Eko škola

Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark, Osijek

Drinska 12 b
31000 Osijek

Telefon: 031/274-811
Fax: 031/274-812
E-mail: centar@centar-istark-os.skole.hr
Web: centar-istark-os.osijek.hr

Ravnatelj/ica: Edit Lemal
Školski koordinatori: Katica Rogač, Ljiljana Karanović i Klaudija Ćurković
Godina stjecanja statusa: 2016
Trenutni status: 1. obnova
Projekti :

  • Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje
  • Ekološki kviz 'Lijepa Naša'
  • Život nekad i sada

    Upoznati načine života nekad i sada te na primjerima dobrog gospodarenja podržati središnju temu godišnjeg plana i programa Eko škole a to je samoodrživost.

  • Kompostiranje

    Čišćenje i pripremanje komposišta, obnova materijala za kompost, stvaranje kompostne mase, provjetravanje, naseljavanje kalifornijskih glista svakodnevna briga za kompost.

  • Zdravo kuhamo i jedemo

    Priprema zdravih obroka kroz edukacije o pravilnoj i zdravoj prehrani i praktične radionice pripreme toplih zdravih obroka.

Eko odbor

Članovi eko odbora:
  • Predstavnici učenika: Klara Šujić i Adrian MInkoš;
  • Predstavnici Roditelja: Juraj Klarić, Zoran Filipović, Damir Ribić;
  • Predstavnici učitelja: Kataica Rogač, Ljiljana Kranović, Klaudija Ćurković, Vlado Mišković, Tomislav Miočić
  • Predstavnici tehničkog osoblja: Franjo Huk, Danijela Sopjanac
  • Vanjski suradnici. Udruga za zaštitu prirode i okliša Zeleni Osijek, Udruga Centar za kompost, Javna ustanova Park prirode Kopački rit, Udruga za zaštitu prirode i okoliše "Zlatna greda", Suzana Tretinjak
  • Kum Eko škole Unikom d.o.o.

Godišnji plan i program Eko škole

Naziv teme: Zdrava prehrana
Cilj:
  • Razvoj zdravih prehrambenih navika kod učenika.
  • Uvoeđnje zaboravljenih namirnica u prehranu
  • Pravilno pripremanje zdravih obroka

Zadatak:
  • Edukacija o vrstama namirnica
  • Edukacija o pravilnom načinu pripremanja namirnica
  • Uvođenje zaboravljenih namirnica i njihovo pripremanje
  • Zamjena nezdravih namirnica nekim zaboravljenim u "fast food" prehrani

Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Tijekom školske godine 2018./2019.

  • smanjene težine učenika i poboljšanje općeg zdravstvenog stanja učenika; suradnja s roditeljima kroz izmjenu kućnih jelovnika

Nositelji:
  • Učenici odgojno - obrazovnih skupina kronološeke dobi od 17 -21 godine
  • Klaudija Ćurković i Lidija Radić, učiteljice
Naziv teme: Samoodrživost - proizvodnja i recikliranje
Cilj:
  • Samoodrživost - pravilnim prikupljanjem, razvrstvanjem i recikliranjem otpada izraditi nove predmete od uporabne i estetske vrijednosti koje ćemo prodavati na  prodajnim štandovima i time omogućiti izradu novih predmeta i potrošnog materijala tijekom godine.

Zadatak:
  • Zadatka nam je smanjiti količinu otpada koji nastaje u školi, reciklirati ga i osigurati određena materijalna sredstva za daljnji rad
  • Educirati učenike o važnim datumima i aktivnostima koje provodimo u cilju razvijanja svijesti o zaštiti okoliša
  • Povećati oporabu svih vrsta otpada

Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Tijekom školske godine 2018./2019.

  • kontrola smanjivanja količine otpada, kontrola oporabljenog otpada i izračun isplativost proizvodnje recikliranog otpada.

Nositelji:
  • Učenici i učitelji Centra

Praćenje stanja i ocjenjivanje

Naziv teme: Zdrava prehrana - upoznajmo zaboravljenje namirnice i način njihove prehrane
Ostvareni ciljevi:
  • Poboljšanje zdravstvenog stanja učenika
  • Uvođenje zdravije prehrane u kućne jelovnike učenika
  • Prepoznavnje važnosti pripremanja hrane na "stari" način
  • Ušteda vremena, energije i namirnica

Realizirani zadaci:
  • Edukacija učenika o zamjeni nezdravih namirnica zaboravljenim zdravim namirnicama u prehrani - zamjena šećera rogačem ili medom; zamjena bijele riže nekim drugim žitarica ( inegralinm, heljda, pir, raž, zob; slanutak, leća
  • Priprema zdravih namaza 
  • Priprema u kojoj se ne koristi mikrovalna, mikseri i friteza, koji uništavaju nutritivne vrijednosti namirnica

Vrijeme realizacije:

Tijekom školske godine 2018./2019.


Nositelji:
  • Učenici odgojno - obrazovnih skupina kronološke dobi od 17 -21 godine i učiteljice Klaudija Ćurković i Lidija Radić
Naziv teme: Samoodrživost - proizvodnja i recikliranje
Ostvareni ciljevi:
  • Prikupljali smo papir, drvo, tkanine, plastiku, konzerve, staklo, ulje baterije, tetrapak. Pravilno ga zbrinjavali ( ulje, baterije, toneri, elektronski otpad) i dali u otkup kod za to predviđenih otkupljivača.
  • Od ostalih vrsta otpada izrađivali smo predmete ukrasne i uporabne
  • (vaze, stalke, aranžmane, torbe, slike, čestitke, lampe, ogrlice , igračke, hranilice za životinje, kaliće za cvijeće)

Realizirani zadaci:
  • Prikupljanje otpada, razvrstvanje, recikliranje i pohranjivanje istoga kod otkupljivača
  • Izrada predmeta
  • Prodaja predmeta
  • Nabavka ostalih sredstava za izradu istih od prodaje recikliranih predmeta

Vrijeme realizacije:

Tijekom školske godine 2018./2019.


Nositelji:
  • Svi učenici i djelatnici Centra

Eko kodeks

Eko kodeks:

Otkrijmo tajne prirode jer je veličanstvena!

Sačuvajmo ih i uzvratimo joj kroz djela naših ruku!


Eko himna: