Eko škola

Strukovna škola Eugena Kumičića, Rovinj

Carducci 13
52 210 Rovinj

Telefon: 052/ 81 30 47
Fax: 052/ 81 80 42
E-mail: ssek@pu.t-com.hr
Web: http://www.ssek.hr

Ravnatelj/ica: Emil Nimčević, prof.
Školski koordinatori: Marija Orbanić, dr.vet.med., Tanja Ranić Rovis, prof.
Godina stjecanja statusa: 2002
Trenutni status: Dijamantni status
Projekti :

  • Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje
  • Ekološki kviz 'Lijepa Naša'
  • Rovinj - biser podmorja

    ROVINJ – BISER PODMORJA 2019.\\\\\\\\n\\\\nSŠEKumičića - voditelj: Marija Orbanić, dr.vet.med. , nastavnica biologije i ekologije\\\\nUčenici:10 učenika drugih razreda\\\\nSŠZČrnje -voditelj: Pamela Budicin, prof. biologije i kemije, nastavnica kemije\\\\nUčenici: 10 učenika drugih razreda \\\\nOve godine je projekt realiziran u suradnji s Klubom za podvodne aktivnosti Rovinj u subotu, 8. lipnja 2019. \\\\nProgram:\\\\n1. Upoznavanje s opremom, sporazumjevanjem, disanjem i pravilima ponašanja u vodi\\\\n2. Probni zaroni za učenike i mentore uz stručno vodstvo instruktora ronjenja\\\\n3. Predavanje znanstvenice i CIM-a Rovinj dr.sc. Daniele marić o toksičnim algama\\\\n4. Evaluacija uz domjenak\\\\n5. Eko-akciju čišćenja plaže i podmorja na otoku Sv.andrija\\\\nCiljevi projekta.\\\\n1. Upoznati ekosustav podmorja i razvijanja ekološke svijesti mladih\\\\n2. Upoznati učenike s utjecajem morskih algi na morski ekosustav i na kupače\\\\n3. Povezivanje različitih zanimanja u realizaciji projekta i razvijanje timskog rada\\\\n4. Poticanje suradnje sa znanstvenim institucijama \\\\n5. proći osnovni tečaj ronjenja kroz program Discovery Dive, osposobljavanja učenika, te stjecanje znanja i vještina iz ronjenja \\\\n6. Sudjelovanje učenika u programu Eko-akcije čišćenje podmorja Rovinja

  • Tri kantuna u hiži sardeline i tabachine

    Tri kantuna u hiži Tabachine i Sardeline projekt je koji spaja kulturu, turizam i gastronomiju. \nIsti propituje, istražuje i osvještava memoriju onih koje su na ovome području radile prije nas, žene radnice koje su u 19 i početkom 20. stoljeća radile u Tvornici duhana i Tvornici riba u Rovinju. \nNaše promišljanje o tim ženama, uvjetima njihova rada, emancipaciji ali i diskriminaciji, započinje predavanjem kustosice Etnografskog muzeja iz Pazina, kulturne antropologinje i voditeljice ekomuzeja „Batana“ Tamare Nikolić Đerić. \nTežak fizički rad ženskih radnica (koje su činile preko 90% ukupne radne snage) u smjenama od po 12 sati, rad je koji je opjevan i u tradicionalnim rovinjskim pjesmama. \n„Miris“ duhana, „smrad“ riba, sreća zbog mogućnosti zapošljavanja ali i tuga što je radnicama posao zbilja nužan, i što se zbog njega ostavlja ono najvažnije-dijete (pa i ono staro tek mjesec dana). \nSvijest društva koje u 19 stoljeću osjeća potrebu za stvaranjem dječjeg vrtića unutar tadašnjih tvornica sve je to priča koju učenici istražuju, i kojoj dajemo homagge.\n Na koji način? Upravo će naše heroine, Tabachine (radnice u Tvornici duhana) i Sardeline (radnice u Tvornici ribe) postati nositeljice priče koja će gostima našega grada, u okviru originalnoga suvenira biti predstavljene. \npripremili smo suvenir koji odiše tradicijom, baštinom ali nudi i doživljaj Rovinja, koji nije samo sunce, more, hoteli već je i baština, topla ljudska priča, u konačnici emocija sama.\nKako? Zajedno sa udrugom za razvoj kreativnih industrija Faro 11, a uz mentoriranje stručne učiteljice slastičarstva Silvije Cah, učenici su osmislili dvije vrste slastica, čokoladne praline Sardeline, i suhi kolačići Tabachine. \nPosjetili smo pogone Mirne i upoznali uvjete rada nekad i danas. S nastavnikom kuharstva učenići su spremali 6 tradicionalna jela od srdele. Rezultat je mini kuharica Tri kantuna u hiži sardeline koju smo prestavili uz degustaciju jela 30. svibnja 2019.\n

