Eko škola

Osnovna škola Montovjerna

Vladka Mačeka 11
20000 Dubrovnik

Telefon: 020 325 597
Fax: /
E-mail: ravnatelj@os-montovjerna-du.skole.hr
Web: http://os-montovjerna-du.skole.hr/

Ravnatelj/ica: Lucija Vujica
Školski koordinatori: Lucija Vujica, Ivan Cikatić, Jasna Čović
Godina stjecanja statusa: 2022
Trenutni status: Priprema statusa
Projekti :

  • Sadnja drveća

    Učenici su u suradnji s Hrvatskim šumama zasadili 15 sadnica drveća na području gradskog kotara Montovjerna.

  • Uređenje okoliša škole

    Učenici, nastavnici i osoblje škole su kroz nastavnu godinu organizirali akcije uređenja i čišćenja školskog okoliša.

  • Izrada eko kutka OŠ Montovjerna

    Oslikali smo školske zidove i uredili eko kutak u školskom holu gdje će se planirati i provoditi različite ekološke aktivnosti.

Eko odbor

Eko odbor

Članovi eko odbora:

Lucija Vujica, Jasna Čović, Ivan Cikatić, Dubravka Merčep Kulaš, Danijela Bubalo, Paola Sukno, Bruna Grgić, Nino Raspopović, Antea Agatić, Toni Haklička, Nikoleta Vukas, Bruna Stojanović,Marino Brzica, Antonio Milković.


Godišnji plan i program Eko škole

Naziv teme: Dan planeta Zemlje
Cilj:

Osvijestiti učenike, učitelje i roditelje kako svakodnevno treba voditi brigu o svom okolišu i kako sasvim malim djelima možemo zaista mnogo učiniti za našu Zemlju.


Zadatak:

Posaditi različite vrste ukrasnog bilja ispred glavnog ulaza u školu. Jedan dio učenika sudjelovao je u akciji čišćenja okoliša škole, a u svim razredima pisalo se, slikalo i govorilo o zaštiti okoliša i očuvanju našeg planeta.


Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Travanj 2021.


Nositelji:

Učenici, učitelji, roditelji i ostalo osoblje škole.

Naziv teme: Radionica zdrave prehrane
Cilj:

Edukacija učenika i djelatnika o važnosti zdrave prehrane. Ukazati na kalorijsku vrijednost hrane i njezin nutritivni sastav.


Zadatak:

Priprema zdrave hrane. Od zdravih sastojaka pripremiti ukusne slastice. 


Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Radionice kroz svibanj 2021.


Nositelji:

Učenici, učitelji i osoblje škole, nutricionistkinja Mirna Sarić.

Naziv teme: Akcija ekološke grupe OŠ Montovjerna
Cilj:

Podizanje ekološke svijesti i učenje o važnosti pošumljavanja.


Zadatak:

Sadnja mladica pinjola i crnog jasena na području gradskog kotara Gorica sv. Vlaha.


Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Siječanj 2021. 

  • Praćenje stanja okoliša, šetnje gradskim kotarom.

Nositelji:

Učenici, učitelji, Eko prijatelji - Hrvatske šume.

Naziv teme: Čuvanje tradicije
Cilj:
  • Potaknuti mlađe generacije na čuvanje tradicijskih običaja.
  • Obrada drva.

Zadatak:
  • Pravljenje kolačapovodom Kandelore. Degustacija zdrave, ukusne i originalne školske slastice.
  • Izrada jedrilice od drva.

Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Siječanj i veljača 2021.


Nositelji:

Učenici, učitelji, roditelji, školsko osoblje i vanjski suradnici eko prijatelji, umjetnik gosp. Josip Šljuka.

Naziv teme: Izrada jaslica od eko materijala
Cilj:

Razvijanje tehničkih vještina, korištenje recikliranog materijala i ukazivanje na važnost recikliranja.


Zadatak:

Izrada jaslica koje će se koristiti prilikom obilježavanja božićnih blagdana.


Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Tijekom školske godine 2020./2021.


Nositelji:

Učenici, mladi tehničari, nastavnici i osoblje škole.

Naziv teme: Uređenje škole i okoliša
Cilj:

Podizanje ekološke svijesti i razvijanje estetskih vrijednosti.


Zadatak:

Urediti okoliš škole, sadnja raznolikog bilja, suradnja s lokalnom zajednicom.


Vrijeme realizacije i način praćenja provedbe zadataka:

Tijekom školske godine 2020./2021.


Nositelji:

Učenici, učitelji, roditelji i osoblje škole.

Praćenje stanja i ocjenjivanje

Naziv teme: Terenska nastava u prirodi
Ostvareni ciljevi:

Upoznavanje učenika s prirodnom i kulturnom baštinom, učenje o utjecajima na okolinu.


Realizirani zadaci:

Posjet botaničkom vrtu na otoku Lokrumu, upoznavanje sa biološkom raznolikošću, nastava u prirodi.


Vrijeme realizacije:

Lipanj 2021.


Nositelji:

Učenici, učitelji i vanjski suradnici.

Naziv teme: Radionica Svijet Držićevih Indija
Ostvareni ciljevi:

Iskorištavanja recikliranih materijala. Razvijanje likovnih vještina.  Osvještavanje učenika o mogućnosti korištenja prirodnih materijala.


Realizirani zadaci:

Oblikovanje zanimljive predmete od papir mašea. Izrada unikatnih zdjelica i tanjura koji su oslikavani prirodnim bojama.


Vrijeme realizacije:

Svibanj i lipanj 2021.


Nositelji:

Učenici, nastavnici i vanjski suradnici.

Naziv teme: Uređenje školskog okoliša
Ostvareni ciljevi:

Probuđena ekološka svijest učenika, učitelja, školskog osoblja i lokalne zajednice.


Realizirani zadaci:

Sadnja bilja, uređenje pješačkih staza.


Vrijeme realizacije:

Tijekom školske godine 2020./2021.


Nositelji:

Učenici, učitelji, školsko osoblje, lokalna zajednica.

Obavješćivanje javnosti i uključivanje medija

Eko kodeks

Eko kodeks:

ČUVAJUĆI PRIRODU, ČUVAMO ZDRAVLJE!

 

1. ŠTEDI STRUJU I SVJETLO GASI.

2. GDJE GOD STIGNEŠ CVIJEĆE POSADI I ZA SVOJ OKOLIŠ NEŠTO LIJEPO URADI.

3. DOK PEREŠ RUKE, PAZI KOJOM JAČINOM TEČE VODA.

4. SKUPLJAJ STARE BATERIJE, ČEPOVE I STARI PAPIR - DONESI IH U ŠKOLU.

5. NE BACAJ SMEĆE U PRIRODU.


Eko himna:

Dubrovačka smo dječica

ekološki osviještena.

U OŠ Montovjerna idemo mi.

Ponosni smo i veseli.

Zbog Lokruma i Petke arija nam je čista.

Jadransko more na suncu se blista.

U njemu rado plivamo mi

Naše plaže znamo čuvati.

Čista voda za život potrebna je svima,

zato Ombla našu posebnu pažnju ima.

Oko moje škole čempres, smreka, maslina, limun i bor;

volim svaki veliki odmor.

Okoliš škole čuvamo ti i ja.

Znamo kako se reciklira.

Plastične ambalaže

u žute kontejnere svatko odlaže.

U kontejnere plave boje

bacamo papire svoje.

U kontejnere zelene staklo bacaju svi.

Ispred naše škole imamo ih sva tri.

U kupovinu kada idemo

svoje vrećice nosimo.

Gdje god stignemo cvijeće sadimo

i za svoj okoliš nešto lijepo radimo.

Prirodna bogatstva čuvamo.

U životu uživamo.

U nama je eko duh.

Jedemo zdravu ribu, meso, zelje, voće i kruh.