Eko škola

Katolička osnovna škola Josip Pavlišić, Rijeka

Omladinska 14
51000 Rijeka

Telefon: 051 569 152
Fax:
E-mail: ured@kat-os-jpavlisic.hr
Web:

Ravnatelj/ica: Jasna Buketa, prof.
Školski koordinatori: Martina Simonetti, Marijana Miškulin, Ingrid W. Stefan, Ana Marija Antunović
Godina stjecanja statusa: 2022
Trenutni status: Priprema statusa
Projekti :

  • Učenička zadruga i Eko trag

    Nastojeći potaknuti učenike naše škole na bavljenje kulturom, kao vidom izvannastavne aktivnosti i u njima probuditi skrivene talente, od osnutka škole učenici su imali priliku sudjelovati u mnogobrojnim izvannastavnim aktivnostima. Sve je vodilo k tome da se zalaganje učitelja i učenika podigne na jednu višu razinu. Privremeni zadružni odbor donio je odluku o osnivanju učeničke zadruga u Katoličkoj osnovnoj školi „Josip Pavlišić” Rijeka koja će djelovati kroz sekcije. Na osnivačkoj skupštini održanoj 13. listopada 2020. jednoglasno je odlučeno da se učenička zadruga Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić” Rijeka nazove Maslačak. Izabrano je i rukovodstvo zadruge, tj. članovi Zadružnog odbora te je Zadruga krenula s radom. Ove školske godine Zadruga će djelovati kroz sekcije i voditelji sekcija koji će 1 tjednom održavati aktivnosti.

  • Školski vrt

    Izvannastavna aktivnost Školski vrt provodila se u sklopu cjelodnevnog odgojno – obrazovnog rada, u razrednom odjelu 1. A zbog poznate epidemiološke situacije. Svi učenici su se uključivali u rad. Tijekom prvog polugodišta učenici su proširivali svoja znanja o vrtlarenju i biljkama, radili su plan obrade vrta i sadnje, izradili su herbarij te su sijali začinsko bilje. Dolaskom toplijeg vremena započeli su i veći radovi u vrtu. U suradnji s domarom Škole, Zoranom Jelavićem prostor je raščišćen i pokošen, a biljni korov uspješno odnesen. Dio vrta smo prekopali i napravili gredice u koje smo sijali i sadili različito povrće i voće. U drugom dijelu vrta zasadile smo sadnice masline, limuna, lavande, ružmarina, smilja, bosiljka i ostalih začinskih biljaka te je na taj način oformljen mali mediteranski kutak u kojem će učenici moći proučavati autohtone biljke. Učenici su redovito obilazili vrt, zalijevali mladice, čistili korov i odnosili biljni otpad. Tijekom ožujka, travnja i svibnja organizirane su sljedeće radne akcije: košnja vrta i čišćenje raslinja; odvoz biljnog otpada; proljetno pripremanje tla za sadnju, suradnja s OPG Rujevica (donacija biljaka); suradnja s roditejima (donacije sjemenja i sadnica, donacija paleta), farbanje paleta; popravak i farbanje ograde; farbanje zidova; uređivanje biljaka u prostorijama Škole, uređivanje postojećih biljaka u okolišu Škole; aktivnost „Zagonetna biljka“. Ostvarena je izvrsna suradnja s OPG-om Rujevica čiji su zaposlenici donirali različite biljke koje krase naš vrt. Nadalje, djelatnici Škole uredili su ogradu na ulazu u školski vrt i ofarbali palete koje su nam donirali roditelji našeg učenika 5. A razreda, Krešimira Žarkovca. Provedena je aktivnost „Zagonetna biljka“. Sudjelovali su svi razredni odjeli. Nažalost tijekom ove aktivnosti zabilježen je veći broj samoizolacija, no 1. B razred je ipak istaknut kao onaj koji je aktivnost najuspješnije realizirao. Učenici su uredili biljke unutar prostorija naše Škole, ali su zasadili i mnoštvo novih. Ističemo odličnu suradnju s ravnateljicom Škole Jasnom Buketom koja je inicirala i podupirala aktivnosti tijekom nastavne godine i s domarom Škole Zoranom Jelavićem koji je pridonio predanim radom u realizaciji zadanih akcija. Svi učenici su aktivno, predano i vrlo zainteresirano sudjelovali u svim aktivnostima. Radu su pristupali odgovorno i marljivo. Veselimo se novim aktivnostima i suradnjama te rastu i napretku našeg malog školskog vrta.

  • Eko slikovnica

    Učenici 1. b razreda su uoči obilježavanja Dana planeta Zemlje izradili slikovnicu čiji tekst potpisuje učiteljica Martina Simonetti. Cilj projekta je osvijestiti važnost očuvanja okoliša i rekcikliranja otpada. Učenici su bili aktivni i kreativni.