Eko škola

Osnovna škola Lučac, Split

Omiška 27
21000 Split

Telefon: 021 482970
Fax: 021 482967
E-mail: oslucac@os-lucac-st.skole.hr
Web: http://os-lucac-st.skole.hr/

Ravnatelj/ica: Mario Šarić
Školski koordinatori: Ana Brajević
Godina stjecanja statusa: 2003
Trenutni status: Dijamantni status
Projekti :

  • Uređenje školskog vrta

    Uređenje školskog vrta je zajednička aktivnost koja se već godinama provodi u školi. Cilj je osposobljavanje učenika za njegovanje i održavanje čiste i uredne okoline škole. Aktivnosti: 1) Posađene su masline od kojih se izrađuje maslinovo ulje koje se prezentira na smotrama učeničke zadruge. 2) S ciljem zaštite okoliša i održivog gospodarenja otpadom je izgrađeno kompostište. Izrađeni kompost za opskrbu vrta započeo je rezanjem maslina i usitnjavanjem grana te odlaganjem u novoizgrađeno kompostište. 3) Sadnja novog ljekovitog, začinskog i ukrasnog bilja te održavanje postojećeg. Sva razredna odjeljenja od 1. do 4. razreda zajedno sa svojim učiteljima imaju dio vrta koji tijekom godine uspješno njeguju. Učenici viših razreda uključeni su u održavanje školskog vrta kroz izvannastavne aktivnosti i projekte. 4) Planira se izgradnja nadstrešnice kako bi se u vrtu mogla održavati nastava u prirodi.

  • Odgovorno postupanje s otpadom

    S ciljem njegovanja eko statusa škole i razvijanja ekološke svijesti kod svih učenika u školi realiziraju se brojne aktivnosti po principu smanji, ponovno koristi i recikliraj! Učenici su sudjelovali u dva projekta: 1. \\\\\\\\\\\\\\\'Možemo li od otpada izraditi slikovnicu?\\\\\\\\\\\\\\\' 2. \\\\\\\\\\\\\\\'Od smeća do cvijeća\\\\\\\\\\\\\\\'. Projekti su prijavljeni na gradski natječaj te je ostvarena suradnja s lokalnom zajednicom (Udrugom Sunce i Čistoćom d.o.o.). Prvi spomenuti projekt osvojio je prvo mjesto te su učenici nagrađeni besplatnim Zelenim izletom. Na razini škole potiče se odvojeno prikupljanje otpada. Po cijeloj školi su postavljene kutije \\\\\\\\\\\\\\\'Samo za papir\\\\\\\\\\\\\\\' u koje je prikupljeno više od 100 kg starog papira, u atriju škole nalazi se spremnik za stare baterije, a prikupljanje plastičnih čepova je postala tradicionalna akcija koja ima humanitarni karakter. Održavaju se radionice izrade nakita od papira. Učenici izrađuju edukativne panoe i letke kojima informiraju i potiču druge učenike o važnosti odgovornog postupanja s otpadom.

  • Zdrava prehrana (provodi se u sklopu Školskog preventivnog programa)

    Cilj Školskog preventivnog programa je poboljšanje kvalitete života učenika pri čemu je jedna od osnovnih namjena razvijanje motivacije za zdrave stilove života. U okviru programa organizirane su radionice pripreme samostalnih zdravih obroka. Učenici su učili o zdravim namirnicama, kako ih prepoznati i odabrati. Izrađivali su plakate s popisom zdravih namirnica i prijedloga za doručak. Praktičan rad je zahtijevao pretvaranje školskih klupa u kuhinjske stolove za kojima su učenici pripremali zdrave obroke sastavljene od voća, mliječnih proizvoda, žitarica... Potom su blagovali pripremljene obroke su zajedno sa svojim učiteljima. Kroz program je ostvarena i suradnja s roditeljima jer nam se pridružila majka učenika naše škole koja je po struci nutricionistkinja. Učenici su pokazali zadovoljstvo ovakvim tipom radionica zbog čega planiramo nastaviti i dalje edukaciju o važnosti zdravog obroka.