Eko škola

Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog, Zabok

Đački put 1
49210 Zabok

Telefon: 049/221-050
Fax: 049/223-623
E-mail: os-ksaver-sandor-djalski@kr.t-com.hr
Web: http://os-ksaver-sandor-djalski-zabok.skole.hr/

Ravnatelj/ica: Tomislav Polanović
Školski koordinatori: Božena Dragčević
Godina stjecanja statusa: 2005
Trenutni status: Dijamantni status
Projekti :

 • Kampanja 'Za manje otpada' - Litter Less Campaign
 • Veliki lov na biljke - The Great Plant Hunt
 • Monitoring kockavice

  Pod voditeljstvom profesorice Božene Dragčević i djelatnika Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, učenici Marko Majstorović, Franjo Dugorepec, Jakov Tušek, Borna Švaljek, Tena Balen, Karla Franjčec, Lucija Mučnjak i Anamarija Pernjek proveli su akciju prebrojavanja kockavice. Na površini veličine 25m2 na lokaciji Kaštel ispod naselja Jadeki u okolici Zaboka učenici su određivali gustoću i brojnost ove strogo zaštićene i ugrožene biljke te su sve potrebne podatke zapisivali u poseban formular. Pod voditeljstvom profesorice Božene Dragčević i djelatnika Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, učenici Marko Majstorović, Franjo Dugorepec, Jakov Tušek, Borna Švaljek, Tena Balen, Karla Franjčec, Lucija Mučnjak i Anamarija Pernjek proveli su akciju prebrojavanja kockavice. Na površini veličine 25m2 na lokaciji Kaštel ispod naselja Jadeki u okolici Zaboka učenici su određivali gustoću i brojnost ove strogo zaštićene i ugrožene biljke te su sve potrebne podatke zapisivali u poseban formular.

 • Orhideje

  Već duži niz godina učenici naše škole istražuju zaštićene biljke u okruženju. Ove godine posebno smo se posvetili orhidejama. Tema orhideje bila je predstavljena na ovogodišnjem ekološkom kvizu Lijepa naša. Ukupno smo istražili 10-tak vrsta te želimo educirati učenike kao i građane ovim prekrasnim biljkama; zavodnicama iz prirode.

 • Zlatna jesen zabočka

  Učenici 6. i 7. razreda na satu biologije obradili su gradivo kontinentalnih listopadnih šuma i plodova jeseni te su novostećeno znanje primijenili u izradi plakata kojima su najavili tradicionalnu manifestaciju Zlatna jesen zabočka. Održana je 26. rujna u našoj školi. Tamo su bili predstavljeni najbolji zagorski proizvodi hrane i pića te kultura i tradicija našeg kraja.