Eko škola

Dječji vrtić Dugo Selo

I.BRLIĆ MAŽURANIĆ 2
10370 Dugo Selo

Telefon: 2753-418
Fax: 2756-115
E-mail: administrator@dvds.hr
Web: www.dvds.hr

Ravnatelj/ica: Draženka Sesan,prof.
Školski koordinatori: Romana Pejčić, odgojitelj
Godina stjecanja statusa: 2009
Trenutni status: Zlatni status
Projekti :

  • Veliki lov na biljke - The Great Plant Hunt
  • Od drveta do papira

    Projekt - Od drveta do papira u skupini Pčelice - krajem rujna započele smo projekt potaknute interesom djece za crtanjem pa samim tim i potrošnjom velike količine papira.Odgojiteljice su se uključile pitanjem: Znate li od kuda dolazi papir. Vođene interesom djece planirale smo aktivnosti: recikliranja papira, izrade panoa od recikliranog papira, akcije prikupljanja papira s roditeljima, posjeta šumi, sadnje šumskog vrta u našoj sobi dnevnog boravka, upoznavanjem vrsta stabla u vrtićkom dvorištu. U proljeće posadili smo uzgojene mladice hrasta na vrtićko igralište. Cilj ovog projekta bio je da djeca usvoje pravilan odnos prema šumama,koliko su one važne za život te da uoče međusobnu ovisnost čovjeka i biljaka tj. pozitivno i negativno djelovanje čovjeka na prirodu i okoliš.

  • Biljke imaju MOĆ...

    Projekt započet praktičnom radionicom sadnje biljka a među njima i ljekovitih sadnica poput Kadulje, Mente, Vlasca, Matičnjaka te tako oformili ljekoviti kutak u našoj sobi.Izradili smo plakat ljekovitog bilja kao i herbarij s istim biljkama.Sušili smo listove kadulje i pripremali čaj. Od lavande pripremali smo mirisne vrečice. U vrtićkom dvorištu formirana je gredica ljekovitog bilja. Putem ekološko-edukativnog panoa informiramo roditelje o sezonskom bilju i njihovim svojstvima i djelovanju. U suradnji s roditeljima prikupljali smo sjemenke i biljke. Djeca su sudjelovala u prirodnom procesu, pratila kako biljke rastu, provodila eksperiment-Što biljci treba za rast. Kada su biljke dovoljno ojačale posađene su u naš vrt.

  • Naš vrt

    Dolaskom toplijih dana sve više smo boravili na vrtićkom dvorištu. Djeca su skupljala travke i cvijeće po livadi – to je bio poticaj za razgovor o tome što je biljkama potrebno za rast. Ponukane dječjim pitanjima, interesom i površnim znanjem, odlučili smo dublje zagrebati po zemlji te zajedno otkrivati biljni svijet, usvajati nove pojmove i zaposliti ručice i um. Usmjerili smo se na istraživanja putem osjetila: vida, dodira i okusa. Djeca su kušala povrće i voće, uspoređivala plodove, stabljike i cvjetove. Prošli smo gotovo cijeli ciklus: od upoznavanja sjemenki, sadnje, promatranja i bilježenja rasta, rasađivanja, promatranja cvjetanja, rasta i sazrijevanja ploda (jagode). Sve ovo ne bi bilo moguće da nam se u samom projektu nisu pridružili i roditelji koji su donijeli sjemenke, sadnice, zemlju, organska gnojiva te aktivno sudjelovali u samoj sadnji.