Eko škola

Osnovna škola Vjekoslava Paraća, Solin

Dudini 17
21210 Solin

Telefon: 021-: 217 – 876
Fax: 021-217 – 876
E-mail: admin@os-vparac-solin.skole.hr
Web: http://os-vparac-solin.skole.hr/

Ravnatelj/ica: Đuro Baloević
Školski koordinatori: Simona Lucić
Godina stjecanja statusa: 2002
Trenutni status: Dijamantni status
Projekti :

 • Kampanja 'Za manje otpada' - Litter Less Campaign
 • Mi jedemo odgovorno - We Eat Responisible
 • Projektni dan - Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

  I ove godine različitim aktivnostima obilježili smo Dane kruha i dane zahvalnosti za plodove zemlje. Učenici i učitelji organizirali su zdravi doručak u školi uz puno voća i jesenskih plodova, crtali su stare alate vezane uz uzgoj pšenice i proizvodnju kruha, izrađivali su ukrase i sl.

 • Mi jedemo odgovorno - We Eat Responisible

  Uz Dane kruha, učenici 3. b razreda sudjelovali su na radionici \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Vitaminska bomba\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" u Stelli Croatici u Klisu. Poslušali smo prezentaciju o vitaminima i mineralima potrebnima za zdrav život. Naučili smo u kojim namirnicama pronalazimo pojedine vitamine i minerale. Prema uputama, napravili smo tri vrste smoothija koje smo isprobali. Nakon toga smo provjerili što smo naučili u kratkom kvizu. Počastili smo se zdravim muffinima i čajem. Razgledali smo staro selo i botanički vrt. Bilo nam je odlično i opet bismo išli! Domaćinima je bilo drago što smo došli jer nisu imali niti jednu školu na terenskoj nastavi od 3. mjeseca i oduševljeni su što je netko probio led.\\\\\\\\\\\\\\\\n\\\\\\\\\\\\\\\\n

 • Dan kravate

  Hrvatski je sabor 2008. godine datum 18. listopada proglasio Danom kravate. Time je kravati odao posebnu počast. Od tada se Dan kravate i službeno slavi u Hrvatskoj, ali i u nekim dijelovima svijeta. Inače, kravata se smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.\\\\n\\\\nObilježavanju tog dana pridružili su se učenici 4.b razreda. Naučili su vezati kravate, opisivali su je te na kraju održali modnu reviju.