  • Jela s likovnih djela (Freske na pijatu)

    Istra je regija bogate kulture. Blago istarske kulture je šaroliko, od Prapovijesti do post moderne. Jedna od tih likovnih praksi jesu istarske freske koje su od istraživanja akademika Branka Fučića na ovamo, postala opće mjesto Istarske kulture. U suradnji sa Muzejom grada Rovinja, odnosno kustosom Damirom Matoševićem i uz potporu Porečko-Pulske biskupije koja će nam omogućiti ulaz u sakralne objekte, odlazimo na teren. Detektirali smo pet crkvica koje među svojim motivima imaju i scenu Posljednje večere odnosno hrane na trpezi. Crkvice koje smo istražili su: Sv. Duh u Balama, Sv. Trojstvo u Žminju, Sv. Barnaba u Vižinadi, Sv. Marije u Bermu i SV. Jakova u Bačvama (Višnjan) Učenici su freske fotografirati, posebno one sa motivom hrane.Nakon terenskog istraživanja, etnologinja (kulturna antropologinja) predsjednica udruge Batana, i voditeljica istoimenog eko-muzeja Tamara Nikolić Đerić održala nam je predavanje o etnološkom aspektu hrane. Nakon terenskog istraživanja i teoretskog predavanja, učenici su uz mentorstvo Marije Orbanić, nastavnice poznavanja robe i prehrane i Tihomira Horvata, stručnog učitelja kuharstva pripremili hranu sa fresaka. Svaki vizualni motiv (hrane) pripremili smo na dva načina, tradicionalan te reinterpretiran.Pripremljenu hranu, posluženu na tanjuru, smo fotografirali. Fotografije fresaka i fotografije hrane spojili smo u kratkoj kuharici Jela s likovnih djela (freske na pijatu). Uz fotografije jela nalaze se recepti na talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku.Prezentacija sa degustacijom spravljenih jela bila je 8. rujna 2018. \\nCilj projekta:\\n1. Upoznajući lokalnu kulturnu i eno—gastro baštinu, učenici su osim znanja, u samom procesu učenja razvili osjećaj pripadnosti, razumijevanja i (samo)poštovanja.\\n2. Promicanje Istre kao destinacije za razvoj kulturnog i eno-gastro turizma\\n3. Povezivanje i nadopunjavanje različitih zanimanja u realizaciji projekta i razvijanje timskog rada.\\n4. Učenje mladih o važnosti poznavanja i zaštite kulturne i eno-gastro baštine i valorizacije iste.\\n5. Poticanje suradnje sa znanstvenim institucijama, turističkim gospodarstvom i lokalnom zajednicom

Eko odbor

Eko odbor

Članovi eko odbora:
  • Emil Nimčević, ravnatelj
  • Marija Orbanić, koordinator
  • Tanja Ranić Rovis, koordinator
  • Dubravka Crismanich, nastavničko vijeće
  • Vasna Ivanišević, kum Maistra d.d.
  • Mirko Vuković, kum Valalta d.o.o.
  • Marin Šimunović, roditelj
  • Igor Brnobić, tehnička služba
  • Mauro Šturman, učenik, 4.r.
  • Adriana Milli, učenica, 4.r.
  • Marlen Damijanić, učenica 3.r.
  • Valentina Bančić, učenica 2.r.
  • Robert Tonkin, učenik 2.r.4

Godišnji plan i program Eko škole

Naziv teme: Zdrav život
Cilj:
  • podići svijest učenika o važnosti zdrave, racionalne prehrane za psihofizičku kondiciju i zdravlje
  • uključivanje što većeg broja učenika u projekte o zdravom  životu

 


Zadatak:
  • provedba projekta “Tri kantona u hiži sardeline”
  • radionice za sve razrede ugostitelja na temu: Srdela, zdravlje iz Jadrana 
  • suradnja s Agroudrugom na uvođenju voća za marendu učenicima 

Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Škosla godina 2018./2019.

  • anketiranje učenika nakraju nastavne godine

Nositelji:
  • učenici 3.C razreda, zanimanje THK
  • učenici 2.D razreda, zanimanje kuhar
  • nastavnica poznavanje robe i prehrane
  • stručni učitelj kuharstva
Naziv teme: Štednja vode
Cilj:
  • smanjiti potrošnju vode u školi
  • edukacija učenika, roditelja i djelatnika o racionalnom korištenju vode u školi i domaćinstvu
  • podizanje razine svijesti učenika o važnosti vode za život na Zemlji

 


Zadatak:
  • ugradnja automatskih mješalica (senzorskih) u sanitarne prostorije
  • ugradnja nužnika s dvostrukim ispiranjem gdje ih još nema

Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Školska godina 2018./2019.

