Eko škola

Strukovna škola Eugena Kumičića, Rovinj

Carducci 13
52 210 Rovinj

Telefon: 052/ 81 30 47
Fax: 052/ 81 80 42
E-mail: ssek@pu.t-com.hr
Web: http://www.ssek.hr

Ravnatelj/ica: Emil Nimčević, prof.
Školski koordinatori: Marija Orbanić, dr.vet.med., Tanja Ranić Rovis, prof.
Godina stjecanja statusa: 2002
Trenutni status: Dijamantni status
Projekti :

  • Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje
  • Ekološki kviz 'Lijepa Naša'
  • Rovinj - biser podmorja

    ROVINJ – BISER PODMORJA 2019.\\\\\\\\n\\\\nSŠEKumičića - voditelj: Marija Orbanić, dr.vet.med. , nastavnica biologije i ekologije\\\\nUčenici:10 učenika drugih razreda\\\\nSŠZČrnje -voditelj: Pamela Budicin, prof. biologije i kemije, nastavnica kemije\\\\nUčenici: 10 učenika drugih razreda \\\\nOve godine je projekt realiziran u suradnji s Klubom za podvodne aktivnosti Rovinj u subotu, 8. lipnja 2019. \\\\nProgram:\\\\n1. Upoznavanje s opremom, sporazumjevanjem, disanjem i pravilima ponašanja u vodi\\\\n2. Probni zaroni za učenike i mentore uz stručno vodstvo instruktora ronjenja\\\\n3. Predavanje znanstvenice i CIM-a Rovinj dr.sc. Daniele marić o toksičnim algama\\\\n4. Evaluacija uz domjenak\\\\n5. Eko-akciju čišćenja plaže i podmorja na otoku Sv.andrija\\\\nCiljevi projekta.\\\\n1. Upoznati ekosustav podmorja i razvijanja ekološke svijesti mladih\\\\n2. Upoznati učenike s utjecajem morskih algi na morski ekosustav i na kupače\\\\n3. Povezivanje različitih zanimanja u realizaciji projekta i razvijanje timskog rada\\\\n4. Poticanje suradnje sa znanstvenim institucijama \\\\n5. proći osnovni tečaj ronjenja kroz program Discovery Dive, osposobljavanja učenika, te stjecanje znanja i vještina iz ronjenja \\\\n6. Sudjelovanje učenika u programu Eko-akcije čišćenje podmorja Rovinja

  • Tri kantuna u hiži sardeline i tabachine

    Tri kantuna u hiži Tabachine i Sardeline projekt je koji spaja kulturu, turizam i gastronomiju. \nIsti propituje, istražuje i osvještava memoriju onih koje su na ovome području radile prije nas, žene radnice koje su u 19 i početkom 20. stoljeća radile u Tvornici duhana i Tvornici riba u Rovinju. \nNaše promišljanje o tim ženama, uvjetima njihova rada, emancipaciji ali i diskriminaciji, započinje predavanjem kustosice Etnografskog muzeja iz Pazina, kulturne antropologinje i voditeljice ekomuzeja „Batana“ Tamare Nikolić Đerić. \nTežak fizički rad ženskih radnica (koje su činile preko 90% ukupne radne snage) u smjenama od po 12 sati, rad je koji je opjevan i u tradicionalnim rovinjskim pjesmama. \n„Miris“ duhana, „smrad“ riba, sreća zbog mogućnosti zapošljavanja ali i tuga što je radnicama posao zbilja nužan, i što se zbog njega ostavlja ono najvažnije-dijete (pa i ono staro tek mjesec dana). \nSvijest društva koje u 19 stoljeću osjeća potrebu za stvaranjem dječjeg vrtića unutar tadašnjih tvornica sve je to priča koju učenici istražuju, i kojoj dajemo homagge.\n Na koji način? Upravo će naše heroine, Tabachine (radnice u Tvornici duhana) i Sardeline (radnice u Tvornici ribe) postati nositeljice priče koja će gostima našega grada, u okviru originalnoga suvenira biti predstavljene. \npripremili smo suvenir koji odiše tradicijom, baštinom ali nudi i doživljaj Rovinja, koji nije samo sunce, more, hoteli već je i baština, topla ljudska priča, u konačnici emocija sama.\nKako? Zajedno sa udrugom za razvoj kreativnih industrija Faro 11, a uz mentoriranje stručne učiteljice slastičarstva Silvije Cah, učenici su osmislili dvije vrste slastica, čokoladne praline Sardeline, i suhi kolačići Tabachine. \nPosjetili smo pogone Mirne i upoznali uvjete rada nekad i danas. S nastavnikom kuharstva učenići su spremali 6 tradicionalna jela od srdele. Rezultat je mini kuharica Tri kantuna u hiži sardeline koju smo prestavili uz degustaciju jela 30. svibnja 2019.\n

  • Jela s likovnih djela (Freske na pijatu)

    Istra je regija bogate kulture. Blago istarske kulture je šaroliko, od Prapovijesti do post moderne. Jedna od tih likovnih praksi jesu istarske freske koje su od istraživanja akademika Branka Fučića na ovamo, postala opće mjesto Istarske kulture. U suradnji sa Muzejom grada Rovinja, odnosno kustosom Damirom Matoševićem i uz potporu Porečko-Pulske biskupije koja će nam omogućiti ulaz u sakralne objekte, odlazimo na teren. Detektirali smo pet crkvica koje među svojim motivima imaju i scenu Posljednje večere odnosno hrane na trpezi. Crkvice koje smo istražili su: Sv. Duh u Balama, Sv. Trojstvo u Žminju, Sv. Barnaba u Vižinadi, Sv. Marije u Bermu i SV. Jakova u Bačvama (Višnjan) Učenici su freske fotografirati, posebno one sa motivom hrane.Nakon terenskog istraživanja, etnologinja (kulturna antropologinja) predsjednica udruge Batana, i voditeljica istoimenog eko-muzeja Tamara Nikolić Đerić održala nam je predavanje o etnološkom aspektu hrane. Nakon terenskog istraživanja i teoretskog predavanja, učenici su uz mentorstvo Marije Orbanić, nastavnice poznavanja robe i prehrane i Tihomira Horvata, stručnog učitelja kuharstva pripremili hranu sa fresaka. Svaki vizualni motiv (hrane) pripremili smo na dva načina, tradicionalan te reinterpretiran.Pripremljenu hranu, posluženu na tanjuru, smo fotografirali. Fotografije fresaka i fotografije hrane spojili smo u kratkoj kuharici Jela s likovnih djela (freske na pijatu). Uz fotografije jela nalaze se recepti na talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku.Prezentacija sa degustacijom spravljenih jela bila je 8. rujna 2018. \\nCilj projekta:\\n1. Upoznajući lokalnu kulturnu i eno—gastro baštinu, učenici su osim znanja, u samom procesu učenja razvili osjećaj pripadnosti, razumijevanja i (samo)poštovanja.\\n2. Promicanje Istre kao destinacije za razvoj kulturnog i eno-gastro turizma\\n3. Povezivanje i nadopunjavanje različitih zanimanja u realizaciji projekta i razvijanje timskog rada.\\n4. Učenje mladih o važnosti poznavanja i zaštite kulturne i eno-gastro baštine i valorizacije iste.\\n5. Poticanje suradnje sa znanstvenim institucijama, turističkim gospodarstvom i lokalnom zajednicom