Eko škola

Gimnazija Pula

Trierska 8
52100 Pula

Telefon: 052212144
Fax: 052212258
E-mail: gimnazija@gimnazija-pula.skole.hr
Web: http://gimnazija-pula.skole.hr/

Ravnatelj/ica: Filip Zoričić
Školski koordinatori: Teodora Beletić
Godina stjecanja statusa: 2001
Trenutni status: Platinasti status
Projekti :

  • Mi jedemo odgovorno - We Eat Responisible
  • PROJEKT ZNANJE ZA ODRŽIVO DJELOVANJE

    SAŽETAK PROJEKTA: projektom se uvodi održivi razvoj u formalno i neformalno obrazovanje u školama partnerima u Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Nakon edukacije školski timovi u suradnji sa udrugama provode program obrazovanja za održivi razvoj koristeći participativne metode učenja koje razvijaju kompetencije i motiviraju učenike na djelovanje i shvaćanje uloge vlastitog angažmana u društvenim promjenama. Edukacija o održivom razvoju u svakoj se školi provodi kroz redovnu nastavu integracijom održivog razvoja u različite predmete, fakultativnu nastavu, putem vannastavnih aktivnosti i kroz školski projekt. Naglasak je na djelovanju učenika koje uključuje roditelje i zajednicu, a posebna se pažnja posvećuje volontiranju učenika u zajednici. U suradnji sa nastavnicima izraditi će se priručnik za praktičnu provedbu nastave u području održivog razvoja.

  • Mi jedemo odgovorno

    Publikacija “Odgovorni, održivi i zdravi recepti” nastala je u sklopu europskog projekta eko obrazovanja “Mi jedemo odgovorno” u koji je uključeno 550 Eko-škola iz 9 europskih zemalja, članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, koji financira Europska unija, na temelju recepata dobivenih u sklopu radionica za učenike fakultativne nastave Socijalna ekologija/Lumeni Gimnazije Pula: -Odgovorno i zdravo kuhanje - ručak bez mesa, Udruga “Procvat zdravlja”; -Odgovorna marenda bez mesa i glutena, Zelena d.o.o. i Udruga za skrb oboljelih od celijakije Istarske županije, te recepata iz knjige “Kuhanjem do zdravog srca” i sa portala www.alternativazavas.hr, www.sirovahrana.hr, www.coolinarka.com … Autorica: Teodora Beletić

  • Eko lab

    Plastika, problem koji ostaje Plastika je vrlo važan materijal suvremenog društva i bez nje gotovo ne možemo. Porast proizvodnje plastike u posljednjih 65 godina, značajno je nadmašio proizvodnju ostalih materijala. Međutim, masovno i nepromišljeno korištenje rezultiralo je golemim povećanjem otpada, čemu svakodnevno svjedočimo – plastika i mikroplastika ugrožavaju mora i oceane, zagađuju tlo i pitku vodu, ugrožavaju prirodu i ljudsko zdravlje. Kako je moguće da za proizvode iznimno kratkog životnog vijeka koristimo materijal iznimno dugačkog životnog vijeka? Nedavne promjene u globalnom recikliranju i tržištu otpadom koje se odnose na zabranu Kine na uvoz plastičnog otpada, razvijenim zemljama zadale su mnoge probleme. Europska Unija odvozila je preko 60% svog plastičnog otpada u Kinu. Što s otpadom koji sada ostaje u našem dvorištu? Mnoge zemlje u razvoju preuzele su dio tog uvoza iako nemaju adekvatne infrastrukture za taj otpad prihvatiti i reciklirati, a što je vrlo opasno kako za okoliš tako za zdravlje ljudi. Također, otvorila su se nova vrata za još masovnije nelegalno trgovanje otpadom. Aktivnosti se provode kroz konkretan primjer problema plastičnog otpada. U okviru EKO LAB-a učenici će istraživati na koji način mogu stvoriti nove proizvode od plastičnog otpada korištenjem mašina za recikliranje plastike i 3D tehnologije štampanja s dobivenim recikliranim filamentom.