjećajući se okusa svojeg djetinjstva. Interesna skupina 'Mali vrtlari' je za svečanost blagoslova hrane pripremila plakat s prikazom aktivnosti u kojima su tijekom godine djeca brinula o vrtu. Djeca su uz pomoć svojih odgojiteljica pripremila zemlju, posijala sjeme i posadila biljke te vrijedno brinuli o njima (redovito čupali travu, okopavali i zalijevali biljke). Plodove koje smo ubrali i konzumirali za vrijeme obroka bili su: rajčice, jagode, luk, grah i krumpir,tikve, kukuruz i kelj. Od rajčice smo radili salatu, krumpir nam je poslužio kao prilog uz glavno jelo, jagodama smo se zasladili za desert, a lavandu smo iskoristili za mirisne vrećice. Bilo je tu i drugih aktivnosti kao što su: rezanje, vaganje, izrada taktilnih plakata, mozaika i šuškalica, provođenje raznih istraživačkih aktivnosti (promatranje luka mikroskopom ili izrada tunelića za putovanje sjemenja od jednog dijela posude do drugog), a dio sjemenja spremili smo za sjetvu idućeg proljeća. Svečanost 'Dani zahvalnosti za plodove zemlje'-blagoslov hrane upriličile su i članice eko interesne skupine 'Likovno-scenske' koje su ukrasile prostor tradicionalnim predmetima, igračkama, starinskim stolnjacima i ručnicima, jesenskim plodovima i dječjim radovima. Ovom prilikom promovirale su pjesmu „Hvala“ čiji je autor naša odgojiteljica Daniela Bobinski.