Eko škola

Dječji vrtić Ciciban, Velika Gorica

Vladimira Vidrića 2
10 410 Velika Gorica

Telefon: 01/ 6266 748
Fax: 01/ 6221 096
E-mail: pedagog@dv-ciciban-vg.hr
Web: www.dv-ciciban-vg.hr

Ravnatelj/ica: Tatjana Karlović Oslaković
Školski koordinatori: Barbara Svoboda, Marija Jusup, Irena Delač, Katarina Šeravić, Dijana Čorak, Jaga Mlađenović, Marija Zagorc
Godina stjecanja statusa: 2018
Trenutni status: Stjecanje statusa
Projekti :

  • Mi jedemo odgovorno - We Eat Responisible
  • Veliki lov na biljke - The Great Plant Hunt
  • Hrana i umjetnost

    Food art je projekt kojim smo povezali hranu i umjetnost u predškolskoj skupini. Cilj projekta je bilo stjecanje zdravih navika od najranije dobi kroz povezivanje hrane i umjetnosti. Nadalje, razvoj likovne imaginacije i invencije te razvoj osjetljivosti za kombiniranje koristeći neuobičajenu materiju. Projekt smo započeli još u jesen prikupljanjem jesenskih plodova te gostovanjem roditelja kuhara koji nas je upoznao sa vještinom rezbarenja voća i povrća, i kao poticaj djeci koja teže prihvaćaju nove okuse. Za izradu umjetničkih djela od hrane kao inspiracija poslužila su nam djela umjetnika iz 16. stoljeća, Giuseppea Arcimbolda. Nakon upoznavanja sa slikama umjetnika te razgovora o viđenom djeci je ponuđeno raznovrsno voće i povrće. Bogatstvo hrane raznih oblika, boja, mirisa, tekstura odmah ih je privuklo i potaknulo na spontano izražavanje. Djeca su izrađivala slike timski u manjim grupama, a potom su konzumirali hranu od kojih su napravili slike. Manipulirajući hranom djeca usvajaju likovne elemente: kompoziciju, oblik, liniju, niz, teksturu, komplementarne boje, volumen. Aktivno sudjelujući u izradi slika te kroz jedan novi način izražavanja stvara se svijest o važnosti zdrave prehrane od najranije dobi. Djeca kroz umjetnost istražuju i upoznaju nove i egzotične vrste voća te s lakoćom isprobavaju nove okuse.

  • Mali poduzetnici - prirodna kozmetika

    „Kako kod vas lijepo miriši…“- to je rečenica koju smo najviše puta čuli ove pedagoške godine. A to što je mirisalo je bila lavanda iz dvorišta našeg vrtića. Vrijedne dječje ručice su je ubrale u ljetnim mjesecima pa smo počeli razmišljati što se sve može napraviti od lavande. Tu se rodila ideja o izradi kozmetike čiji će nezaobilazan sastojak biti upravo ta biljka ljubičastih cvjetova. Budući da nam je ovo bio prvi doticaj s izradom kozmetike, morali smo se educirati kako se to ustvari radi. Nova saznanja potražili smo u priručnicima za izradu prirodne kozmetike, a informacije iz prve ruke dobili smo od aromaterapeuta Nikoline Alviž Deverić, koja nam je došla u posjetu i održala radionicu izrade melema i paste za zube. Djeci se ideja o kozmetici jako svidjela djeci pa smo u nekoliko navrata radili: kuglice za kupanje ( od sode bikarbone, limunske kiseline, eteričnog ulja lavande ) ,sapune od glicerina ( u koje smo dodavali cvjetove lavande i smilja, jestive boje, med) ,ulje od lavande ( cvjetove lavande potopili u maslinovo ulje ). Velika podrška u našem izletu u poduzetničke vode bili su nam roditelji koji su nam pomogli u prikupljanju sirovina i ambalaže za izradu i pakiranje proizvoda. Kako bi zaokružili cijelu priču prijavili smo se za sudjelovanje na manifestaciji Gastro Turopolja, na kojoj smo naše proizvode i naš vrtić predstavili široj zajednici. Uz kozmetiku, svoje mjesto na štandu imale su lavandice( lutkice od lavande ), čestitke sa cvijetom lavande, mirisne vrečice, mirisne soli te pletene košarice od perušine. Kako je to izgledalo, pogledajte u galeriji.