  • mjerenje potrošnje vode na mjesečnoj razini

Nositelji:
  • nastavnica vodoinstalacija
  • učenici 2. i 3. razreda, zanimanja vodoinstalater
  • tehničko osoblje škole
Naziv teme: Štednja energije
Cilj:
  • smanjiti potrošnju energije
  • rad na uvođenju prirodnih izvora energije
  • rad na edukaciji učenika, roditelj i djelatnika kako možemo štedjeti energiju

 


Zadatak:
  • ugradnja tavanske izolacije na starom djelu zgrade
  • ugradnja zastora u učionicama gdje nedostaju
  • ugradnja termostata na radijatore u sve prostorije
  • postavljanje štedljivih žarulja u prostorije koje ih još nemaju

Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Tijekom školske godine 2018./2019.

  •  mjesečna kontrola potrošnje energije.

Nositelji:
  • nastavnici strukovnih predmeta elektrotehnike i strojarstva
  • učenici 2. i 3. razreda zanimanje elektroinstalater
  • tehničko osoblje škole

Praćenje stanja i ocjenjivanje

Naziv teme: Štednja energijre
Ostvareni ciljevi:
  • smanjena potrošnja energije u prvih 6 mjeseci 2019. po učeniku
  • održane radionice s učenicima i djelatnicima na temu, Kako možemo štedjeti energiju

Realizirani zadaci:
  • postavljene štedne žarulje u sve prostorije
  • izrađena studija o energetskoj učinkovitosti
  • obnovljene instalacije u starom djelu zgrade
  • postavljeni zastori u prostorije gdje nisu bili

Vrijeme realizacije:

Tijekom školske godine 2018./2019.


Nositelji:
  • 6 učenika 2.B razreda, zanimanje elektroinstalater
  • 5 učenika 6.B razreda, zanimanje elektroinstalater
  • nastavnik PN elektrotehnike
  • kućni majstor
Naziv teme: Štednja vode
Ostvareni ciljevi:
  • smanjena potrošnja vode u prvih 6 mjeseci 2019. godine po učeniku
  • povećana svijest učenika o značaju vode za život na Zemlji

Realizirani zadaci:
  • provedena edukacija u svim razredima i na Vijeću roditelja o racionalnom korištenju vode u školi i domaćinstvu
  • ugrađeni nužnici s dvostrukim ispiranjem

Vrijeme realizacije:

Kroz nastavnu godinu 2018./2019.


Nositelji:
  • 6 učenika 3.B razreda, zanimanje vodoinstalater
  • 10 učenika 4.C razreda, zanimanje THK
  • nastavnica vodoinstalacija
  • nastavnik PN vodoinstalacija
Naziv teme: Zdrav život
Ostvareni ciljevi:
  • povećan broj učenika koji nose od kuće zdravu, kuhanu marendu (povrće, riba, bijelo meso)
  • povećana konzumacija voća u školi i kod kuće (prema anketi roditelja)
  • povećan interes učenika za rad na projektima zdrave prehane

Realizirani zadaci:
  • uspješno realiziran projekt Tri kantuna u hiži sardeline
  • nastavljena uspješna suradnja s Agroudrugom Rovinj na doniranju voća i povrća za učeničke vježbe kuharstva ( učenici pripremljena jela pojedu)
  • održane radionice: Srdela, zdravlje iz jadrana

Vrijeme realizacije:

Od veljače do lipnja 2019.


Nositelji:
  • 13 učenika 3.C razreda, zanimanje THK
  • 12 učenika 2.D razreda, zanimanje kuhar
  • nastavnica poznavanja robe i prehrane
  • nastavnica povijesti hrv. kulturne baštine
  • nastavnik kuharstva

Obavješćivanje javnosti i uključivanje medija

Eko kodeks

Eko kodeks:

1. Na ovom si planetu samo posjetitelj, stoga se od tebe očekuje da ga  ostaviš kakvog si ga zatekao, ili u još boljem stanju.

2. Svoju osobnost izražavaj na stvaralački način.

3. Budi samodiscipliniran u malim stvarima svog života.

4. Čuvaj prirodu, to je tvoja obaveza jer ona ti život daje.

5. Shvati, nema zdravlja čovjeka bez zdravlja okoliša u kojem čovjek živi.

6. Ne zaboravi, nisi vlasnik Zemlje, ti si samo njen zaštitnik i čuvar.


Eko himna: