Eko škola

Osnovna škola Srdoči, Rijeka

Ante Modrušana 33
51 000 Rijeka

Telefon: 051 625 950
Fax: 625 797
E-mail: ossrdoci@gmail.com
Web: http://os-srdoci-ri.skole.hr/

Ravnatelj/ica: Ivan Vukić, mr.sc.
Školski koordinatori: Marija Jurin, Josipa Žic, Aleksandra Smolić
Godina stjecanja statusa: 2007
Trenutni status: Zlatni status
Projekti :

  • Žuti vrt

    Školski projekt \\\\\\\"Žuti vrt\\\\\\\". Naša Škola se u travnju 2016.. godine prijavila na Žmergov natječaj za lokalne školske inicijative na temu alternativnih sustava. Natječaj je proveden u sklopu EU projekta EAThink 2015. – Jedi lokalno, misli globalno. S Udrugom Žmergo, glavnim inicijatorom, potpisali smo ugovor o suradnji. Naš školski projekt \\\\\\\"Žuti vrt\\\\\\\" - uzgoj, sadnja i razvoj limuna, izabran je kao jedan od pobjedničkih. Limun je zanemarena biljka čiji su plodovi izrazito zdravi. Cilj je učenicima osvijestiti važnost limuna za zdravlje. Isto tako učenicima će se prezentirati problematika uzgoja hrane u moderno doba i važnost uzgoja i konzumacije proizvoda uzgojenih u skladu s ekološkim zahtjevima. 14. listopada 2016. dostavljene su sadnice i sav ostali potreban materijal u našu školu. Učenici eko skupina nižih i viših razreda naše škole marljivo su prionuli poslu. Presadili su sadnice u cvjetnjake, smjestili ih na zaklonjeno i osunčano mjesto. Ove nastavne godine nastavili smo s održavanjem sadnica. Učenici su se upoznali i s bolestima biljaka, te načinima ekološkoga tretiranja takvih biljaka.

  • Eko tjedan u OŠ Srdoči

    Iako je naša tradicionalna akcija čišćenja okoliša škole, popularnog naziva „Zelena čistka“, ove godine - što zbog proljetnih praznika, a što zbog gotovo neprestano lošeg vremena - odgađana gotovo cijeli mjesec nakon uobičajenog termina oko Dana planeta Zemlje, ipak je uspješno održana u petak, 17. svibnja čime smo se približili Danu biološke raznolikosti koji se obilježava 22. svibnja. I ovaj je put sudjelovalo preko 30 volontera iz MO Srdoči – pododbor za ekologiju VMO Srdoči, Udruge umirovljenika grada Rijeke – podružnica Srdoči, Udruge „Mavrica”, Udruge antifašista grada Rijeke - podružnica Srdoči, KD Čistoća, Inicijativa mladih „Sklonište” Srdoči, volonteri aktiva DDK Srdoči, kao i brojni roditelji. Osnovni „rekviziti“ kao i uvijek bili su vreće za smeće u kojima smo razvrstavali otpad, rukavice i razne sadnice, a oni „veći“ pozabavili su se i kopanjem, izgradnjom ukrasnih gredica i sl. čime je napravljen prvi korak u uređenju zapadnog dijela školskog dvorišta. Cilj je poučavanje učenika kako očuvati okoliš uz brigu i ljubav prema prirodi te davati pozitivan primjer njihovim vršnjacima, kao i razvijanje svijesti o ispravnom odlaganju otpada i mjerama za očuvanje okoliša. Osnovna škola \\\"Srdoči\\\" i ubuduće prvenstveno želi raditi na odgoju i obrazovanju učenika za zdrave stilove života te na lijepom i urednom okolišu škole, kao i biti aktivan partner brojnim udrugama i pojedincima volonterima našeg naselja i grada u brojnim akcijama izgradnje i razvoja ekološke svijesti naših učenika i građana.\\n

  • Shema školskog voća i povrća

    Ministarstvo poljoprivrede i OŠ \\\"Srdoči\\\" zajednički sudjeluju u sporazumu Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u Republici Hrvatskoj. Godišnji plan aktivnosti pratećih obrazovnih mjera uključuje: organiziranje satova kušanja voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda, sjetvu, sadnju i održavanje školskih vrtova, posjet poljoprivrednom gospodarstvu koje se bavi proizvodnjom voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda (stočarske farme) te aktivnosti usmjerene na povezivanje djece s poljoprivredom i predavanja - edukacija djece o poljoprivredi, zdravim prehrambenim navikama, lokalnim lancima opskrbe hranom, ekološkoj i održivoj proizvodnji i borbi protiv rasipanja hrane. Naša škola je uz suglasnost roditelja u četvrtak, 13. lipnja, organizirala posjet poljoprivrednom gospodarstvu koje se bavi proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda (stočarske farme), a sve u cilju povezivanja djece s poljoprivredom i upoznavanjem s proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda. Učenici 1. D s razrednicom učiteljicom Marijom Jurin i učenici 5. D razreda s razrednicom učiteljicom Josipom Žic su posjetili OPG “Majcani” iz Buzeta. Prilikom posjeta poljoprivrednog gospodarstva upoznati smo s uzgojem krava i teladi na stočnoj farmi, pasminama, prehrani životinja, procesu mužnje i proizvodnji mliječnih proizvoda te njihovoj distribuciji. Degustirali smo razne vrste jogurta, voćnih jogurta i sireva. Nakon posjeta OPG-u “Majcani” koji se nalaze nedaleko grada Buzeta, posjetili smo i sam centar grada. Uz dvjestotinjak stepenica popeli smo se do crkve, te se osvježili pored fontane uz sladoled. Divno je bilo vidjeti petaše i prvaše kako se već nakon kratkog vremena navikavaju na mirise i prizore sela. Uživali su hraniti krave, maziti telad i sa zanimanjem slušali sve što su ih naši dragi domaćini željeli naučiti o proizvodnji te visoko vrijedne namirnice. Posebice je ovaj posjet OPG-u bio značajan za onu djecu koja nikada do tada nisu vidjeli kravu osim na malim ekranima. Osvještavanje proizvodnih procesa dobivanja mlijeka sigurno će mnogu djecu motivirati da na jedan nov način razmišljaju i o konzumaciji mlijeka i mliječnih proizvoda.